Keresési találatok erre a cimkére: autópálya

Idén is felbőgnek a motorfűrészek - Megvannak a regionális fakitermelő versenyek helyszínei és időpontjai

2023-ban újra hat helyszínen mutathatják meg tudásukat a legbátrabb és legrátermettebb fakitermelők, hiszen a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság Ásotthalmon, Orfűn, Sopronban, Gödöllőn, Keszegen és Bükkzsércen várja a versenyzőket és nézőket.

Tovább >>>

Talajmegújító gazdálkodás a homokhátsági szőlőültetvényekben (HEKTÁR podcast)

Amiről a magyar szántóföldek esetében egyre gyakrabban beszélünk, az az ültetvényeken még fehér holló: a talajmegújító gazdálkodás, a regeneratív szőlőtermesztés. Milyen megoldások vannak a szőlő-sorközök takarására? Milyen takarónövény-keverékekkel érdemes elindulni ezen az úton, és hogyan érdemes elvetni és terminálni ezeket?  Mik a bevált és kevésbé bevált megoldások homokon? Hogyan született kísérleti no-till szőlőültetvény Soltvadkerten, és milyen egy házilag készített henger, amivel le lehet taposni a rozst?

Tovább >>>

Kiemelt feladat az európai vadmacska védelme

Március 3. a vadvilág nemzetközi napja. Az idei dátum egyben kettős jubileum is: éppen ötven éve írták alá a veszélyeztetett vadállatok kereskedelméről szóló egyezményt, ennek emlékére pedig az ENSZ közgyűlése tíz éve nyilvánította kiemelt dátummá ezt a napot. A vadvilág napja minden évben egy-egy fő téma köré szerveződik: idén a „vadvédelmi együttműködések” állnak a fókuszában. A Pilisi Parkerdő, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Budakeszi Vadaspark Vadmacska Fajmegőrzési Programja pontosan ilyen együttműködés.

Tovább >>>

Ragadd meg a munkát!  – A Komatsu új rakodókanál családja
Támogatott tartalom

Ragadd meg a munkát! – A Komatsu új rakodókanál családja

Az elmúlt évek során a forwarderek és rakodódaruk technológiája nagy fejlődésen ment keresztül, ezért eljött az idő, hogy a rakodókanalak is a kiválóság magasabb fokára lépjenek. A hatékonyan megtervezett kanál az egyik legfontosabb eszköze a forwarderek, daruk kezelőinek, hogy magas termelékenységet tudjanak elérni a munkanap során. A svéd Komatsu Forest a közelmúltban bemutatta az erdészeti kanalak új sorozatát, amely 10 teljesen újratervezett modellt tartalmaz.

Tovább >>>

A legtöbb vadkárt medve okozta Kovászna megyében

Tavaly több mint kétszáz, főként medvék okozta vadkárt jegyeztek az erdélyi Kovászna megyében – osztotta meg a sajtó képviselőivel a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

Tovább >>>

Kihalás szélén állnak a hiúzok Franciaországban

Kihalás szélén állnak a franciaországi hiúzok, a populáció legfeljebb százötven felnőtt egyedre csökkent – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása.

Tovább >>>

Elkezdődött a FeHoVa – Ólomsörét, hangtompító, kormorán és biodiverzitás a megnyitó beszédekben

Vadász karikatúrák, trófeaszemle, terepjárók, valamint számos megszokott program és kiállító mellett több újdonság is várja a Kárpát-medence vadászatit a FeHova – Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállításon és Vásáron. Február 9-étől egészen vasárnapig az Erdő-Mező is jelen van az eseményen 12 ország mintegy 200 kiállítója között.

