A páncélozott fülkéjű STEYR traktorok katonai környezetben is helytállhatnak

A németországi Ingolstadtban, a Katonai Műszaki Kiválósági Központban nemrégiben megrendezett kiállításon a STEYR bemutatta, hogy a speciális ágazatok számára gyártott egyedi traktorokhoz is kiválóan ért.

A páncélozott fülkéjű STEYR traktorok katonai környezetben is helytállhatnak

Az Ipari Nap, amely a haditechnika területén dolgozó valamennyi szakember számára lehetőséget biztosított a NATO-szervezetek és -országok katonai szakértői számára, hogy találkozzanak a potenciális beszállító vállalatokkal, illetve tapasztalatcserét folytassanak a készségek, termékek és szolgáltatások fejlesztése érdekében a haditechnika területén – írja a gyártó. A rendezvényen érintett területek a harcászati technikától a fegyveres erők védelméig, a ballisztikai védelmi akadályoktól a vészvilágítási rendszerig a mentési és evakuálási berendezésektől a szállítójárművekig, valamint a földmunkákhoz és bányászathoz szükséges berendezésekig terjedtek.

A rendezvényre a STEYR a Terrus CVT sorozat két modelljét, a 313 lóerős 6300-as és a zászlóshajó 340 lóerős 6340-es modellt állította ki, bemutatva azok multifunkcionális képességeit. A 6300-as modell az osztrák Achleitner Fahrzeugbau cég páncélozott fülkéjével volt felszerelve, amely opció a 6340-es modellhez is elérhető lesz, a katonai, tűzoltó és más, nagy kockázatot jelentő ágazatokban dolgozó ügyfelek számára, ahol bizonyos feladatokhoz szükség lehet egy traktor munkájára.

Az Achleitner már szállított páncélozott fülkével felszerelt gépeket az osztrák szövetségi hadseregnek. A NATO STANAG 4569 szabvány szerint tesztelt fülkék a 3. szintű védelmi osztálynak felelnek meg. Ez azt jelenti, hogy ellenállnak egy 7,62×51 mm-es lövedék kinetikus energiájának, a 155 mm-es, nagy robbanóerejű tüzérségi lövedéknek 60 méterről, valamint a 8 kg TNT robbanóanyagot tartalmazó harckocsi aknáknak.

"Az volt a célunk, hogy a STEYR traktorok multifunkcionalitását és sokoldalúságát bemutassuk az ügyfelek e speciális csoportjának” – magyarázta Marco Otten, a Steyr Europe Business Managere.

 A STEYR traktorok sokoldalúságuknak köszönhetően számos ágazatban, többek között a mezőgazdaságban, a kommunális szolgáltatásokban és az erdészetben is hírnevet szereztek. A katonai műveletek szigorú és igényes körülményei azonban vitathatatlanul a legnagyobb kihívást jelentő alkalmazásokat jelentik. A nemrégiben megrendezett kiállításunk lehetőséget biztosított arra, hogy bemutassuk azokat a széleskörű képességeket, amelyeket partnerszállítóinkkal együttműködve tudunk biztosítani. Örömmel tapasztaltuk, hogy a katonai közösség részéről rendkívül kedvező volt a visszajelzés.