Keresési találatok erre a cimkére: tűzifa

A mellékletek listájával bővült „Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása” című felhívás

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága tájékoztatta a támogatást igénylőket, hogy a 2024. március 20. napján megjelent „Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása” című (KAP-RD41-2-24 kódszámú) pályázati felhívás kiegészült a kötelezően csatolandó mellékletek listájával, melyet annak 13. pontja tartalmaz.

Tovább >>>

Változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

Március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek - tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A közlemény szerint a kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

Tovább >>>

Ötletes magyar startup segíti a csapdázó hivatásos vadászokat

Miben segíti a csapdázók munkáját a Solo-Sam vadcsapda megfigyelő? Erről beszélgettünk Somos Balázzsal a FeHoVa kiállításon. Ha érdekel a start up, tarts velünk, az Erdő-Mező videóból minden kiderül.

Tovább >>>

Idén is pályázhatnak a települések a szociális tüzelőanyag-programra

A tavalyihoz hasonlóan idén is ötmilliárd forint áll rendelkezésre az önkormányzatoknak a szociális tüzelőanyag-programra, a pályázatokat hamarosan kiírják - közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Tovább >>>

Tűzifa-kereskedői hálózatot buktatott le a Nébih

A hatósági felügyelők több hónapos megfigyelést és ellenőrzést követően csaptak le egy nyugat-dunántúli, nyolc főből álló hálózatra – tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Tovább >>>

Rágcsálókra vadászik, egy évben egyszer költ - A kerecsensólyom lett az év madara

A kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő  természeti értékünk. Az Európai Unióban élő állományának több mint 60%-a Magyarországon fészkel, és világszinten a kárpát-medencei az egyetlen bizonyítottan stabil, enyhén növekvő állománya a fajnak. Megőrzésében a hazai természetvédelem felelőssége óriási, az MME 1974-es megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít e fajra, ezért is lett a 2024-es MME 50 jubileumi év madara.

Tovább >>>

Enyhe idővel ér véget az év

Enyhe idővel ér véget az év: szilveszter napján néhol akár plusz 14 Celsius-fokot is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

Tovább >>>

Idén mintegy 145 hektáron végzett erdősítést a Pilisi Parkerdő
Sajtóközlemény

Idén mintegy 145 hektáron végzett erdősítést a Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő saját erdőfelújítások és erdőtelepítések, valamint megbízásos munkák során 2023-ban 2,5 millió facsemete ültetésével erősítette és gyarapította Budapest, illetve tágabb környékének legfontosabb klímavédelmi és rekreációs zöld infrastruktúráját, az erdőket. Idén a Parkerdő életében ezen kívül nagy szerepet kapott a Városierdő-fejlesztési Program, valamint jó eredményeket mutatott az Erdőbarát Rendezvény program.

Tovább >>>

Erdőátalakítás Pomázon: az elöregedett nyárfákat felváltja a tölgyes erdő
Sajtóközlemény

Erdőátalakítás Pomázon: az elöregedett nyárfákat felváltja a tölgyes erdő

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pomázon végzi a Főváros térségének legnagyobb szabású erdőátalakítását, amelynek során faültetvény természetességi állapotú öreg, egyre veszélyesebb nyáras helyett - jó eséllyel akár négy kategóriával is jobbnak minősülő – természetszerű állapotú elegyes kocsányos tölgyes erdőt hoz létre. A Parkerdő két év alatt több mint 120 ezer facsemetét ültet el – szoros együttműködésben a helyi közösségekkel. A Pomázi Parkerdő kialakítása idén májusban kezdődött, s ebben az évben 60 ezer facsemetét telepítettek, amelyek az idei csapadékos időjárásnak köszönhetően szépen fejlődnek. 

Tovább >>>

Több tízezer daru pusztulhatott el az elmúlt hetekben

A madárinfluenza a vadon élő és a tenyésztett madarak vírusbetegsége. Az utóbbi évek során rendszeresen hallhattunk, olvashattunk híreket esetekről. Sajnos az idei év sem múlik el e nélkül. November elején Hajdú-Bihar, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, később az Alföld más területein is megjelent a fertőzés, majd a Hortobágy és a Dél-Alföld őszi látványossága, a daruvonulás csúcsán a nálunk megpihenő madarakat is elkezdte tizedelni a vírusbetegség. Az MME becslései alapján 10-20 ezer közötti daru pusztulhatott el az elmúlt hetekben. Fontos, hogy nagyarányú vadmadárelhullás észlelése esetén, vagy gyanúsan viselkedő, legyengült vízimadár vagy ragadozómadár észlelése esetén értesítsük a területileg illetékes állategészségügyi hatóságot és védett faj esetén a területileg illetéken nemzetipark-igazgatóság munkatársát, a madárhoz pedig ne nyúljunk.

Tovább >>>

Tűzifaakciót hirdet a Zalaerdő

A Zalaerdő Zrt. tűzifaakciót hirdet 2023. november 10-től november 17-ig, vagy amíg a készlet tart.

Tovább >>>

NAK: kihívásokkal teli gazdálkodási környezetben kezdi az erdészeti ágazat az őszi munkákat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos körképe szerint az erdészeti ágazat szereplői kiegyensúlyozott időjárási viszonyok között, optimista támogatáspolitikai várakozásokkal, de kedvezőtlen fapiaci környezetben, szűkülő munkaerő-piaccal és változó szaporítóanyag-ellátási kilátásokkal kezdik meg a 2023/2024-es erdészeti szezont.

Tovább >>>

Csaló tűzifa árusok buktak le az agglomerációban

Próbavásárlás során bizonyosodott be, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nevével visszaélve akartak csalók tűzifát értékesíteni. A tilosban járók lebuktatására a Nébih ellenőreivel közös akcióban került sor.

Tovább >>>

Az egész országra kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat

Az egész országot sújtó kánikula miatt 2023. augusztus 26-tól Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat rendel el a hatóság. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, valamint a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Tovább >>>

1. / 48. oldal > >>