Keresési találatok erre a cimkére: mezőgazdaság

Március végén indul a tavaszi rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázása 2024. március 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben. Az immunizálással párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben az érintett térségekben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a megelőző intézkedések betartása össztársadalmi érdek, a veszettség gyanújának jelentése pedig jogszabályi kötelezettség. 

Tovább >>>

VIDEÓ: Megérkezett az első John Deere harvester a JG-Max Bt. telephelyére

Komoly változás történt a John Deere Forestry erdészeti gépek magyarországi értékesítésében és terméktámogatásában. 2024. március elsejétől ugyanis az ágazatban már 20 éve bizonyító, jól ismert JG-Max Bt. lett a márka hivatalos importőre.

Tovább >>>

Több mint 40 ezren voltak kíváncsiak az AGROmashEXPO-ra

Véget ért a 42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow. A négy napos kiállításra több mint 40 ezren voltak kíváncsiak a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási központban, ahol – a rekordszámú kiállító miatt – mind a 8 pavilont megnyitották a szervezők. Az agrárium legnagyobb hazai rendezvényén a mezőgazdaság minden ágazata és összes jelentős szakmai szervezete képviseltette magát, és ott voltak a legfontosabb gép- és termékforgalmazók is. 

Tovább >>>

Új mezőgazdasági, erdészeti minisztert választott a szlovén parlament

A szlovén parlament rendkívüli ülésén megszavazta, hogy Mateja Calusic legyen az új mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter.

Tovább >>>

Erdészeti traktorokkal is tüntetnek a német gazdák

Hétfő reggel óta több ezer traktorral kezdtek demonstrációba a német gazdálkodók, számos utat és autópályát eltorlaszoltak, látványos akciókat hajtanak végre, a közösségi platformokat is ellepték az épületek elé trágyát szóró vagy bálát aprító munkagépek. Nem ez az első megmozdulás a közelmúltban, amivel a német termelők a mezőgazdasági adókedvezmények jelentős csökkentése ellen tiltakoznak.

Tovább >>>

Biomasszaként hasznosulnak a karácsonyfák Pécsen

A Veolia csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. idén is fogadja a Pécs környékén utcára dobott karácsonyfákat, és biomasszaként hasznosítja újra a város erőművében.

Tovább >>>

Rágcsálókra vadászik, egy évben egyszer költ - A kerecsensólyom lett az év madara

A kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő  természeti értékünk. Az Európai Unióban élő állományának több mint 60%-a Magyarországon fészkel, és világszinten a kárpát-medencei az egyetlen bizonyítottan stabil, enyhén növekvő állománya a fajnak. Megőrzésében a hazai természetvédelem felelőssége óriási, az MME 1974-es megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít e fajra, ezért is lett a 2024-es MME 50 jubileumi év madara.

Tovább >>>

Bükkerdő talajában fedeztek fel új ugróvillás fajokat

Két, a tudományra nézve új ugróvillás (Collembola) fajt írtak le kutatók a Soproni Egyetem oktatójának vezetésével – hívja fel a figyelmet a felfedezésre a felsőoktatási intézmény.

Tovább >>>

Idén mintegy 145 hektáron végzett erdősítést a Pilisi Parkerdő
Sajtóközlemény

Idén mintegy 145 hektáron végzett erdősítést a Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő saját erdőfelújítások és erdőtelepítések, valamint megbízásos munkák során 2023-ban 2,5 millió facsemete ültetésével erősítette és gyarapította Budapest, illetve tágabb környékének legfontosabb klímavédelmi és rekreációs zöld infrastruktúráját, az erdőket. Idén a Parkerdő életében ezen kívül nagy szerepet kapott a Városierdő-fejlesztési Program, valamint jó eredményeket mutatott az Erdőbarát Rendezvény program.

Tovább >>>

Ha február, akkor FeHoVa – Kedvezményes jegyek már elérhetők
Támogatott tartalom

Ha február, akkor FeHoVa – Kedvezményes jegyek már elérhetők

Jövőre immár 30. alkalommal nyitja meg kapuit  a Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás  a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Tovább >>>

Napelemparkot alakítottak ki a bakonyi fűrészárú gyárnál

A térség életében kiemelt jelentőségű, hogy egy állami társaság saját forrásából 350 millió forintot fordítson energiaellátásának fejlesztésére. A Franciavágási Fűrészáru Gyár megújuló energiát előállító napelempark kialakításával az önellátás irányába halad tovább a Bakonyerdő Zrt.- mondta el Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón.

Tovább >>>

Makkgyűjtési program indul a Bakonyerdő területén

A Bakonyerdő Zrt. makkgyűjtési programot hirdet saját erdeiben. 

Tovább >>>

Gyérítésre tervezve - Hatékony harvester-forwarder kombináció Zala erdeiben

Egyre több helyen állnak munkába VIMEK gyérítési gépek Magyarországon. Zala megyében ráadásul egy új harvester-forwarder páros működik, amit a nyáron be is mutattak a térség erdészeti vállalkozóinak. 

Tovább >>>

A Komatsu továbbfejlesztette az S92 harvesterfejet
Támogatott tartalom

A Komatsu továbbfejlesztette az S92 harvesterfejet

A Komatsu S92 egy bevált és népszerű harvesterfej, megbízható és szervizbarát kialakítással. A 2024-es modellfrissítés számos új funkciót és fejlesztést vezet be, amelyek még megbízhatóbbá és termelékenyebbé teszik a fejet, beleértve a vadonatúj Constant Cut fűrészegységet. 

Tovább >>>

Remekeltek a Vérteserdő képviselői a lőbajnokságon

A gyenesdiási Sportlőtércentrumban rendezték meg a Magyar Erdőgazdálkodásban Dolgozók Többtusa Lőbajnokságának idei 6. fordulóját, melyet a Bakonyerdő Zrt. szervezett.

Tovább >>>

1. / 63. oldal > >>