Erdészeti jog kategória cikkei

Az erdőgazdálkodást érintő fontosabb jogszabálymódosításokról

2023. decemberében több agrártárgyú jogszabálymódosítási folyamat zárult le. Az alábbiakban a NAK az erdőgazdálkodást érintő változásokat foglalja össze, melyben az erdőgazdálkodók szempontjából fontosabb változásokat kiemeltük.

Tovább >>>

Letölthető az erdőtörvény módosult rendeleteinek szövege

Az erdőtörvény július 1-jei módosítását követően máris frissült az erdészeti jogszabályok egységes szerkezetben elérhető gyűjteménye az NFK honlapján – hívja fel a figyelmet a NAK.

Tovább >>>

Segítség az erdőgazdálkodóknak: jogász szakembereket tömörítő egyesület alakult

A magyar erdőgazdálkodók szigorú jogszabályi keretek között tevékenykednek, amely garantálja a hazai erdők használatának fenntarthatóságát – mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár „Az erdőgazdálkodás aktuális jogi kérdései” című konferencián, melynek keretében megalakult a jogász szakembereket tömörítő Lex Silvarum Jogászok az Erdőkért Egyesület.

Tovább >>>

Osztatlan közös tulajdonú erdő használata – nem látni a fényt az alagút végén

A közös termőföldtulajdon általában sem áldásos állapot, erdők esetében azonban igen sokszor gyakorlatilag elháríthatatlan akadálya az erdővagyon zökkenőmentes hasznosításának, a közérdekű erdőgazdálkodási tevékenységek végrehajtásának, valamint a versenyképes erdészeti vállalkozások kialakulásának. Ha pedig a szabályozás az erdőgazdálkodás elősegítése céljából éppen engedékeny, az a tulajdonosi jogok sérülésének kockázatával járhat. Három évtized után megérdemelnék az érintettek, hogy a magánerdők és a magán erdőgazdálkodás helyzete a tulajdonosi viszonyok, valamint az erdők és az erdőgazdálkodás sajátosságai szerint kialakított, letisztult szabályozás, és egységes hatósági jogértelmezés mellett rendeződjenek.Tovább >>>

Az uniós támogatási időszakban fennmaradhat az erdőgazdálkodók megbízási szerződése

Szerda este az agrártárgyú törvények módosításáról szóló javaslat tárgyalása zajlott az Országgyűlésben. Ida tartozott az erdőtörvény módosítása is, ami a korábban megbízási szerződés útján erdőgazdálkodóknak ad lehetőséget a jogviszony további fenntartására az uniós támogatási időszakukra. Emellett szó esett a Földmegfigyelési Információs Rendszerről is.Tovább >>>

1. / 1. oldal