Erdővédelem kategória cikkei

Nagy István: Magyarország elkötelezett az erdei ökoszisztémák megőrzésében

Magyarország elkötelezett az érzékeny erdei ökoszisztémák megőrzésében és hosszú távú fenntartásában – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FAO Erdészeti Bizottságának (COFO) 27. ülésszakán Rómában, hétfőn.

Tovább >>>

Az Ipoly Erdő nógrádi területe 82 hektár új erdővel gyarapodott

Az Ipoly Erdő Zrt. Nógrád vármegye legnagyobb zöldvagyonának kezelője, mintegy 65 ezer hektár erdőt tart fenn Nógrád és Pest vármegyékben, mely az ország legerdősültebb térsége. Az állami erdészeti társaság az elmúlt 4 év során csak a Nógrád vármegyei területein 82 hektár új erdőt telepített – osztotta meg közleményében az Ipoly Erdő Zrt.

Tovább >>>

AM: sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az Országfásítási Program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió darab új fát ültettünk el – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Tovább >>>

Az erdők megőrzése a cél - Támogatják Zambiát

Az Egyesült Királyság kormánya jelentős mennyiségű támogatást ajánl fel Zambiának, amellyel elősegíthetik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, valamint ösztönözhetik a fenntartható földhasználatot és az erdők megőrzését elősegítő projekteket.

Tovább >>>

Botanikai ritkaság élőhelyét kezelték a Pilis-tetőn

Novemberben és decemberben két alkalommal kisléptékű élőhelykezelést végeztünk önkéntesek bevonásával a Pilis-tető kerítéssel elzárt területén – tájékoztat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. Mint írják, a beavatkozás az ott élő botanikai ritkaság, a fokozottan védett magyarföldi husáng (Ferula sadleriana) élőhelyének javítása érdekében történt.

Tovább >>>

Óriásit ugrott az illegális erdőirtás az elmúlt évtizedben a brazíliai Amazonas vidékén

Százhuszonkilenc százalékkal nőtt az illegális erdőirtás 2013 és 2021 között a brazíliai Amazonas vidékén az őslakosok földjein - derült ki a Sao Pauló-i Kutatási Alapítvány kedden közzétett tanulmányából.

Tovább >>>

A sasbarát erdőben végtelen a nyugalom – A változatos erdőszerkezet elérése a cél

A békászó sas jelenléte egyfajta bizonyíték a környék jó egészségi állapotára: zavartalan, idős erdőre van szüksége a fészkeléshez és megfelelő mennyiségű gyepre – amely az erdőhöz hasonlóan fontos társulás – a vadászathoz – írja Kozma Attila a Bükki Nemzet Park Környezeti Nevelési Csoporjának vezetője a a Bükki Nemzet Park Igazgatóság honlapján.

Tovább >>>

Majdnem száz önkéntes csatlakozott a Nyírerdő faültetési programjához

Több mint nyolcvan városlakó vett részt pénteken, Nyíregyházán, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete által szervezett önkéntes faültetésen. 

Tovább >>>

Térfigyelő kamerák és műholdképek segítségével szorítanák vissza az illegális fakivágásokat Romániában

A SUMAL 2 faanyag-nyomkövető rendszer fejlesztését jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki szerint ezáltal nyomon lehet majd követni az országban a faanyagok szállítását, illetve az erdők állapotát – írja a Krónika Online.

Tovább >>>

Közös célkitűzések a rendőrség és az erdőgazdaság között

Dr. Szijártó István rendőr ezredes, vármegyei rendőrfőkapitány és Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója együttműködési megállapodást írt alá a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácstermében – hívja fel a figyelmet a police.hu.

Tovább >>>

Hulladék hulladék hátán – Elindult a tavaszi nagytakarítás az Egererdőnél

A Tavaszi Nagytakarítás kezdeményezés részeként az Egererdő Zrt. munkatársai önkéntesekkel kiegészülve megtisztította az Egerbakta és Sirok között futó főút árok részét és az azt szegélyező erdőket.

Tovább >>>

Lovas járőrök óvják a főváros környéki erdőket

Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben. A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

Tovább >>>

Az illegális fakitermelés a kongói esőerdő vesztét okozza

A Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) keleti részén található Goma régió ad otthont a Virunga Nemzeti Parknak, amely a biodiverzitás és a természeti erőforrások egyik megmaradt gócpontja a világon. A parkban élő őshonos fákat azonban folyamatos veszély fenyegeti az illegális fakitermelés és faszén-kereskedelem miatt – hívja fel a figyelmet a The Standard.

Tovább >>>

Az enyhe tél miatt nagyon sok a kullancs

Az idei tavaszon a meleg tél miatt nagyon sok a kullancs - hívja fel a figyelmet a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete.

Tovább >>>

Az erdő vízvisszatartási képessége kiemelten fontos a klímavédelem szempontjából

Az erdők a Föld vízgazdálkodásának kiemelkedő szereplői; elég csak arra gondolni, hogy az erdősült vízgyűjtő területek a világon hozzáférhető víz 75 százalékát adják. Beszédes példa az is, hogy a világ nagyvárosai egyharmadának ivóvízkészlete jelentős részben erdőterületekről származik. A 2022-es aszály szemmel látható nyomokat hagyott a Pilisi Parkerdő területén is. A sajnálatos tendencia egyértelmű: a szélsőséges eloszlás hatalmas, a talaj számára „feldolgozhatatlan” mennyiségű csapadékot és hosszú, száraz és forró időszakokat okoz. A vizes élőhelyek világnapja alkalmából a Pilisi Parkerdő a csapadékvízzel történő innovatív gazdálkodás jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet. 

Tovább >>>

1. / 15. oldal > >>