Több mint 40 ezren voltak kíváncsiak az AGROmashEXPO-ra

Véget ért a 42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow. A négy napos kiállításra több mint 40 ezren voltak kíváncsiak a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási központban, ahol – a rekordszámú kiállító miatt – mind a 8 pavilont megnyitották a szervezők. Az agrárium legnagyobb hazai rendezvényén a mezőgazdaság minden ágazata és összes jelentős szakmai szervezete képviseltette magát, és ott voltak a legfontosabb gép- és termékforgalmazók is. 

Több mint 40 ezren voltak kíváncsiak az AGROmashEXPO-ra

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow növekvő jelentőségét bizonyítja, hogy a rendezvény 37 ezer négyzetméternyi kiállítási területtel és 300 kiállítóval rekordot döntött, így ma már nem egyszerűen a térség egyik legjelentősebb szakkiállításaként, hanem a mezőgazdaság jövőjének ünnepe

 – mondta a kiállításon Ganczer Gábor, a HUNGEXPO vezérigazgatója, hozzátéve, hogy az egyre nagyobb érdeklődéssel magyarázta az évről évre bővülő kínálat, amelynek középpontjában a mezőgazdaság technológiai forradalma áll. A kiállítás regionális jelentőségét jelzi, hogy az elmúlt évekhez képest lényegesen több külföldi kiállító és látogató érkezett a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási központba. Mindez megerősíti a szervezők igyekezetét, amellyel folyamatosan fejlesztik a kiállítást – fogalmazott Ganczer Gábor a zárónapon.

Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a gyorsan változó körülmények között a mezőgazdaságban is felértékelődött az alkalmazkodás, ez viszont korszerű eszközök nélkül lehetetlen. Az Agrárminisztérium (AM) biztosítja a szükséges forrásokat, 2027-ig 2900 milliárd forint áll a termelők rendelkezésére ahhoz, hogy beszerezzék az új technológiákat – tette hozzá.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke Harsányi Zsolt elmondta: a következő időszakot két nemzetközi trend, a talajvédelemre összpontosító zöld irányzat, valamint a precíz, hatékony munkát elősegítő fejlesztések határozzák meg. Ezért is volt különösen fontos, hogy a kiállítás történetében most először autonóm gépek is érkeztek a HUNGEXPO-ra. A MEGFOSZ egyébként az idei kiállítás szakmai programjai között a talajművelés témakörében szervezett előadásokat. 

Szakmai programok

A négy napos rendezvényt kísérő szakmai programok közül idén is sokakat vonzott a GOSZ Szántóföldi Szakmai Napja és a PREGA Agrobot Show-ja, ahol agrár- és ipari robotok mutatkoztak be. 

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) konferenciájának fókuszában ezúttal az erdőművelés, ezen belül is az erdészeti munkában használatos robotok és okos megoldások álltak. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) által szervezett kerekasztal központi témája idén a talajművelés volt. Az Államkincstár szakmai programjai között nagy érdeklődés kísérte az új technológiák bemutatását, köztük a tavaly bevezetett Területi Monitoring Rendszert és a Mobilgazda alkalmazást. Az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága szakmai konferenciáján elsősorban az idei év agrártámogatási rendszeréről volt szó. Dr. Feldman Zsolt államtitkár szerint a magyarországi gabonatermelők kilátásai jobbak, mint tavaly, bár kihívásokra továbbra is számítani kell, és ezek jelentős része külső körülményektől függ. 2022-ben az aszály, 2023-ban a termeléshez szükséges alapanyagok drágulása, majd az ukrán gabonakivitel, ennek következményeként a szállítási kapacitások csökkenése hozta – mondta az államtitkár, a minisztérium által szervezett szakmai programon. 

Ezúttal is a kiállítás megnyitóján osztották ki a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat, melynek legfőbb bírálati szempontjai között szerepel a termék újszerűsége, a környezetre gyakorolt hatása, a termék innovatív szerepe az agráriumban és alkalmazhatósági értéke a gyakorlatban. A nagydíjas és különdíjas termékek mind megtekinthetőek voltak a kiállítás négy napján. A díjazottak listája itt olvasható. 

A HUNGEXPO következő kiállítása a FeHoVa, a régió vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek legnagyobb találkozója lesz, amely február 8-11. között várja a látogatókat. Decemberben pedig – az állattenyésztő szakma igényeit figyelembe véve - ANImashEXPO néven új kiállítással jelentkezik a HUNGEXPO. Ezen az ágazat minden fontos szereplője egy helyen, egy időben mutatkozhat be a szakmai közönségnek. 

Az Erdő-Mező élőben is bejelentkezett a STIHL, az ANDL és a BUSA standjáról. Tartsatok velünk, nézzétek vissza!