Keresési találatok erre a cimkére: természetvédelem

A támogatásokról informálódhatnak az erdőgazdálkodók a NAK online sorozatán

A NAK tavaszi online erdészeti tájékoztató sorozatot indít melynek témája az Egységes Kérelem, az erdőgazdálkodási tevékenységekhez kötődő támogatások.

Tovább >>>

Aggasztó a tölgyfajok egészségromlása - Összefoglaló erdeink állapotáról

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztályának munkatársai elkészítették Magyaror-szág erdeinek 2023-as egészségiállapot-felmérését, a 16×16 km-es Erdővédelmi Hálózat (EVH I. szint) alapján. 

Tovább >>>

A páncélozott fülkéjű STEYR traktorok katonai környezetben is helytállhatnak

A németországi Ingolstadtban, a Katonai Műszaki Kiválósági Központban nemrégiben megrendezett kiállításon a STEYR bemutatta, hogy a speciális ágazatok számára gyártott egyedi traktorokhoz is kiválóan ért.

Tovább >>>

Nemesnyár termesztés jövője ártéri körülmények között

Bár nagyobb folyóinkat övező, a nemesnyárak termesztése szempontjából optimális középmagas fekvésű ártéri területek nem tartoznak a klímaváltozás szempontjából legveszélyeztetettebb területek közé, a folyók vízjárását befolyásoló csapadékviszonyok változása, a hőségnapok előidézte erőteljes párologtatási kényszer, valamint a viharos napok számának növekedése közvetlen és közvetett hatásokat gyakorol az ártéri nemesnyár ültetvényekre, ezáltal e területeken gazdálkodó erdészeket is egyre nagyobb kihívások elé állítja. 

Tovább >>>

Erdőátalakítás Pomázon: az elöregedett nyárfákat felváltja a tölgyes erdő
Sajtóközlemény

Erdőátalakítás Pomázon: az elöregedett nyárfákat felváltja a tölgyes erdő

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pomázon végzi a Főváros térségének legnagyobb szabású erdőátalakítását, amelynek során faültetvény természetességi állapotú öreg, egyre veszélyesebb nyáras helyett - jó eséllyel akár négy kategóriával is jobbnak minősülő – természetszerű állapotú elegyes kocsányos tölgyes erdőt hoz létre. A Parkerdő két év alatt több mint 120 ezer facsemetét ültet el – szoros együttműködésben a helyi közösségekkel. A Pomázi Parkerdő kialakítása idén májusban kezdődött, s ebben az évben 60 ezer facsemetét telepítettek, amelyek az idei csapadékos időjárásnak köszönhetően szépen fejlődnek. 

Tovább >>>

Adománygyűjtést szerveznek a kárpátaljai erdészek és családjaik javára

Az Országos Erdészeti Egyesület a közhasznú Erdészcsillag Alapítvány céljaival és alapszabályával összhangban támogatja az ukrajnai, azon belül is kiemelten a kárpátaljai erdészeket és rászoruló családtagjaikat.

Tovább >>>

STEYR traktorok erdészeti munkában - Austrofoma 2023
Támogatott tartalom

STEYR traktorok erdészeti munkában - Austrofoma 2023

A 2023-as AUSTROFOMA kiállításon számos STEYR traktort lehetett látni különböző feladatokat teljesítve: kiközelítés, csörlőzés, rakodás, aprítás, zúzás. 

Tovább >>>

Egyik napról a másikra kivágták a nemzeti park famatuzsálemét

Az 1800-as évek végén ültették el azt a hegyi juhart az Angliában található Northumberland Nemzeti Parkban, melyet szeptember végén egyik napról a másikra kivágtak ezidáig ismeretlen tettesek.

Tovább >>>

Az inváziós fajok okolhatók a vadon élő fajok 60%-ának kipusztulásában

Az idegenhonos inváziós fajok rendkívül jelentős negatív hatást gyakorolnak a természeti környezetre, a gazdaságra, az élelmiszerbiztonságra és a humán egészségre – derül ki a biodiverzitás és az ökoszisztéma-szolgáltatások értékelésével foglalkozó tudományos és szakmapolitikai kormányközi platform, az IPBES legújabb jelentéséből.

Tovább >>>

A fenntartható erdőgazdálkodás is kiemelt témája a Nemzeti Biodiverzitás Stratégiának

A 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia átfogó keretet biztosít a hazai élővilág, a természeti erőforrások hosszú távú fennmaradásához és meghatározza a 2030-ig elérendő célkitűzéseket, valamint az azok megvalósítását szolgáló intézkedéseket.

Tovább >>>

Nőtt a rezervátumi minősítést kapott törzsültetvényi erdőterületek nagysága hazánkban

A klímaváltozás okozta felmelegedés elleni küzdelem, valamint erdeink állapotának megőrzése elképzelhetetlen az erdősített területeink védelme, különösen ezek változatos genetikai állományainak fenntartása nélkül. Bizakodásra ad okot, hogy a törzsültetvények nagysága évről évre nő, emellett pedig lényeges, hogy e nélkülözhetetlen tevékenységre áldozó erdőgazdálkodók kompenzálása is fontos szempont hazánkban.

Tovább >>>

Kihaltnak nyilvánították az ibériai farkast Andalúziában

Kihaltnak nyilvánította az ibériai farkast Andalúziában a tartományi kormány, miután évek óta nincs kézzelfogható bizonyíték a faj jelenlétére a térségben.

Tovább >>>

Küzdenek az erődtűzzel a Kanári-szigeteken, védik a nemzeti parkot

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén negyedik napja küzdenek az erdőtűzzel, amely veszélyezteti a La Caldera de Taburient nemzeti parkot - közölték a helyi hatóságok.

Tovább >>>

Kompakt, sokoldalú és csúcsminőségű a SENNEBOGEN 340G rakodó
Támogatott tartalom

Kompakt, sokoldalú és csúcsminőségű a SENNEBOGEN 340G rakodó

A SENNEBOGEN gyár egy stabil és organikusan fejlődő cég, mely egyesíti a hagyományt és az innovációt. Gépeiket öt bajorországi és magyarországi helyszínen fejlesztik és gyártják. Mindig a legmagasabb minőséget és az ügyfél-specifikus megoldásokat kínálják. A gyártó egyedi megoldásokat kínál az erdészeti felhasználók, erdőgazdálkodók, a faipar, a fűrészüzemek, rönktelepek számára minden géposztályban.

Tovább >>>

Dráma, feszültség, izgalom - Strúbel Bence nyerte a STIHL Timbersports emlékversenyt, de nem sokon múlt

Minden idők talán legizgalmasabb, legfordulatosabb küzdelme zajlott Mátraházán, a 2023-as STIHL Timbersports Martin Komárek Emlékversenyen, aminek komoly tétje volt. Itt derült ki ugyanis, hogy ki vehet részt a nemzetközi kvalifikációs tornán, ami akár egyéni világbajnoki szereplést is jelenthet nemzeti színekben.

Tovább >>>

1. / 145. oldal > >>