Németországban okoznának meglepetést a magyar sportfavágók

Ezúttal is a legjobb sportfavágókkal küzd meg a magyar csapat a STIHL Timbersports Világbajnokságon, amit 2023-ban Németországban rendeznek meg. A stuttgarti Porsche Arénában november 3-án, pénteken lép színpadra a Bozsó-Juhász-Strúbel-Juszkó négyes.

Németországban okoznának meglepetést a magyar sportfavágók
Támogatott tartalom

Cél a legjobb tíz

A STIHL Timbersports Világbajnokság mezőnye rendkívül erős, olyan nemzeteket sorakoztat fel, akiknél a sportfavágás több évtizedes, akár évszázados hagyomány. Ilyen például a győzelemre esélyes Új-Zéland, az Egyesült Államok, Kanada vagy éppen Ausztrália.

Bár a magyar sportfavágást hivatalosan mindössze 11 éve jegyzik, ettől függetlenül nemzeti válogatottunk nem ismeretlen már a nemzetközi mezőnyben, hiszen Juhász István egyéni hetedik helyezése vagy 2014-ben Új-Zéland legyőzése komoly fegyvertény, ami mind azt bizonyítja, hogy a csapat nem vehető félvállról.

Minden versenyhez kell egy kis szerencse is, hiszen nem mindegy, hogy milyen fát húzunk, vagy éppen milyen napunk van. De ha ezekből jól jövünk ki, akkor bekerülhetünk az első tíz csapat közé, aminek nagyon örülnénk. Fontos, hogy a felkészülés mellé a versenyen koncentráció is párosuljon, hiszen a csapatedzések jól sikerültek. Az én feladatom a Standing Block Chop lesz, vagyis az álló rönkátvágás

– fogalmazott az ópusztaszeri fakitermelő, Bozsó Zoltán Zoka, a 2023-as nemzeti bajnok. A sportfavágó ebben az évben másodszor tudta elhódítani a magyar bajnoki címet, megelőzve a fiatal magyar tehetséget, az egyszeres magyar bajnok Strúbel Bencét, és a hétszeres magyar bajnokot, Juhász Istvánt is.

Az 57 éves versenyző a legsikeresebb és legtöbb nemzetközi versenytapasztalattal rendelkező magyar sportfavágó.

A sokéves tapasztalatnak hála tudom, hogy mire kell készülni, mi vár a csapatra. Kemény küzdelemre számítunk. A Single Buck versenyszámmal egész pályafutásom alatt jó viszonyban voltam, nemzetközi és hazai megmérettetéseken is erős időket vágtam. Azt gondolom, hogy az egész csapat 120 százalékot fog kiadni magából a pénteki versenyen, de közben a szerencsében is bízunk, így abban reménykedem, hogy az első 10 közé kerülünk

– mondta Juhász István.

Mit hoznak a fiatalok?

A magyar csapat felállása különösen érdekes generációs szempontból, hiszen kiegyenlítődik a biztos alapot nyújtó tapasztalat, és a dinamikus, fiatalos lendület, hiszen a 49 éves Bozsó Zoltán, és az 57 éves Juhász István mellett a csapatot erősíti két fiatal sportfavágó erősíti. A 21 éves tehetségnek, Strúbel Bencének azonban nem úgy alakult a felkészülési időszaka, ahogy szerette volna.

Először szeptemberben a bábolnai nemzeti bajnokságon hibázott, így csak harmadik lett, majd egy ujjsérülés miatt le kellett mondania a svédországi kvalifikációs versenyét, ahonnan egyéni indulóként juthatott volna be a Világbajnokságra. A mátrai versenyző mostanra visszanyerte formáját, és az Underhand Chop számban, vagyis a fekvő rönkátvágásban mutathatja meg tudását Stuttgartban.

Az időmérő futamból mindenképpen szeretnénk főtáblára kerülni, ami abszolút jó eredménynek számít. De ennyivel természetesen nem elégszünk meg, jobb helyezésre törekszünk. A csapattal minden hétvégén volt közös edzésünk, ami mellett itthon is sokat gyakoroltam, és talán most érzem magam a legjobbnak eddig. A felkészülés során stabilan 25 másodperces időket hoztam, ami biztató

– nyilatkozta a magyar csapat legfiatalabb tagja.

Élete első világversenyére készül a hullámzó formában lévő Juszkó Zsolt, akinek teljesítménye sokban függ attól, hogy mennyire tud koncentrálni egy-egy versenyre. Állhatott már dobogón, de akadt olyan versenye is, ahol szinte semmi nem jött össze a számára. Ezúttal nem jó jel, hogy derékfájdalmakkal küzd, ami befolyásolhatja a motorfűrészes Stock Saw versenyszám elvégzését.

Látszólag ez a feladat tűnik a legkönnyebbnek, mert csak egy korongot kell levágnom a lehető leggyorsabban, mégis rengeteg buktatója van a motorfűrész használatának, és tizedeken is múlhat egy jobb helyezés. De bízom benne, hogy minden jól fog sikerülni. Természetesen folyamatosan próbálok edzeni, amennyit a munka és az időjárás megenged, de közben erős derékfájdalmaim vannak. Négy éve kezdtem el ezt a fantasztikus sportot, és azóta arról álmodozom, hogy egyéni versenyzőként indulhassak a Világbajnokságon. Ez jelenleg nem reális cél, főleg, hogy nem éppen idén vagyok a legjobb formámban. Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy bekerültem a csapatba, és mindent megteszek majd a társaimért

– fogalmazott a veszélyes fák kivágásával foglalkozó Juszkó Zsolt.

A csapatot technikai segítőként elkíséri még a mindössze 15 éves rookie versenyző, Urbán Ádám is, aki a jövő reménységeként így átélheti egy világverseny hangulatát.

Szurkoljunk együtt!

A STIHL TIMBERSPORTS Facebook, YouTube és Twitch csatornáin az egész versenyhétvégét élőben közvetítik. November 3-án, pénteken 19 órakor a csapat-világbajnokságot tekinthetik meg az érdeklődők magyar résztvevőkkel, míg 4-én, szombaton 19 órától az egyéni Világbajnokságot a világ legjobb 12 sportfavágójával.