Tökéletes döntés, elszakadt lánc, sportszerű légkör - A valkóiak nyertek a gödöllői fakitermelő versenyen

Hétvégén összeállt a mezőny fele a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjére, miután egy rendkívül színvonalas, a szokott módon jól szervezett versenyen csaptak össze a régió fakitermelői Gödöllőn, az Arbo-Parkban. A jelentős részben Pilisi Parkerdőben dolgozó szakemberek közül ezúttal a valkóiak emelkedtek ki.

Tökéletes döntés, elszakadt lánc, sportszerű légkör - A valkóiak nyertek a gödöllői fakitermelő versenyen

Szinte helyi, valkói győzelemmel zárult a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság harmadik regionális fordulója Gödöllőn, június 1-jén, ahol a napos percek és az esős időszakok váltották egymást. Ha nem is volt tökéletes az időjárás, lehetett volna sokkal rosszabb is, így végül szerencsésnek tekinthető a helyzet, hogy sem felfüggeszteni, sem idő előtt befejezni nem kellett a versenyt a sok csapadék miatt.

A megnyitóra ezúttal 11 csapat sorakozott fel, köztük versenyen kívül két regionális bajnok, a Bajnai Erdészet - Alba Berkenye csapata, valamint a Bajnokok Bajnoka kupát egy héttel korábban elhódító Gemenc Zrt. gárdája. Bár a végső pontozásban ezek a négyesek már nem vehettek részt, hiszen a továbbjutásukat Császáron és Ásotthalmon kivívták, valójában a teljes mezőny előtt végeztek. A két legalacsonyabb pontszámot hozták össze 266-tal és 288-cal, ami a szeptemberi döntő magas színvonalát vetíti elő.

A szerelés és a kombinált versenyszám minden esetben egymást követte a két pályán, ahol egy fordulóban izgalmas csatákat láthatott a közönség. Volt tökéletes, nullás döntés a ráckevei versenyzőtől, Szanka Tamástól; bár versenyen kívül, de 15 másodperces szerelés az Alba Berkenye csapatkapitányától, Forgács Jánostól; a mátrai fiatalok küzdelme között elszakadó lánc, és még számos érdekesség.

Győzelmet ért a sportszerűség 

A versenyt végül a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete nyerte meg, bár az örömük nem volt felhőtlen, hiszen a négyes egyik alapembere, Krisztián Attila egészségügyi okok miatt nem tudott fűrészt ragadni, és a versenyzés helyett kórházba kellett mennie. A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság légkörét jól mutatja, hogy a többi csapat egy percig sem gondolkodott azon, hogy a versenyző helyére Szabó Szilárd álljon be az Alba Berkenye gárdájából, így a rendkívüli sportszerűségnek köszönhetően Németh István, Burcea Szabolcs Csaba és Burcea Tibor rajthoz állhatott, hogy aztán győzhessenek is.

„Nagyon örülünk az első helynek, de sajnáljuk, hogy Krisztián Attila csapattársunk nem tudott velünk versenyezni, mert kórházba kellett mennie, nem tudta vállalni a küzdelmet. Szabó Szilárd ugrott be helyette, és nagyon örülünk neki, hogy az összeszokottság hiánya ellenére is a dobogó legmagasabb fokára állhattunk. A döntőben a minimális cél a legjobb 8 közé jutás, hogy ott lehessünk Szegeden, a Bajnokok Bajnokán. Reméljük, addigra újra össze tud állni a négyesünk”

- mondta el Németh István.

Meglepő dobogó

Magukat is meglepték a Forester Kft. versenyzői, hiszen várakozásukon felül teljesítettek a második helyükkel. A céljuk az volt, hogy a döntőbe jussanak, ezzel szemben a középső fokot foglalhatták el a dobogón.

„Ez a mai nap nagyon jól sikerült nekünk, jó időt futottunk a kombinált versenyszámban és szerelésben is. A tavalyihoz képest azt vártuk el, hogy az első ötben benne legyünk, dobogóra nem számítottunk. Összeszokott csapat vagyunk, a Forester Kft-nél 13 éve együtt dolgozunk. A döntőre javítani szeretnénk, a 27 másodperces szerelési időmet leszorítanám 20 másodpercre szeptemberig, és a kombinált hibapontjainkon is csökkentenénk, hogy 300 pont körül legyünk, mert az időnk 309 volt, csak a hibák miatt álltunk meg 375-nél”

- fogalmazott a csapatkapitány, Incze Gáspár Dominik.

Ahogy tavaly ugyancsak a gödöllői Arbo-Parkban, a harmadik ezúttal is a Pilisi Parkerdő Ráckevei Erdészetének csapata lett, így a tökéletes döntés meghozta a gyümölcsét.

„Bevallom őszintén, hogy a körünk után nem hittem abban sem, hogy akár az első ötben ott lehetünk, nemhogy a dobogón, mert elég sok hibapontot összeszedtünk. Ez egy ajándék, hogy a hibák ellenére elértük ezt az eredményt”

- fogalmazott tökéletes döntése után Szanka Tamás csapatkapitány.

Találkozunk Bábolnán

A forduló egyik nagy vesztese az Amindenfáját csapat volt. Ők egy hete még részt vehettek a tavalyi legjobb 8 gárdának szervezett Bajnokok Bajnoka megmérettetésen, most pedig a hatodik helyükkel lecsúsztak a bábolnai országos döntőről. Oda ugyanis erről a helyszínről is csak az első 5 csapat kapott meghívást. Szeptember 7-én viszont a dobogósok mellett láthatjuk fát vágni a negyedik Rob Tree Alpin, valamint az ötödik Budakeszi Erdészeti csapatát.

A 2024-es bajnokságban a következő regionális forduló június 15-én, Keszegen lesz, majd június 22-én Somogyszobon, augusztus 31-én pedig Bükkzsércen zúgnak fel a STIHL fűrészek. A szeptemberi döntő helyszíne Bábolna, időpontja szeptember 7.

STIHL ORSZÁGOS FAKITERMELŐ BAJNOKSÁG
Gödöllő, 2024.

1. Valkói Erdészet (297)
2. Forester Kft. (375)
3. Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckevei Erdészeti (418)
4. Rob Tree Alpin (436)
5. Budakeszi Erdészeti (455)
6. Amindenfáját (547)
7. Mátra Szaki (634)
8. Pilisszentkereszti Erdészet (674)
9. Visegrádi Erdészet (718)

Versenyen kívül:
Gemenc Zrt. (266)
Bajnai Erdészet - Alba Berkenye (288)