Keresési találatok erre a cimkére: vadászkürt

Nemesnyár termesztés jövője ártéri körülmények között

Bár nagyobb folyóinkat övező, a nemesnyárak termesztése szempontjából optimális középmagas fekvésű ártéri területek nem tartoznak a klímaváltozás szempontjából legveszélyeztetettebb területek közé, a folyók vízjárását befolyásoló csapadékviszonyok változása, a hőségnapok előidézte erőteljes párologtatási kényszer, valamint a viharos napok számának növekedése közvetlen és közvetett hatásokat gyakorol az ártéri nemesnyár ültetvényekre, ezáltal e területeken gazdálkodó erdészeket is egyre nagyobb kihívások elé állítja. 

Tovább >>>

Komoly megfontolás előtt a pályázók: erdőtelepítés Natura 2000 gyepterületen

2023. január 1-től az érzékeny gyepek – gyakorlatilag a Natura 2000 gyepek – feltörésére vonatkozó uniós támogatási szabályozás eltér a Natura 2000 gyepterületek használatára vonatkozó hazai anyagi jogi szabályozástól. Ez a korábban jóváhagyott, de 2022. december 31-ig nem megvalósított erdősítési támogatási kérelmek esetében esetenként szankciókat eredményezhet, illetve komoly megfontolás elé állíthatja a pályázót.

Tovább >>>

NAK: kihívásokkal teli gazdálkodási környezetben kezdi az erdészeti ágazat az őszi munkákat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos körképe szerint az erdészeti ágazat szereplői kiegyensúlyozott időjárási viszonyok között, optimista támogatáspolitikai várakozásokkal, de kedvezőtlen fapiaci környezetben, szűkülő munkaerő-piaccal és változó szaporítóanyag-ellátási kilátásokkal kezdik meg a 2023/2024-es erdészeti szezont.

Tovább >>>

Erdőmegújítás kezdődik a Kisréten

A Kisréten található bükk, tölgy és hárs fajokból álló erdőben beavatkozásra van szükség, melynek célja egyrészt az erdő egészségi állapotának javítása és stabilabb, ellenállóbb erdőszerkezet kialakítása, másrészt az erdő természetes megfiatalításának segítése – hívja fel a figyelmet a Mecsekerdő Zrt.

Tovább >>>

Remekeltek a Vérteserdő képviselői a lőbajnokságon

A gyenesdiási Sportlőtércentrumban rendezték meg a Magyar Erdőgazdálkodásban Dolgozók Többtusa Lőbajnokságának idei 6. fordulóját, melyet a Bakonyerdő Zrt. szervezett.

Tovább >>>

Nőtt a rezervátumi minősítést kapott törzsültetvényi erdőterületek nagysága hazánkban

A klímaváltozás okozta felmelegedés elleni küzdelem, valamint erdeink állapotának megőrzése elképzelhetetlen az erdősített területeink védelme, különösen ezek változatos genetikai állományainak fenntartása nélkül. Bizakodásra ad okot, hogy a törzsültetvények nagysága évről évre nő, emellett pedig lényeges, hogy e nélkülözhetetlen tevékenységre áldozó erdőgazdálkodók kompenzálása is fontos szempont hazánkban.

Tovább >>>

A vasúti fafuvarozás fejlesztéséről egyeztettek
Sajtóközlemény

A vasúti fafuvarozás fejlesztéséről egyeztettek

Önkéntes erdei hulladékgyűjtési akció során elemezték a vasúti fafuvarozás fejlesztésének lehetőségeit nyolc erdészeti vállalat döntéshozói a Rail Cargo Hungaria (RCH) és a Rail Cargo Logistics - Hungaria (RCL-HU) menedzsmentjével. Az évente hagyományosan megrendezett erdőtisztítási esemény résztvevői értékelték a lakossági tűzifaprogram logisztikai megvalósításának eredményeit, és tájékozódtak a vasúti faexport kilátásairól is.

