Erdőhírek kategória cikkei

Országos erdészeti fórumsorozatot indít a NAK

„Párbeszéd az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók, szakmai vállalkozások jövőjéért” címmel szinte minden vármegyét, több mint 20 települést érintő országos erdészeti tájékoztató rendezvénysorozatot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Tovább >>>

Pályázat a Zalaerdő bajcsai telephelyének villamossági rekonstrukciójára
Támogatott tartalom

Pályázat a Zalaerdő bajcsai telephelyének villamossági rekonstrukciójára

A Zalaerdő Zrt. pályázatot hirdet bajcsai telephelye villamossági rekonstrukciójára.

Tovább >>>

Felavatták hazánk első hűtött erdészeti magtárolóját

Az erdők egyrészt megoldást jelentenek a klímaváltozás ellen, másrészt azonban elszenvedik annak hatásait. Ezért a sikeres erdősítések érdekében a szaporítóanyag termelésben új eszközöket és módszereket kell alkalmaznunk – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, szerdán, Abaligeten, ahol átadták Magyarország első hűtött erdészeti magtárolóját.

Tovább >>>

Már online is elérhető a "Magyarország erdészeti tájai" könyvsorozat

A XXVIII. Erdők Hetéhez kapcsolódva az Agárminisztérium Erdőrendezési Főosztálya elérhetővé tette a nagyközönség számára a Magyarország erdészeti tájai című teljes könyvsorozatot elektronikus formában. 

Tovább >>>

Több mint 300 település újabb 6000 fával gazdakodik

Megkezdődött a Településfásítási Program idei őszi ültetési időszaka, amelyben 317 településre újabb 6000 fát szállítanak, ezzel 56 ezerre növelve a kezdeményezés során elültetett fák számát - jelentette be Nagy István agrárminiszter. A falvak és városok zöldítése a Magyarország zöldvagyonát megóvó és gyarapító, az agrártárca által koordinált stratégia része.

Tovább >>>

Elpusztult a 300 éves romhányi törökmogyorófa

Kiszáradt a 300 éves romhányi törökmogyorófa, amely a 2022-es aszály után kezdett el haldokolni. Az Ipoly Erdő Zrt. a  nool.hu portált arról tájékoztatta, hogy az ikonikus romhányi törökmogyorófa menthetetlen, azonban mégis van remény arra, hogy biztosítva legyen az „utódlása”.

Tovább >>>

Hiánypótló térkép készült hazánk erdeiről

Elkészült Magyarország erdőségeinek aktuális térképe a Soproni Egyetemen az Agrárminisztérium koordinálásával. Ehhez hasonló falitérkép, amely a faállománytípusokat ilyen pontosan ábrázolná, 140 éve készült utoljára. A térképen az erdők színes feltüntetése mellett tanulmányozható az ország vízrajza, az úthálózat, a megyehatárok, és valamennyi település elhelyezkedése.

Tovább >>>

Versenypályának használták az erdőt - Mostantól terepmotoros rendőrök őrzik a Soproni Parkerdőt

Természeti kincseink, az erdő állatai, és az erdőlátogatók védelme, nyugalma érdekében, a jövőben terepmotoros rendőrök felügyelik a Soproni Parkerdőt. Annak ellenére, hogy az erdei utakon és az erdőben a törvény értelmében quaddal, terepmotorral és motorkerékpárral tilos közlekedni, az utóbbi időben többször is előfordult, hogy egyesek versenypályának használták az erdőt.

Tovább >>>

Mentik a vadállományt a gemenci erdőben

A Duna vízgyűjtő területén rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék rendkívüli árvízi helyzetet okoz a Dunán. A társaság erdőlátogatási tilalmat rendelt el 2024. szeptember 18-tól határozatlan időtartamra a közvetlen életveszély elhárítása és a vad védelme érdekében. A tiltás a teljes Gemenci erdőre, valamint a Mohács és Paks környékén, a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik.

Tovább >>>

Az Alföldön is megszűnt a tűzgyújtási tilalom

A Nébih szeptember 16-tól Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben is visszavonta a tűzgyújtási tilalmat.

Tovább >>>

Két erdőgazdaság nevével is visszaélve ígértek tűzifát a csalók

Ahogy fokozatosan hűl le a levegő és hamarosan beköszönt a fűtési szezon, úgy jelennek meg egyre gyakrabban a lakosságot átverő értékesítők. A Nébih közleménye szerint a Vadex Zrt. nevét felhasználva hirdettek csalók olcsó tűzifát, de a Sefag Zrt. is arról tájékoztat, hogy visszaélnek a társaság nevével.

Tovább >>>

Erdei iskolai kirándulással is támogatják a gyerekeket

Ombudsmani kezdeményezésre három szervezet az iskolakezdést megkönnyítő ajándékokkal segítette a rumi különleges gyermekotthont. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a hátizsákok, iskola- és sportszerek, játékok mellett egy néhány napos erdei iskolai kirándulásra is meghívta a Százholdas Pagony lakóit.

Tovább >>>

Rekordszámú hallgató kezdte meg tanulmányait a Soproni Egyetemen

Csaknem 1500 elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait idén szeptembertől a Soproni Egyetemen. Az elsőéveseket felújított kollégiumok és intézményi fejlesztések várják a hűség városában – hangzott el az intézmény központi tanévnyitóján, csütörtökön, Sopronban.

Tovább >>>

Két vármegyében megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Korábban az egész országot érintő kánikula miatt a hatóságok Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Azonban 2024. szeptember 11-től Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyékben visszavonják a tűzgyújtási tilalmat. A többi vármegyében és Budapesten továbbra is tűzveszélyes időszak van érvényben.

Tovább >>>

Fenyőerdőre is átterjedt a tűz

Alacsony aljnövényzet, vegetáció, illetve bozótos kapott lángra mintegy száz hektáron csütörtök délben Csönge külterületén - hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Tovább >>>

1. / 176. oldal > >>