Tovább >>>

Az aprítógép, ami utódarálás nélkül is remek minőséget állít elő

A Heizomat több mint 40 éve gyárt kiváló minőségű faapríték-kazánokat Bajorországban. Miután az első aprítékfűtési rendszereket eladták, azt tapasztalták, hogy az akkor a piacon elérhető tárcsás aprítók nem tudtak előállítani a hatékony működéshez megfelelő homogén aprítékot. Ebből a szükségszerűségből vetődött fel az igény egy megfelelő aprítógép kifejlesztésére. Ekkor született meg a Heizohack márkanevű dobaprító. Az azóta eltelt időszakban az aprítógépgyártás lett a Heizomat cég második alappillére. 

Tovább >>>

Magyar-szlovén együttműködés az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás területén

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszter.

Tovább >>>

Gyorsan terjed az erdőtűz Chilében

Hatalmas erdőtűzzel küzdenek a lánglovagok Chilében, már több mint 700 hektáron tombolnak a lángok – írja a HírTV. A bozóttűznek indult katasztrófát nem sikerült gyorsan megfékezni, a lángok pedig gyorsan terjednek: bár a térség összes tűzoltója a helyszínen van, a tűzvész egyre csak terebélyesedik.

Tovább >>>

Az erdő vízvisszatartási képessége kiemelten fontos a klímavédelem szempontjából

Az erdők a Föld vízgazdálkodásának kiemelkedő szereplői; elég csak arra gondolni, hogy az erdősült vízgyűjtő területek a világon hozzáférhető víz 75 százalékát adják. Beszédes példa az is, hogy a világ nagyvárosai egyharmadának ivóvízkészlete jelentős részben erdőterületekről származik. A 2022-es aszály szemmel látható nyomokat hagyott a Pilisi Parkerdő területén is. A sajnálatos tendencia egyértelmű: a szélsőséges eloszlás hatalmas, a talaj számára „feldolgozhatatlan” mennyiségű csapadékot és hosszú, száraz és forró időszakokat okoz. A vizes élőhelyek világnapja alkalmából a Pilisi Parkerdő a csapadékvízzel történő innovatív gazdálkodás jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet. 

Tovább >>>

Aktívan védik és kutatják a Mecsek vizes élőhelyeit

Február 2., a vizes élőhelyek nemzetközi napja ezekre a gazdag élővilágú, de rendkívül sérülékeny természeti területekre hívja fel a figyelmet. A természetes állapotú vizes élőhelyek – mint az erdei vizes élőhelyek is – változatos élővilágnak, számos növény- és állatfajnak adnak otthont, biztosítva ezzel a terület biológiai sokszínűségét, diverzitását. Éppen ezért nagy jelentősége van annak, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai, például az elmúlt nyár rendkívüli aszályai komolyan veszélyeztetik ezeket a területeket. A Mecsekerdő kiemelt figyelemmel és gondossággal kezeli a területén található vizes élőhelyeket.

Tovább >>>

A háború miatt elveszítette földjeit, most más országok termelőinek segít az ukrán gazdálkodó

Januárban Magyarországon járt Mykhaylo Draganchuk, vagyis a No-Tiller, akinek fenntartható gazdálkodásról szóló videóit a Youtube-on több mint 40 ezren követik. A krími termelő a háború miatt nem tudja megközelíteni gazdaságát, ahol 2006 óta olyan termelési módszert alkalmaz, ami teljesen elhagyta nemcsak a szántást, de a többi talajmunkát is. Most a világ regeneratív, vagyis talajmegújító termelőit segíti tapasztalataival. Az ukrán termelő a HEKTÁR Magágy podcastnak adott szakmai interjút.

Tovább >>>

Medve szökött be az erdőből az állatkertbe

Élelem után kutatva mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén egy vadon élő medve - írja a Maszol.ro portál.

Tovább >>>

Levágták az elpusztult dámszarvas fejét – lebuktak a rendőrök előtt

Levágott dámbikafejet találtak a rendőrök egy autó csomagtartójában egy közúti ellenőrzés során Tolna vármegyében – hívja fel a figyelmet a police.hu.

Tovább >>>

<< < 3. / 38. oldal > >>