Tovább >>>

Óriásit ugrott az illegális erdőirtás az elmúlt évtizedben a brazíliai Amazonas vidékén

Százhuszonkilenc százalékkal nőtt az illegális erdőirtás 2013 és 2021 között a brazíliai Amazonas vidékén az őslakosok földjein - derült ki a Sao Pauló-i Kutatási Alapítvány kedden közzétett tanulmányából.

Tovább >>>

Erdészek és rendőrök közösen lépnek fel erdeink védelméért

Újabb négyoldalú megállapodás született az ország legnagyobb megyéjében. 

Tovább >>>

A sasbarát erdőben végtelen a nyugalom – A változatos erdőszerkezet elérése a cél

A békászó sas jelenléte egyfajta bizonyíték a környék jó egészségi állapotára: zavartalan, idős erdőre van szüksége a fészkeléshez és megfelelő mennyiségű gyepre – amely az erdőhöz hasonlóan fontos társulás – a vadászathoz – írja Kozma Attila a Bükki Nemzet Park Környezeti Nevelési Csoporjának vezetője a a Bükki Nemzet Park Igazgatóság honlapján.

Tovább >>>

Biomassza alapú energiaelőállításra áll át az Oroszlányi Erőmű

Az Oroszlányi Erőmű 2024 első félévében korszerű, környezetbarát biomassza alapú erőműként csatlakozik újra az országos áramszolgáltatók köréhez, illetve látja majd el távhővel Oroszlány és Bokod térségét – írja az ORIGO. A 2015 decemberében leállt Oroszlányi Erőmű a Veolia és a CHP-Erőmű érdekeltségeként az ötödik olyan erőműfejlesztés lesz Magyarországon, amelyben a korábbi szén- illetve vegyes tüzelésű technológiát felváltja a fluidágyas biomasszatüzelésű rendszer. A két korszerű kazán üzembe állításának tervezett időpontja 2024 első illetve második negyedéve - áll az erről kiadott közleményben.

Tovább >>>

Jórészt biomassza felhasználásával indulnak újra a Vértesi Erőmű kazánjai

A Veolia csoporthoz tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. a világ egyik vezető tüzeléstechnikai vállalatával, a finn Valmet-tel szerződött a Vértesi Erőmű kazánjainak felújítására. A jelenleg üzemszüneti állapotban lévő erőmű kazánjainak korszerűsítése 2024-ben fejeződik be, és a tervek szerint az áram- és távhőszolgáltatás még abban az évben vegyes tüzelésű, zömmel biomassza felhasználásával újraindul. A Vértesi Erőmű eszközeinek felújítása és korszerűsítése várhatóan meghaladja a 10 milliárd forintot.

Tovább >>>

Pályázati felhívás - Gyérítési harvestereket és forwardereket vásárolnának állami erdőgazdaságok
Támogatott tartalom

Pályázati felhívás - Gyérítési harvestereket és forwardereket vásárolnának állami erdőgazdaságok

A Zalaerdő Zrt. nyílt, egyfordulós pályázatot hirdet - öt állami erdőgazdaság nevében - törzskiválasztó gyérítési harvesterek és forwarderek beszerzésére.

Tovább >>>

Románia: 2026-ig 56 000 hektárt erdősítenek, megreformálják az Erdőőrséget

Összesen 56 000 hektárnyi területet erdősítenek Romániában 2026-ig, jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kedden, miután közvitára bocsátották az erdősítésre és erdőfelújításra vonatkozó útmutatókat.

Tovább >>>

Ültetvények miatt tűnhet el a piacról a székely erdők havasi áfonyája

Székelyföld híres erdei gyümölcsének, a havasi áfonyának a helyét átvette a bogyós gyümölcs termesztett változata. Ma már két-három hektárnyi területen termelik meg azt a mennyiséget, amelyet több száz hektár erdőből gyűjtenek be a szedők. Az új romániai slágernövény nagy mennyiségben jelent meg a magyarországi piacokon is „erdélyi áfonyaként”. Holott nem egészen az.

Tovább >>>

1. / 2. oldal > >>