Erdőhírek kategória cikkei

Erdészeti szakiskolák kaptak többfunkciós digitális mérőműszereket

Öt agrárszakiskola részére szerzett be erdészeti mérőműszereket a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. pályázati forrás segítségével. A többfunkciós digitális eszközöket a szaktárca javaslata alapján a szegedi, az ásotthalmi, a somogyzsitfa-szőcsénypusztai, a mátrafüredi, valamint a soproni iskolákban helyezik el, így számos tanuló elsajátíthatja az innovatív műszer használatát.

Tovább >>>

Az erdők szerepe a klímasemleges biogazdaságra való átállásban - Erdészeti konferenciát rendeznek Székelyföldön

2022 október 20. és 23. között a székelyföldi Kézdialmáson rendezik meg   tanulmányi kirándulással egybekötött XXI. Erdészeti Szakkonferenciát. Az Országos Erdészeti Egyesület Erdélyi Helyi Csoportja és az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Erdészeti Szakosztálya  ezúttal is fontos témát választott: "Az erdők szerepe a klímasemleges biogazdaságra való átállásban".

Tovább >>>

Újabb kamerákat helyeznek ki a Mecsek erdeibe a lopások megelőzése érdekében

Ahogy arról korábban az Erdő-Mező Online is beszámolt, a Mecsekerdő Zrt. szigetvári erdészetének területéről hetek óta fokozatosan elhordták a kivágott farönköket. Az állami erdőgazdaság ezért a területre több kamerát helyezett ki, így a rendőrség segítségével sikerült tetten érni a tolvajokat, akik beismerték a lopásokat.

Tovább >>>

Vélhetően készlethiány lesz tűzifából az Alföldön

Az őszi kitermelés a Nyírerdő Zrt.-nél elkezdődött, mivel azonban a korábbi évekhez képest harmadannyi készlettel indultak neki a fűtési szezonnak, friss tűzifával tudják a keresletet kielégíteni.

Tovább >>>

Tragédia az erdőn - Fakitermelés közben fa dőlt egy férfira, aki életét veszítette

Az eljárás adatai alapján 2022. szeptember 28-án 10 óra körül egy Ajka külterületén található erdőben fakitermelési munkálatok közben dőlt rá a fa egy férfira, aki ennek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Tovább >>>

Az egész országban megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Feloldja a tűzgyújtási tilalmat a hatóság szerdától Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében is, ezzel Magyarország teljes területén megszűnik a korlátozás - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

Tovább >>>

Makkgyűjtési programot hirdet saját erdeiben a Bakonyerdő Zrt.

A Bakonyerdő Zrt. felhívásban hirdette meg 2022-es makkgyűjtési programját.

Tovább >>>

Tízmilliós értékben lophatott fát az erdész - vádat emeltek ellene

jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség egy erdész ellen, aki a vád szerint egy nyíracsádi erdőrészletből vágatott ki 10 millió forint értékű akác, kocsányos tölgy és magaskőris fákat, melyeket ismeretlen társaival nem azonosított helyekre szállíttatott.

Tovább >>>

Ezer erdészeti gép, nyolcszáz brigád, háromezer fakitermelő dolgozik a hatósági áras tűzifáért
Sajtóközlemény

Ezer erdészeti gép, nyolcszáz brigád, háromezer fakitermelő dolgozik a hatósági áras tűzifáért

Jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén a Tűzifaprogramban – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. Az ország legnagyobb részén már elkezdődtek a szállítások is. A főváros környékén, illetve az Alföldön a legnagyobb az érdeklődés.

Tovább >>>

Fákat kellett kivágni a terjedő szúkár miatt a Soproni-hegyvidéken

Az idei év országszerte aszályos volt, így a Soproni-hegyvidéken is kevesebb csapadékot mértek a megszokottnál. A lucfenyő hazánk klímazónájában már nagyon érzékeny a szárazságra – egyrészt, mert természetes előfordulása határán vagyunk; másrészt, mert nem tudja hatékonyan tárolni a vizet. Ennek következtében száradni kezdenek az ágai, koronája kiritkul, így sajnos hamar kártevők és betegségek célpontjává válik.

Tovább >>>

Továbbra is az éves erdőgazdálkodási terv alapján végzi a munkát a Gyulaj Zrt.

A gáz egy bizonyos fogyasztási szint fölött drágább lesz, és a háborús helyzet miatt szállítási problémák is előfordulhatnak. Emiatt a tűzifa iránti igény megháromszorozódott, ráadásul hátartásonként 10 köbméterhez hatósági áron lehet hozzájutni. Mindezeket látva nem véletlen, hogy nagy a nyomás az erdőgazdaságokon. A Gyulaj Zrt. vezérigazgatója, Gőbölös Péter nyilatkozott a teol.hu Tolna megyei hírportalnak.

Tovább >>>

Csökkent a falopás Borsodban, de a jövő kihívásaira közösen kell felkészülni

Az illegális fakitermelés, a falopások visszaszorítása, illetve a természetvédelmi célkitűzések voltak a középpontjában annak a szakértői egyeztetésnek, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tanácstermében tartottak.

Tovább >>>

Új vezérigazgatója van a Nyírerdő Zrt.-nek

Dr. Nagy István agrárminiszter 2022. szeptember 15-i hatállyal Hidas Tibor okleveles erdőmérnököt, a társaság korábbi erdőgazdálkodási osztályvezetőjét bízta meg a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatói feladatainak ellátásával.

Tovább >>>

Új nemzeti rekord és bajnoki cím Strúbel Bence neve mellett (+KÉPEK)

Új nemzeti rekordot is beállítva, magabiztos versenyzéssel, a Mátra Kupa után első hivatalos versenyén is győzni tudott a mindössze 20 éves Strúbel Bence a STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságban. Szeptember 24-én, a budakeszi Szilfa-tisztáson ráadásul édesapjával állhatott egy dobogón, ami nagy álmuk volt. Strúbel József Dedi harmadikként végzett, míg a második a hétszeres magyar bajnok, az eredményhirdetésen könnyeivel küszködő, 56 éves Juhász István lett.

Tovább >>>

Agrárminiszter: 3600 ember óriási ütemben dolgozik a hatósági tűzifa kitermelésén

Óriási rohamnak vannak kitéve az állami erdőgazdaságok - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a TV2 Mokka című műsorában. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosság legkönnyebben a kormany.hu oldalon ismerheti meg a hatósági áras tűzifavásárlás részleteit, de természetesen a helyi erdészetektől is információkat kaphatnak.

Tovább >>>

1. / 156. oldal > >>