Keresési találatok erre a cimkére: erdészet

Országos erdészeti fórumsorozatot indít a NAK

„Párbeszéd az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók, szakmai vállalkozások jövőjéért” címmel szinte minden vármegyét, több mint 20 települést érintő országos erdészeti tájékoztató rendezvénysorozatot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Tovább >>>

Pályázat a Zalaerdő bajcsai telephelyének villamossági rekonstrukciójára
Támogatott tartalom

Pályázat a Zalaerdő bajcsai telephelyének villamossági rekonstrukciójára

A Zalaerdő Zrt. pályázatot hirdet bajcsai telephelye villamossági rekonstrukciójára.

Tovább >>>

Felavatták hazánk első hűtött erdészeti magtárolóját

Az erdők egyrészt megoldást jelentenek a klímaváltozás ellen, másrészt azonban elszenvedik annak hatásait. Ezért a sikeres erdősítések érdekében a szaporítóanyag termelésben új eszközöket és módszereket kell alkalmaznunk – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, szerdán, Abaligeten, ahol átadták Magyarország első hűtött erdészeti magtárolóját.

Tovább >>>

Már online is elérhető a "Magyarország erdészeti tájai" könyvsorozat

A XXVIII. Erdők Hetéhez kapcsolódva az Agárminisztérium Erdőrendezési Főosztálya elérhetővé tette a nagyközönség számára a Magyarország erdészeti tájai című teljes könyvsorozatot elektronikus formában. 

Tovább >>>

A klímaváltozást megszenvedte a lucfenyves - Fakitermelés az Ipoly Erdő területén

A Sasok-rétje és a Dornyai turista ház közötti területen álló lucfenyvesek hamarosan jelentős átalakuláson mennek keresztül - hívja fel a figyelmet az Ipoly Erdő Zrt.

Tovább >>>

Részletesen mutatja be a KAP erdészeti támogatásokat a NAK új kiadványa

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiadványt állított össze a „KAP-RD34-1-24 Erdőterületeknek nyújtott NATURA 2000 kompenzációs kifizetések” támogatásról. A 10 oldalas tájékoztató elsősorban az erdőgazdálkodóknak erdőtulajdonosoknak szól, de emellett hasznos információforrás az erdészeti szakembereknek – szakirányítóknak, szaktanácsadóknak – is.

Tovább >>>

Kutatás: az öreg erdők szénmegkötése sokkal nagyobb, mint korábban gondolták

Magyar ökológusok is részt vettek annak a tanulmánynak az elkészítésében, amely kimutatta, hogy az európai őserdők, öreg erdők szénmegkötése sokkal nagyobb, mint korábban gondolták. Európa erdői akár évi 309 megatonna szén-dioxidot is meg tudnának kötni, ha hagynák azokat visszavadulni.

Tovább >>>

Online képzés indul erdészeti szakirányítók számára

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képzést és fórumot szervez a KAP ST keretében meghirdetett két olyan pályázatról, melyek támogatási kérelmeinek első beadására 2024. szeptember 4-től kerülhet sor. Az esemény a jogosult erdészeti szakszemélyzet képzési rendszerében választható kiegészítő képzésként akkreditálásra került.

Tovább >>>

Megelőzés és összefogás - KAP támogatások az erdőtüzek kapcsán

Az elmúlt években a tavaszi és nyári időszakban szinte napi rendszerességgel jelentek meg hírek kisebb-nagyobb erdő- és vegetációtüzekről, melyek nem csak a faállományt, hanem a teljes erdei életközösséget is veszélyeztetik. A Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti időszakában a támogatások az erdőtüzek megelőzésére és az erdőgazdálkodók, földhasználók együttműködésére fókuszálnak.

Tovább >>>

A fiatalok nyitottak a természetvédelemre és a tudatos erdőgazdálkodásra

A Soproni Egyetem továbbra is az ország egyik legvonzóbb, vidéki felsőoktatási intézménye. Népszerűségét bizonyítja, hogy még a tavalyi rekord felvételi eredményt is túlszárnyalta az intézmény. A 2024 szeptemberében induló tanévre 1233-an nyertek felvételt.

Tovább >>>

Nagy István: Magyarország elkötelezett az erdei ökoszisztémák megőrzésében

Magyarország elkötelezett az érzékeny erdei ökoszisztémák megőrzésében és hosszú távú fenntartásában – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FAO Erdészeti Bizottságának (COFO) 27. ülésszakán Rómában, hétfőn.

Tovább >>>

FAO: nő az erdőtüzek száma, terjednek a kártevők

A FAO friss kiadványa szerint az éghajlatváltozás növeli a világ erdeinek érzékenységét az olyan stresszhatásokkal szemben, mint az erdőtüzek és a kártevők. A publikációban felhívják a figyelmet az innováció fontosságára, mely segítségével hatékonyabban lehetne fenntartható erdőgazdálkodást végezni.

Tovább >>>

Az EKÁER működtetése jelentős adminisztrációt igényel, de be kell tartani a szabályokat

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) nem újkeletű intézmény, minden bizonnyal az erdőgazdálkodók széles körében ismert, azonban hasznos lehet az erre vonatkozó ismeretek felfrissítése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összefoglalója.

Tovább >>>

Megjelent „az erdőpotenciált veszélyeztető biotikus és abiotikus károk megelőzése” című felhívás

A Nemzeti Irányító Hatóság 2024. július 11-én közzétette a 2023-2027 közötti támogatási időszakra vonatkozó erdészeti kiírások közül a KAP-RD41-1-24 kódszámú, „Az erdőpotenciált veszélyeztető biotikus és abiotikus károk megelőzése” című pályázati felhívást.

Tovább >>>

Elérhető az erdőtörvény és rendeleteinek egybeszerkesztett szövege

2024. július 1-jei hatállyal módosult az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (Evt.), annak végrehajtási rendelete, valamint az egyes erdészeti hatósági eljárások, bejelentések, hatósági nyilvántartások eljárási szabályairól szóló kormányrendelet.

Tovább >>>

1. / 36. oldal > >>