Keresési találatok erre a cimkére: faipar

Az erdészeti gép, ami bioszenet állít elő a fakitermelésből visszamaradt hulladékokból

Az erdőgazdálkodás az amerikai Montana megyében meghatározó ágazat, ami sok ember megélhetését biztosítja. A fakitermelés során keletkezett fás szárú hulladékot a kontinens erdeiben összegyűjtik és elégetik, ugyanis annak hátrahagyásával magasra nőne a futótüzek kialakulásának esélye. Február végén egy új erdészeti technológiát mutattak be, ami alternatívát kínál ezeknek a hulladékoknak a hatékonyabb és környezetbarátabb felhasználására.

Tovább >>>

A második legenyhébb volt ez a tél 1901 óta

A 2022/2023-as tél országos átlagban a második legenyhébb volt a 2006/2007-es után 1901 óta, ugyanakkor a szokásos csapadékmennyiségnek a másfélszerese esett, amivel ez lett a kilencedik legcsapadékosabb tél a 20. század kezdete óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Tovább >>>

Talajmegújító gazdálkodás a homokhátsági szőlőültetvényekben (HEKTÁR podcast)

Amiről a magyar szántóföldek esetében egyre gyakrabban beszélünk, az az ültetvényeken még fehér holló: a talajmegújító gazdálkodás, a regeneratív szőlőtermesztés. Milyen megoldások vannak a szőlő-sorközök takarására? Milyen takarónövény-keverékekkel érdemes elindulni ezen az úton, és hogyan érdemes elvetni és terminálni ezeket?  Mik a bevált és kevésbé bevált megoldások homokon? Hogyan született kísérleti no-till szőlőültetvény Soltvadkerten, és milyen egy házilag készített henger, amivel le lehet taposni a rozst?

Tovább >>>

Kiemelt feladat az európai vadmacska védelme

Március 3. a vadvilág nemzetközi napja. Az idei dátum egyben kettős jubileum is: éppen ötven éve írták alá a veszélyeztetett vadállatok kereskedelméről szóló egyezményt, ennek emlékére pedig az ENSZ közgyűlése tíz éve nyilvánította kiemelt dátummá ezt a napot. A vadvilág napja minden évben egy-egy fő téma köré szerveződik: idén a „vadvédelmi együttműködések” állnak a fókuszában. A Pilisi Parkerdő, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Budakeszi Vadaspark Vadmacska Fajmegőrzési Programja pontosan ilyen együttműködés.

Tovább >>>

Hazánk legszebb erdejét keresik

Az Agrárminisztérium keresi Magyarország legkedveltebb erdei helyét, természeti kincsét. A 22 héten át zajló szavazás résztvevői nyereményjátékban vehetnek részt, amelyen ajándékcsomagokat nyerhetnek.

Tovább >>>

Elkezdődött a FeHoVa – Ólomsörét, hangtompító, kormorán és biodiverzitás a megnyitó beszédekben

Vadász karikatúrák, trófeaszemle, terepjárók, valamint számos megszokott program és kiállító mellett több újdonság is várja a Kárpát-medence vadászatit a FeHova – Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállításon és Vásáron. Február 9-étől egészen vasárnapig az Erdő-Mező is jelen van az eseményen 12 ország mintegy 200 kiállítója között.

Tovább >>>

Magyar-szlovén együttműködés az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás területén

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszter.

Tovább >>>

Széchenyi Zsigmondra emlékeztek

Megemlékezést tartottak az egyik legismertebb magyar Afrika-kutató és vadászíró, Széchenyi Zsigmond sírjánál születése 125. évfordulóján, hétfőn Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Tovább >>>

Folytatódnak a fővárosi zöldítések

Szakmai szempontból különösen gazdag és eredményes évet zárt tavaly a Budapesti Közművek keretein belül önálló tevékenységet folytató FŐKERT Kertészeti Divízió. Közel 300 ezer tő lágyszárú növényt, továbbá közel 13 ezer cserjét és örökzöldet, illetve több mint 16 ezer fát és facsemetét ültettek el tavaly a FŐKERT munkatársai. 2022-ben 3 új természetvédelmi területtel gazdagodott a főváros, új rovarhotelek, madárodúk kerültek ki a zöldterületekre. Idén is folytatódnak a munkák: a látogatók visszajelzései alapján tovább szépül és gazdagodik a Pünkösdfürdő park, újabb Miyawaki-kiserdő létesítése várható, a tavaly telepített erdőkbe padok kerülnek, újabb fasorok újulnak meg, és folytatódnak az évelősítések.

Tovább >>>

Felértékelődik az erdőgazdálkodás és a faipar az Európai Unióban
Sajtóközlemény

Felértékelődik az erdőgazdálkodás és a faipar az Európai Unióban

November végén rendezték Finnországban a New European Bauhaus kezdeményezés keretei között az európai, főleg észak-európai fenntartható fahasználati gyakorlatokkal és foglalkozó Into the Woods konferenciát. Az eseményen részt vett az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, mellette Sanna Marin finn és Kaja Kallas észt miniszterelnök, valamint Ebba Busch svéd miniszterelnök-helyettes is. Mindez arra utal, hogy az erdőgazdálkodás, a faipar és maga a fa mint fenntartható nyersanyag egyre fontosabbá válik az Európai Unió gazdaságpolitikájában. Magyarországon a Soproni Egyetem hagyományosan a faipari és erdészeti képzések és kutatások központja. Az intézmény fenntarthatósági képzéseivel a január 18-i nyílt napon ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Tovább >>>

Amerikai bútorgyártócég létesít üzemet Ukrajnában

A Ternopil megyében lévő Kremenec településen hoz létre gyártó üzemet a Home Essentials nevű, amerikai bejegyzésű globális vállalat - jelentette be a cég ukrajnai leányvállalatának képviselője. 

Tovább >>>

Bővítette gyártókapacitását Európa egyik jelentős gyermekbútorgyártója

Európai uniós támogatással bővítette gyártókapacitását és logisztikai rendszerét a baba- és gyermekbútorokat gyártó Faktum Bútor Kft. a Csongrád-Csanád megyei újszentiváni telephelyén.

Tovább >>>

Semjén Zsolt: a magyar gazdaság számára létfontosságú, hogy legyen magyar fa és faipar

A magyar építőipar és gazdaság számára létfontosságú, hogy legyen magyar fa és faipar, a lakoság szempontjából pedig, hogy legyen tűzifa - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Sopronban.

Tovább >>>

Fáradtolaj helyett minőségi kenőanyagot a motorfűrészekbe!

A STIHL márkanév világszerte magas minőségű, prémium gépeket jelent, legyen szó motorfűrészekről, fűkaszákról vagy számos más kertigépről. Ezekhez a termékekhez a gyártó saját, szintén az élvonalba tartozó keverékolajat és lánckenőolajat is forgalmaz, aminek használata kifejezetten javasolt a STIHL gépek esetében, és természetesen ajánlott bármely más márkájú gép használatakor is.

Tovább >>>

Erdőfelújítások kezdődnek őshonos fafajokkal a Hármas-Körös hullámterében

Idén ősszel folytatja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a klímaváltozás ellensúlyozásaként végzett élőhelyrekonstrukciós programját a Hármas-Körös hullámterében.

Tovább >>>

<< < 4. / 48. oldal > >>