Agrárközélet kategória cikkei

Új mezőgazdasági, erdészeti minisztert választott a szlovén parlament

A szlovén parlament rendkívüli ülésén megszavazta, hogy Mateja Calusic legyen az új mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter.

Tovább >>>

Bemutatkozik a fakitermelő, a vadgazda és a mezőgazdasági gépész szakma is

A Szakma Sztár Fesztiválon 21 agráriumhoz köthető hivatást ismerhetnek meg a látogatók.

Tovább >>>

MATE: cél, a régió első számú agráregyetemévé válni
Sajtóközlemény

MATE: cél, a régió első számú agráregyetemévé válni

Újabb 50 helyet javított és ezzel a 151-200. helyet érte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as agrártudományi ranglistáján. Ezzel az eredménnyel a valaha volt legjobb pozíciót érte el az egyetem és a világ legjobb 12 százalékába került a számára legfontosabb tudományterületen.

Tovább >>>

Agrárpályázatok és támogatások – Fiatal gazdáktól a kisüzemek támogatásáig

A HEKTÁR Magágy podcastsorozatának újabb adásában, ezúttal nem technológiákról, fenntartható megoldásokról lesz szó, hanem azok megalapozásáról. A Közös Agrárpolitika támogatásairól, jelenleg és jövőbeli mezőgazdasági pályázatokról.

Tovább >>>

Többféle gépkezelői jogosítvány is megszerezhető az aranykalászos gazda képzésen
Sajtóközlemény

Többféle gépkezelői jogosítvány is megszerezhető az aranykalászos gazda képzésen

Nem csak a szántóföldi munkához szükséges kompetenciák elsajátításában segít az aranykalászos gazda képzés. A DEKRA Akademie arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanfolyam sikeres elvégzését követően a végzettség egyszerre többféle gépkezelői jogosítványt is garantál, ami tovább növelheti egy mezőgazdasági vállalkozás vagy az ott dolgozó munkavállaló versenyképességét.

Tovább >>>

A legnagyobb arányban szántók, majd erdők cseréltek gazdát 2022-ben

A korábbi évekhez hasonló mértékben, 11 százalékkal emelkedett 2022-ben a termőföld hektáronkénti átlagára, és ezzel átlépte a 2 millió forintos lélektani határt - összegezte éves földpiaci elemzésének következtetéseit az MTI-nek csütörtökön megküldött ismertetőjében az Agrotax Kft.  A tranzakciók 68,2 százaléka, 14 ezer hektár szántóterületre vonatkozott. A második legnagyobb forgalma - mind nagyságban, mind tranzakciószámban - az erdőnek volt, és ezt követte a gyep-rét-legelő, majd a gyümölcsösök és szőlők.

Tovább >>>

MATE: a favizsgáló és faápoló szakirányú képzés a legnépszerűbbek között
Sajtóközlemény

MATE: a favizsgáló és faápoló szakirányú képzés a legnépszerűbbek között

Rendkívül keresettek idén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomára épülő szakirányú továbbképzései: az újonnan felvett hallgatók 340 fős létszáma közel duplája a tavalyinak.

Tovább >>>

Másfélszer több forrással számolhat az erdész szakma - Elfogadták a KAP magyar stratégiai tervét

Több mint négy éve tartó munka végére tehetett pontot az Agrárminisztérium, miután november 7-én az Európai Unió elfogadta a Közös Agrárpolitika magyar stratégiai tervét, ami így most már a termelők számára is hivatalossá, hamarosan a gyakorlatban is alkalmazhatóvá válik. A budapesti sajtótájékoztatón Gribek Dániel főszerkesztőnk is jelen volt, aki többek között a talajvédelem ügyéről, a környezetvédelmi szempontokról és az erdészeti támogatásokról kérdezte az agrárminisztert.

Tovább >>>

Kilencmillárd forintból újul meg a MATE gödöllői Szent István Campusa
Sajtóközlemény

Kilencmillárd forintból újul meg a MATE gödöllői Szent István Campusa

9,168 milliárd forint összköltségvetésű átfogó felújítási program keretében újul meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői Szent István Campusa. A főépület, az aula, a szemináriumi épület és a tornacsarnok energetikai korszerűsítése olyan volumenű fejlesztésnek számít, amelyre évtizedek óta nem volt példa Gödöllő térségében.

Tovább >>>

Több mint duplájára nőtt az erdők értéke az elmúlt 10 évben (Grafikon)

2010-től 2021-ig jelentősen nőtt a termőföld ára - legyen szó szőlőről, gyümölcsösről, szántóról, gyepről vagy erdőről. Utóbbi átlagosan 400 400 Ft-ról indult az előző évtizedben, és 914 900 Ft-ra emelkedett.

Tovább >>>

Nem sokan maradhatnak majd katások az erdészeti ágazatban

Benyújtotta a kormány az új kata-törvényt – közölte hétfőn a Pénzügyminisztérium. 18 millió forintra emelik a bevételi értékhatárt, de csak azok választhatják majd az adózási formát, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók.Tovább >>>

Agrárkamara: 2023-27 között 7600 milliárd forint jut a vidék megerősítésére

A vidékfejlesztés megerősítésére 2023 és 2027 között 7600 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke egy sajtótájékoztatón, Debrecenben.Tovább >>>

A háború ára: már 400 forinton az euró

Hétfőn délelőtt 10 órakor történelmi és lélektani szintet lépett a forint, az árfolyama elérte a 400-as szintet az euróval szemben. Reggel még 380 körül kezdte a napot a forint, azóta ütemes leértékelődést mutat - olvasható a portfolio.hu oldalon. 10 óra 14 perckor már lejjebb ment az érték 398,35-re.Tovább >>>

2020-ban 6,5 százalékkal emelkedett az erdők átlagára

A mező- és erdőgazdasági területek ára és bérleti díja a korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is jelentősen nőtt. 2019-hez képest az eladott termőterületek átlagára 8,2 százalékkal emelkedett. Tavaly egy hektárnyi szántóterület átlagosan 1,7 millió forintért cserélt gazdát, ugyanakkor a bérléséért 64 400 forintot, a vételi ár 3,7 százalékának megfelelő éves díjat kellett fizetni – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Termőföldárak és bérleti díjak, 2020 című kiadványából.Tovább >>>

Aláírták a MATE hosszú távú fejlődését biztosító finanszírozási szerződés

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hosszú távú finanszírozási szerződést írt alá Dr. Csányi Sándorral, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnökével a gödöllői székhelyű egyetem működésére vonatkozóan. A megállapodás aláírásán Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora is részt vett.Tovább >>>

1. / 12. oldal > >>