A vasúti fafuvarozás fejlesztéséről egyeztettek

Önkéntes erdei hulladékgyűjtési akció során elemezték a vasúti fafuvarozás fejlesztésének lehetőségeit nyolc erdészeti vállalat döntéshozói a Rail Cargo Hungaria (RCH) és a Rail Cargo Logistics - Hungaria (RCL-HU) menedzsmentjével. Az évente hagyományosan megrendezett erdőtisztítási esemény résztvevői értékelték a lakossági tűzifaprogram logisztikai megvalósításának eredményeit, és tájékozódtak a vasúti faexport kilátásairól is.

A vasúti fafuvarozás fejlesztéséről egyeztettek

A vasúton elfuvarozott faküldemények volumene évről évre jelentős. Az RCH szerelvényei 2020-ban 518 ezer tonna, 2021-ben 604 ezer tonna, 2022-ben 507 ezer tonna hengeres fát továbbítottak egyes kocsi forgalomban hazai és külföldi célállomásokra. Tavaly folytatódott a magyar fa külpiaci értékesítése, egyúttal jelentős mértékben növekedett a belföldi felhasználás. A lakossági tűzifa program keretében az RCH 2022 októberétől 2023 májusáig mintegy 85 ezer tonna hengeres fát továbbított az arra rászoruló térségekbe. 

Az egyes kocsi fuvarozás állami támogatási rendszerének bevezetése 2021-ben megnyitotta az utat a magyar fa piaci versenyképességének hosszú távú megőrzéséhez, fokozottan bekapcsolta az erdőgazdaságokat a nemzetközi kereskedelembe, és munkahelyek ezreit védte meg a vasúti ágazatban. Az állami szerepvállalás lehetővé tette az értékesített faküldemények átterelését közútról a környezetbarát vasútra.

A fakitermelés során a rakodóhelyeken, illetve -állomásokon adott idő alatt csak egy-egy vagonnyi mennyiség gyűlik össze, amelyet a legösszetettebb és ezért drága vasúti technológiával, az egyes kocsi fuvarozással lehet a rendeltetési helyére eljuttatni. A magas üzemi költségek miatt azonban a vasútvállalatok a támogatás nélkül nem tudták volna fenntartani ezt a drága, de nemzetgazdasági szempontból nélkülözhetetlen szolgáltatást.

A VERGA Zrt. szervezésében immár kilencedik alkalommal megrendezett eseményen a Bakonyerdő Zrt., a Vérteserdő Zrt., a Zalaerdő Zrt., a SEFAG Zrt., KEFAG Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., valamint a Rail Cargo Hungaria és a Rail Cargo Logistics - Hungaria vezetői vettek részt.

A magyar fa versenyképességéhez hozzájárult az RCL-HU által kidolgozott, az egyes kocsi fuvarozást integráló innovatív logisztikai megoldás is: a vállalat az erdésztársaságok által különböző helyeken feladott szórt küldeményes vagonokból hat állomási gyűjtőponton irányvonatokat képez, amelyek eljuttatják a fát távoli rendeltetési helyükre. A feladat teljesítésében közreműködik a Rail Cargo Hungaria, valamint a Rail Cargo Carrier horvátországi és szlovéniai vontatási vállalatai.