Erdőhírek kategória cikkei

Három vármegyében is visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

Az ország keleti részén lehullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2024. április 25-től három vármegyében is visszavonja a tűzgyújtási tilalmat. Bács-Kiskun vármegyében azonban továbbra is érvényben marad a tilalom.

Tovább >>>

Megszűnik az NFK, jogutódja az Agrárminisztérium lesz

A Nemzeti Földalap hatékonyabb kezeléséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2024. évi XI. törvény értelmében a Nemzeti Földügyi Központ 2024. május 31. napjával beolvadásos különválással megszűnik, általános jogutódja az Agrárminisztérium lesz – tájékoztat az NFK Erdészeti Főosztálya. Hozzátették, a szervezeti változás érinteni fogja az erdészeti adatszolgáltatások rendjét is.

Tovább >>>

Bővült a NAK falugazdász-hálózata, szélesebb körben támogatják a gazdákat

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját.  

Tovább >>>

Illegálisan vágták ki a fákat, végül lebuktak

Öt hónapon keresztül vágták ki illegálisan a fákat Jászalsószentgyörgyön.

Tovább >>>

A támogatásokról informálódhatnak az erdőgazdálkodók a NAK online sorozatán

A NAK tavaszi online erdészeti tájékoztató sorozatot indít melynek témája az Egységes Kérelem, az erdőgazdálkodási tevékenységekhez kötődő támogatások.

Tovább >>>

A mellékletek listájával bővült „Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása” című felhívás

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága tájékoztatta a támogatást igénylőket, hogy a 2024. március 20. napján megjelent „Az erdőpotenciál abiotikus vagy biotikus károkozást követő helyreállítása” című (KAP-RD41-2-24 kódszámú) pályázati felhívás kiegészült a kötelezően csatolandó mellékletek listájával, melyet annak 13. pontja tartalmaz.

Tovább >>>

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe Hajdú-Bihar vármegyében

A fokozott tűzkockázat miatt 2024. március 31-től tűzgyújtási tilalom lép életbe Hajdú-Bihar vármegye teljes területén. Az intézkedést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendelte el a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslatára.

Tovább >>>

Megjelentek az első új erdészeti pályázati felhívások

Megjelentek az első erdészeti vidékfejlesztési pályázati felhívások a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között, így a Natura 2000 területen folytatott erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó kompenzációs kifizetését lehetővé tévő és az erdőkárok helyreállítását támogató felhívás. Mindkét egységköltség alapú támogatás igénybe vétele érdekében először a 2024. évi egységes kérelem keretében nyújthatók be támogatási, egyben kifizetési kérelmek - jelentette be Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár.

Tovább >>>

Faiskolából loptak csemetéket, elfogták a tolvajokat

A zalaegerszegi rendőrök tetten értek három személyt, akik egy helyi faiskolából próbáltak meg növényeket elvinni, hogy később eladják - írja a police.hu.

Tovább >>>

Erdészek adták vérüket

Az EGERERDŐ Zrt. egri központja adott otthont a február végi erdészeti véradónapnak, ahol ismét zöld ruhás szakemberek nyújtottak segítséget egy nemes cél érdekében. Az erdészeti társaságnál a véradás szervezése már év elején elkezdődött, hiszen nagyon fontos, hogy az erdészeti véradásra még a kullancsszezon előtt kerüljön sor.

Tovább >>>

Vadásztársaság is csatlakozott az illegálisan lerakott hulladék felszámolásához

Az akcióban résztvevők közösen ellenőrizték a települést, valamint a város külterületét.

Tovább >>>

Több mint 33 ezer köbméter tűzifát szállított le a Nyírerdő

Véget ért a Belügyminisztérium által meghirdetett szociális tűzifaprogram Északkelet-Magyarországon. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében 196 önkormányzat összesen több mint 33.000 köbméter tüzelőt igényelt a NYÍRERDŐ Zrt.-től.

Tovább >>>

Idén is pályázhatnak a települések a szociális tüzelőanyag-programra

A tavalyihoz hasonlóan idén is ötmilliárd forint áll rendelkezésre az önkormányzatoknak a szociális tüzelőanyag-programra, a pályázatokat hamarosan kiírják - közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Tovább >>>

Tűzifa-kereskedői hálózatot buktatott le a Nébih

A hatósági felügyelők több hónapos megfigyelést és ellenőrzést követően csaptak le egy nyugat-dunántúli, nyolc főből álló hálózatra – tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Tovább >>>

VIDEÓ: Mire figyeljünk, ha vadászkést, vadászbakancsot, céltávcsövet vagy vadászautót választunk?

A 2024-es FeHoVa Fegyver, Horgászat, Vadászat Kiállításon arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen tippekkel látnák el vásárolóikat a kiállítók. 

Tovább >>>

1. / 172. oldal > >>