Hírszerkesztő: Erdő-Mező Online szerző cikkei

Erdészeti szakiskolák kaptak többfunkciós digitális mérőműszereket

Öt agrárszakiskola részére szerzett be erdészeti mérőműszereket a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. pályázati forrás segítségével. A többfunkciós digitális eszközöket a szaktárca javaslata alapján a szegedi, az ásotthalmi, a somogyzsitfa-szőcsénypusztai, a mátrafüredi, valamint a soproni iskolákban helyezik el, így számos tanuló elsajátíthatja az innovatív műszer használatát.

Tovább >>>

Kisvadász - Ismeretterjesztő foglalkoztatófüzettel népszerűsítik a vadászatot a fiatalok körben

A Vadászkamara Elnökségének döntése alapján újabb projekttel bővült az „Ismerd meg a vadászokat!” kiemelt kamarai célprogram, hiszen a gyerekek már kézbe vehették-vehetik a „Kisvadász” című ismeretterjesztő, foglalkoztató kiadványsorozat első részét.

Tovább >>>

Az erdők szerepe a klímasemleges biogazdaságra való átállásban - Erdészeti konferenciát rendeznek Székelyföldön

2022 október 20. és 23. között a székelyföldi Kézdialmáson rendezik meg   tanulmányi kirándulással egybekötött XXI. Erdészeti Szakkonferenciát. Az Országos Erdészeti Egyesület Erdélyi Helyi Csoportja és az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Erdészeti Szakosztálya  ezúttal is fontos témát választott: "Az erdők szerepe a klímasemleges biogazdaságra való átállásban".

Tovább >>>

Magyar faipari vállalkozások sikereiről jelent meg új könyv

Megjelent Gerencsér Kinga legújabb, immár harmadik könyve. Korábbi köteteiben a faművesmesterségekről és a fa felhasználásának ezernyi lehetőségéről írt, most a magyar tulajdonú faipari vállalkozások sikereivel és működésével ismerteti meg az olvasót.

Tovább >>>

Újabb kamerákat helyeznek ki a Mecsek erdeibe a lopások megelőzése érdekében

Ahogy arról korábban az Erdő-Mező Online is beszámolt, a Mecsekerdő Zrt. szigetvári erdészetének területéről hetek óta fokozatosan elhordták a kivágott farönköket. Az állami erdőgazdaság ezért a területre több kamerát helyezett ki, így a rendőrség segítségével sikerült tetten érni a tolvajokat, akik beismerték a lopásokat.

Tovább >>>

Hogyan használnál egy Isuzu terepjárót az erdőben? Mondd el, és nyerj egyet!
Sajtóközlemény

Hogyan használnál egy Isuzu terepjárót az erdőben? Mondd el, és nyerj egyet!

A japán autóipar egyik legnagyobb múltú, legendás munkabírású pickupjairól ismert gyártója pályázatot hirdetett a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A jelentkezőknek mindössze annyi a dolguk, hogy írásos vagy videós formában meséljék el, hogyan néz ki egy napjuk, illetve miként használnák ki a strapabíró járművek előnyeit a mindennapjaikban: a munkájuk során vagy a szabadidejükben. A legkreatívabb pályázó egy ISUZU D-MAX modellt nyerhet fél éves használatra.

Tovább >>>

Ne hagyd ki! - Kertigépek és kiegészítők őszi akciója az ANDL Kft.-nél
Támogatott tartalom

Ne hagyd ki! - Kertigépek és kiegészítők őszi akciója az ANDL Kft.-nél

Az ANDL őszi kertigép és kiegészítő akcióban mindent megtalálsz, amire a fű-, illetve faápoláshoz szükséged lehet. Sőt, még ennél is többet! Mi pontosan tudjuk, hogy mi kell a professzionális munkavégzéshez, ezért egy olyan Husqvarna, Gardena, Tielbürger, Remarc, Volpi és Aspen akciós válogatást állítottunk össze, melyben biztosan találsz néhány ütős ajánlatot!

Tovább >>>

A vándorló vízimadarak élőhelyvédelméről tanácskoznak Budapesten

2022. szeptember 27-30. között afrikai és eurázsiai nemzetek találkoznak Budapesten, hogy lépéseket tegyenek a vándorló vízimadarak élőhelyeik hatékonyabb védelme érdekében. Ez az első alkalom, hogy nemzetközi természetvédelmi egyezmény döntéshozó testületi ülésének Magyarország ad otthont.

Tovább >>>

Vélhetően készlethiány lesz tűzifából az Alföldön

Az őszi kitermelés a Nyírerdő Zrt.-nél elkezdődött, mivel azonban a korábbi évekhez képest harmadannyi készlettel indultak neki a fűtési szezonnak, friss tűzifával tudják a keresletet kielégíteni.

Tovább >>>

Felpörgött a fűtéshez kapcsolódó termékek forgalma

A Praktiker áruházlánc országos adatai alapján az év második felében gyorsan megindult és azóta folyamatos a fűtéshez kapcsolódó termékek, köztük a szilárdtüzelésű alternatív fűtési eszközök, valamint kiegészítőtermékeik forgalmának növekedése.

Tovább >>>

A megnövekedett szén-dioxid-kibocsátás az erdők növekedéséhez vezetett

A fák régóta ismertek arról, hogy a szén-dioxid légkörből való kivonásával védik az embert az éghajlatváltozás legrosszabb hatásaitól. Egy új kutatás azonban azt is megállapította, hogy a megnövekedett szén-dioxid-kibocsátás az erdők növekedéséhez vezetett.

Tovább >>>

Romániában az erdőállomány éves növekedésének csak a 33 százalékát termelik ki

A romániai faipari és erdészeti vállalatok a hazai erdőállomány teljes éves növekedésének a 33 százalékát termelik ki a 63 százalékos európai átlaghoz képest – derül ki a PwC könyvvizsgáló és gazdasági tanácsadó cég jelentéséből, amelyet szerdán ismertettek egy bukaresti konferencián.

Tovább >>>

Tragédia az erdőn - Fakitermelés közben fa dőlt egy férfira, aki életét veszítette

Az eljárás adatai alapján 2022. szeptember 28-án 10 óra körül egy Ajka külterületén található erdőben fakitermelési munkálatok közben dőlt rá a fa egy férfira, aki ennek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Tovább >>>

Veszett rókát találtak Magyarországon

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a betegség gyanúja miatt kilőtt rókánál. Az idegrendszeri tüneteket is mutató állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Botpalád község területén ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. A hatóság az érintett területen gócvakcinázással egészíti ki a 2022. október 1-8. között zajló őszi vakcinázási kampányt.

Tovább >>>

A madárfajok felének hanyatlik az állománya,  minden nyolcadik fajt kipusztulhat
Sajtóközlemény

A madárfajok felének hanyatlik az állománya, minden nyolcadik fajt kipusztulhat

A most megjelent „A világ madarainak helyzete 2022” (State of the World’s Birds 2022) jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1

Tovább >>>

1. / 502. oldal > >>