Természetvédelem kategória cikkei

Adatgyűjtésbe kezdenek a poszméhfajokról

Tudtad, hogy hazánkban 26 poszméh faj él, aminek több mint a fele ritkának számít? Sok faj elterjedéséről, állománynagyságáról szinte alig van információnk. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ezért egy adatgyűjtési Poszméh Monitoring Programot indít működési területén.

Tovább >>>

A vízi ökoszisztémák alakulását és regenerációs képességét kutatták

Az inváziós kagylófajok sorozatos megjelenése után nemzetközi együttműködésben vizsgálták a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) munkatársai az európai és észak-amerikai sekély tavak ökológiai állapotának átalakulását és regenerációs képességét - tájékoztat a Eötvös Loránd Kutatási Hálózat.

Tovább >>>

Éveken át fogta be a védett énekesmadarakat a kertjében

Legalább 22 példány védett énekesmadarat ejtett foglyul csepeli ingatlanában egy 68 éves férfi.

Tovább >>>

Kék vércséket figyeltek meg a magyar kutatók a világ legnépesebb ragadozómadár-gyülekezőhelyén

Sikerrel zárult az angolai expedíció, amelynek keretében március 16-án indult útra négy magyar kutató, hogy a világ legnépesebb ragadozómadár-gyülekezőhelyén műholdas jeladókkal szereljenek fel kék vércséket.

Tovább >>>

Nem, nem hungarikum a farkaskilövés – bebizonyítom

Avagy „Kedves Farkas! Ha Magyarországra jössz, ugyanolyan veszélynek vagy kitéve, mint bármely más országban!"
(Hosszú a poszt, de ha a lejjebb görgetsz, más országokból származó példákat olvashatsz illegális farkaskilövésre, és a bejegyzés lényegét azok teszik ki.)
Gribek Dániel főszerkesztő véleménycikke.

Tovább >>>

A Vadászkamara határozottan elítéli a jeladós farkas lelövését
Sajtóközlemény

A Vadászkamara határozottan elítéli a jeladós farkas lelövését

Az Országos Magyar Vadászkamara megdöbbenéssel értesült azokról a híradásokról, amelyek szerint – a Boon.hu hírportál értesülései alapján – vadász ejthette el a Svájcból hazánkba érkezett, jeladóval megjelölt szürke farkast. Szervezetünk, mint a 70 000 magyar vadászt tömörítő köztestület és érdekképviselet, a leghatározottabban elítéli a természetkárosítás bármilyen formáját, függetlenül attól, hogy azt ki követi el.

Tovább >>>

Az urbanizáció hatásai a talajfaunára

Gyökeresen átalakítja a városiasodás az élőhelyeket - derül ki abból a kutatásból, amelyet az ELKH Ökológiai Kutatóközpont, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a dániai Aarhus Egyetem munkatársai végeztek.

Tovább >>>

Az aszályos év ellenére sem csökkent a hazai fehér gólyák fiókaszáma
Sajtóközlemény

Az aszályos év ellenére sem csökkent a hazai fehér gólyák fiókaszáma

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának most elkészült összesítése alapján a 4 100 párra becsült hazai fehérgólya-állomány számára a tavalyi aszályos év átlagos költési sikert hozott. Azt, hogy a kirepült fiókák milyen kondícióval vágtak neki a vonulásnak, nem tudhatjuk. Erre az ad majd választ, hogy a 2022-ben meggyűrűzött 1 207 fióka közül mennyiről kapunk visszafogási adatokat a vonulási útvonalak és a telelőterületek országaiból, illetve közülük hány tér majd vissza három-öt év múlva ivaréretten költeni.

Tovább >>>

Ez a növény nyerte el az év vadvirága kitüntetést

Az idei évben is a Vadonleső Közössége TE bonyolította az Év Vadvirága kiválasztását. A három növényre decembertől január 11-ig lehetett szavazni.

Tovább >>>

AM: csaknem 19 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota

Az Agrárminisztérium a nemzeti park igazgatóságok munkája révén eddig példátlan mértékben valósított meg természetvédelmi célú fejlesztéseket, hiszen több mint 41 milliárd forintot fordított erre a célra a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

Tovább >>>

Üres a madáretető? Megérkezett a magyarázat
Sajtóközlemény

Üres a madáretető? Megérkezett a magyarázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) számos kérdés érkezett az elmúlt hetekben azzal kapcsolatban, hogy miért nincsenek madarak az etetőkön? A jelenség hátterében a madárvonulás, illetve az Európa északi és középső régióiban tapasztalható enyhe, hómentes időjárás együttes hatása áll.

Tovább >>>

Automata folyótakarító hajó fogja megtisztítani a hazai vizeket

Automata folyótakarító hajót és a hulladék begyűjtését segítő kamerarendszert fejlesztett ki a Future Plastik Kft., a Robo-Collect elnevezésű vízi jármű és a hozzá kapcsolódó műszaki infrastruktúra magyar innováció keretében valósult meg - tájékoztatta a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ).

Tovább >>>

Védett madarakat akart átvinni a határon, lebukott

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság természetkárosítás bűntette miatt indított büntetőeljárást egy bolgár férfivel szemben - írja a police.hu.

Tovább >>>

Héjafiókákat loptak a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) befejezte a nyomozást abban az ügyben, amelyik még három évvel ezelőtt indult egy a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén történt károkozás miatt: tizenhárom embert gyanúsítanak azzal, hogy héjafiókákat lopott.

Tovább >>>

Nyílt napot tartanak a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetében

"Ha már rendelkezel diplomával, és továbbtanuláson gondolkodsz, gyere el a MATE Szent István Campus nyílt napjára. Ajánljuk szíves figyelmetekbe intézetünk mesterszakjait, a természetvédelmi mérnöki és vadgazda mérnöki képzéseinken - olvasható a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének hivatalos Facebook oldalán.

Tovább >>>

1. / 18. oldal > >>