Nőtt a rezervátumi minősítést kapott törzsültetvényi erdőterületek nagysága hazánkban

A klímaváltozás okozta felmelegedés elleni küzdelem, valamint erdeink állapotának megőrzése elképzelhetetlen az erdősített területeink védelme, különösen ezek változatos genetikai állományainak fenntartása nélkül. Bizakodásra ad okot, hogy a törzsültetvények nagysága évről évre nő, emellett pedig lényeges, hogy e nélkülözhetetlen tevékenységre áldozó erdőgazdálkodók kompenzálása is fontos szempont hazánkban.

Nőtt a rezervátumi minősítést kapott törzsültetvényi erdőterületek nagysága hazánkban

Az egyes erdőterületek szaporítóanyagokat állítanak elő, amelyek ‒ az elmúlt évtizedek, sőt évszázadok körülményeihez való alkalmazkodás során kialakított biokémiai folyamatokat leíró „vértezetet” magukban kódolva ‒ biztosítják a jövő erdeinek genetikai állományát és annak változatosságát.

A helyi genetikai erőforrások fenntartásának jelentősége abban rejlik, hogy azok már bizonyítottak a lokális klimatikus viszonyok között, ezért célszerű biztosítani a genetikai állományuk minél hosszabb távú továbbörökítését. Azaz: nemcsak faanyagként kell tekintenünk az erdőre, hanem a genetikai változatosság forrásaként is. A törzsültetvénnyé minősített állományok megőrzéséhez szükséges védelem ezért elengedhetetlen.
Ezek ‒ az erdészeti gazdálkodásból kieső erdőrészletek és állományok ‒ tulajdonképpen nem a faanyagtermelést szolgálják, hanem a biológiai értékek továbbörökítését.

Az erdőgazdálkodók ennek következtében kieső jövedelmének kárpótolását az évek óta meghirdetett VP pályázat segítette. Ez a pályázási lehetőség az újabb pályázati ciklusban – a KAP programban is újra szerepel majd.
Az erdők és a klíma jövőjének tekintetében kiemelkedő jelentősége van annak, hogy egyes gazdálkodók évről évre újabb erdőrészletet szánnak erre a nemes és távlati célra. A Nébih ‒ a megfelelő informatikai háttér fejlesztésével ‒ jelenleg is dolgozik a génrezervátumok nyilvántartásának fejlesztésén, mégpedig azzal a céllal, hogy az onnan származó szaporítóanyagokból újabb erdőtelepítések létesülhessenek. 

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Nébih idén is együttműködik a Magyar Államkincstárral az erdészeti génmegőrzési pályázatok ellenőrzésében. Ennek kapcsán a Nébih szakemberei az ország egész területén, többfordulós, sokrétű és összetett ellenőrzésekben vesznek részt.

Nagy eredmény, hogy az újabb és újabb pályázóknak köszönhetően a rezervátumi minősítést kapott törzsültetvényi erdőterületek nagysága az országban idén már 870 hektárra nőtt. Optimizmusra adnak okot a már leadott támogatási kérelmek is, hiszen azok tükrében már látható, hogy további 20-30%-os növekedéssel számolhatnak a szakemberek.