Környezetvédelem kategória cikkei

A Balaton mikroműanyag tartalmát vizsgálták
Sajtóközlemény

A Balaton mikroműanyag tartalmát vizsgálták

Bizonyossá vált, hogy a Balatonban is vannak 50-100 µm-es mikroműanyagok, amelyek bejuthatnak a nagy vízibolha tápcsatornájába – közölték a MATE és az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatói a rangos Science of the Total Environment szaklapban közölt új tanulmányukban. A mikroműanyagok ráadásul nemcsak önmagukban jelentenek problémát, hanem a gyógyszermaradványokkal közösen egyaránt kedvezőtlen élettani hatásokkal bírnak e gerinctelen élőlényekre nézve.

Tovább >>>

Felelniük kell: olajjal teli kannákat dobtak a patakba

Természetkárosítás miatt bűnösnek mondott ki és szabadságvesztésre ítélt két férfit – előkészítő ülés keretében – a Szombathelyi Járásbíróság – közölte a Szombathelyi Törvényszék sajtótitkára.

Tovább >>>

Gumiabroncsokkal dobálta tele az erdőt egy fiatal pár

A váci rendőrök lezárták annak az esztergomi párnak az ügyét, akik a gyanú szerint a helyi település külterületén használt gumiabroncsokat dobáltak ki kocsijuk rakteréből. A fiatal pár fittyet hányt arra, hogy a hulladék szennyezi a környezetet és súlyos közegészségügyi veszélyeket is rejt magába, nem beszélve a büntetőjogi következményről - olvasható a police.hu oldalon.

Tovább >>>

Tizenhét település fásításában vesz részt a Pilisi Parkerdő Zrt.
Sajtóközlemény

Tizenhét település fásításában vesz részt a Pilisi Parkerdő Zrt.

Az idei év egyik legjelentősebb településfásítási kezdeményezése a MOL-Új Európa Alapítvány VárosFa Programja, amelyben hétezer darab sorfát igényelhettek a tízezer főnél nagyobb települések. Az ültetések októberben zajlanak, és a programban a Pilisi Parkerdő Zrt. is aktív szerepet vállal.

Tovább >>>

Kétmilliárd forintból folytatódik az erdősítés Székesfehérváron

Kétmilliárd forintból folytatódik az erdősítés Székesfehérváron, a munkálatok már el is kezdődtek az Alsóvárosi réten a Zöld Város - Fehérvár Tüdeje II. ütemben.

Tovább >>>

Az aszályban megrogytak a civilek által telepített békéscsabai erdők

Szakértők segítségével már 30 hektár erdőt és több mint 1600 városi fát telepített és ültetett 60 ezer fa Békéscsabán civil összefogás. A 2022-es aszályos év azonban sok kárt tett ezekben, ami még fontosabbá tette a makkgyűjtési szezont. A közösség beszámolója es felhívása következik.

Tovább >>>

Elmondhatja véleményét a Közös Agrárpolitika környezeti értékelési dokumentumáról
Sajtóközlemény

Elmondhatja véleményét a Közös Agrárpolitika környezeti értékelési dokumentumáról

Mintegy három éves tervezési munka végére kerülhet pont október elején, amikor a Közös Agrárpolitika Stratégiai terv környezeti értékelési dokumentumához érkezett javaslatokat is beépítik a végső okiratba. Az agrártárca szeptember közepén bocsátotta társadalmi vitára a mezőgazdasági termelők számára a következő éveket meghatározó irányokat, amelynek a véleményezési határideje 2022. október 3.

Tovább >>>

A Tisza ukrajnai és romániai szakaszáról évente csaknem tízezer tonna szemét érkezik hazánkba

Mintegy 280 tonna hulladékot gyűjtöttek be a Tisza ukrajnai forrásvidékén a Diageo és a PET Kupa közös Call-Action programjának köszönhetően.

Tovább >>>

180 civil szervezet önálló környezetvédelmi minisztériumot kér a Miniszterelnöktől

Az Országgyűlés megalakulásakor 180 civil szervezet nyílt levélben fordul a miniszterelnökhöz azt kérve, hogy a megalakuló kormányban a természeti erőforrások, a környezet és az éghajlat védelmét önálló minisztérium képviselje. A következő kormányzati ciklusban olyan veszélyekkel kell szembenéznie az országnak, mint az ukrajnai háború, a gazdasági és energiaválság vagy a biodiverzitás- és klímaválság, és nem zárható ki újabb járványveszély sem. Ezen körülmények között a felelős politikának a kormányzati stratégiában jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a környezet védelmére többek között azzal, hogy a természeti erőforrásaink védelmének és megőrzésének szempontjait minden gazdasági és társadalmi ágazat döntései során figyelembe veszi.

Tovább >>>

3+1 társasjáték a természetről és a biodiverzitásról

A biodiverzitás és annak védelme komoly dolog, ám a természet önmagában is rengeteg élményt nyújt, és a szemléletformálás, a környezeti nevelés során ezt ki is lehet, sőt ki is kell használni. Közeledik a karácsony, valamint sok agrárvállalkozásnál az évvégi pihenőidő is, amikor több idő jut a családra, a szórakozásra. Éppen ezért 3+1 olyan közösségi játékot ajánlunk, ami nemcsak vidám, kellemes időtöltést szavatol a hosszú, téli estékre, de könnyed módon bemutatja a magyar vidék rejtett kincseit, környezetünk izgalmas sokféleségét, védendő értékeinket is.

Tovább >>>

MATE: új kampusz jön létre Szarvason

Egymilliárd forintos fejlesztést és új kampuszt tervez 2022 végéig Szarvason a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) - tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t. Tovább >>>

Illegálisan lerakott hulladéktól tisztították meg az erdészek Veszprém határát

A VERGA Zrt. is csatlakozott a „Tisztítsuk meg az Országot!” elnevezésű pályázat I. ütemében történő illegális hulladéklerakók felszámolásához, mellyel kapcsolatban az erdőgazdaság sajtótájékoztatót tartott a Gyulafirátóttól északra található Központi Lő- és Gyakorlótér beavatkozással érintett helyszínén. Tovább >>>

Környezetvédelmi és pedagógusnapi díjakat adott át Fazekas Sándor

Több mint hatvan, saját szakterületén kiváló munkát végző szakember tevékenységét díjazta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Környezetvédelmi világnap és a pedagógusnap alkalmából a tárcánál kedden tartott ünnepségen.Tovább >>>

NFM: Magyarország teljesíteni fogja az üvegházhatású gázok kibocsátása területén kitűzött célokat

Magyarország teljesíteni fogja az üvegházhatású gázok kibocsátása területén kitűzött célokat, ami az Európai Bizottság javaslata értelmében azt jelenti, hogy 2030-ig 7 százalékkal kell csökkenteni egyes ágazatok üvegházhatású gázkibocsátását a 2005. évihez képest - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).Tovább >>>

1. / 1. oldal