Kemény mezőnyben bravúros győzelem - A Tarjáni Fanyűvők nyerték a keszegi fakitermelő versenyt

Újabb öt csapattal bővült a szeptember 6-i országos döntő mezőnye, hiszen a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság negyedik regionális selejtezője is lezajlott - méghozzá egy hagyományos helyszínen, Keszegen. Izgalmas csatában, a délelőtti eredményeken fordítva végül a Tarjáni Fanyűvők diadalmaskodtak, pedig a kóspallagiak 1-es csapata korábban még az élen fordult, és 16 másodperces szereléssel már egyből jelezték: nem veszíteni érkeztek a Nógrád vármegyei településre.

Kemény mezőnyben bravúros győzelem - A Tarjáni Fanyűvők nyerték a keszegi fakitermelő versenyt

VIDEÓS BESZÁMOLÓ:

 

Első a biztonság

A versenyzők és a gépek megáldásával kezdődött a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság negyedik regionális fordulója Keszegen, ahol a helyi plébános, Urr Ipoly atya szólt a favágókhoz, majd Csiri Csaba polgármester, Dobó István váci erdészetvezető és Taba Zsolt főbíró nyitotta meg a selejtezőt.

A csapatok két fordulóban mutathatták meg a tudásukat, elsőként a szerelés versenyszámban, ami során Stefkó Ádám 16 másodperces lánccserélésével alapozta meg a hangulatot - és a kóspallagi 1-es számú csapat vezető pozícióját, amit még a délutáni forduló után, a kombinált versenyszámot követően is tartani tudtak. A döntésből, kombinált darabolásból, gallyazásból, hossztolásból, darabolásból, hasításból és sarangolásból álló feladatsort nagy lendülettel teljesítették a csapatok. Voltak kifejezetten gyors gárdák, akik közül viszont többen hátrébb is csúsztak, miután a bírói értékelés során számos hibapontot szereztek. A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság ugyanis nemcsak a sebességről, de a precíz és biztonságos munkavégzésről is szól.

Ezt pedig jól szemléltette, hogy egy veszélyes szituációt követően sem történt sérülés a délelőtt során. A fűrészeseknek ugyanis kötelező a vágásbiztos nadrág, ami ezúttal kifejezetten jól jött. Az egyik versenyző ugyanis egy szerencsétlen mozdulatot követően a lábába vágott, ám a speciális nadrágban található szálak azonnal lefékezték a láncot, így az eset egy karcolást sem okozott.

Sok gyakorlással az élre

Bár a délelőtti fordulót még a harmadik helyen zárta, végül győzni tudott a Zaklóczki Zoltán, Szabad József, Bozsik Balázs, Kovács Bence összeállítású Tarjáni Fanyűvők csapata, amihez Kovács Bence 19 másodperces szerelése is kellett.

„Ez az első dobogós helyezésem, ráadásul rögtön a legfelső fokra állhattam, ezt felejthetetlenné kell tenni. Nagyon sokat készültünk, én is sokat gyakoroltam a szerelés versenyszámra, minden szolgálatban foglalkoztam vele nagyjából egy órát. A hasítást az erdőn gyakoroltuk termelésben, méghozzá ebédidőkben. Ezt az eredményt máshogyan nem lehetett összehozni. A döntőben még többet kihozunk magunkból, és már holnaptól készülök a szerelésre, de hétfőtől a döntést, a hasítást, a kombinált vágást is gyakorolni fogjuk, hogy felállhassunk Bábolnán is a dobogóra” - fogalmazott a Tarjáni Fanyűvők csapaténak fiatal tagja, Kovács Bence.

Elsőről a második helyre

Az első helyről csúszott a második pozícióba a Budai Zsolt, Stefkó Milán, Stefkó Ádám, Mezei Tamás összeállítású Kóspallag 1-es gárda, akik kiváló teljesítményt nyújtottak, hiszen Stefkó Ádám 16 másodperces szerelése a mezőny legjobbja lett - méghozzá kiemelkedően. De a kombinált versenyszámban sem kellett szégyenkezniük.

„Nagyon jó volt a csapat, jót is szereltem, de sajnos, a kezdeti első helyünket a második fordulóban elveszítettük. Ha nincsen hibánk a kombinált vágásban, akkor mi állunk fel a dobogó legmagasabb fokára. Gyakoroltunk a verseny előtt, különösen azért, mert két csapattal jöttünk, és a többieknek ez volt az első versenye, őket próbáltuk ezzel segíteni. Az országos döntőben szeretnénk a legjobb hatban benne lenni, de az első 10 hely egyikének is örülnénk” - mondta el Stefkó Ádám csapatkapitány.

Kemény mezőnyben harmadik

„Nagyon nehéz volt a verseny, kifejezetten kemény mezőny jött össze, tehát meg vagyunk elégedve a harmadik helyünkkel. Az első körben elég gyengén szerepeltünk, így nem is számítottunk a dobogóra, de a második fordulóban sikerült egy nagyot javítanunk" - ezt már Nagy Gábor, a Bakonyi Bogvágó Banda vezetője nyilatkozta a verseny után, miközben csapattársait, Répás Tamást, Répás Pétert és Keserű Kristófot dicsérte.

Öt csapat jutott tovább

Ahogy ez már megszokott, a keszegi favágó versenyről is 5 csapat jutott tovább az ország döntőbe, ahol immáron mindössze 10 hely kiadó. A dobogósok mellett fűrészt ragadhat szeptember 7-én a negyedik helyezett Ipoly Erdő Zrt. - Váci Erdészet és a keszegiekből álló 4B csapat.

Folytatás június 22-én Somogyszobon, majd egy nyári pihenő után augusztus 31-én Bükkzsércen.

STIHL ORSZÁGOS FAKITERMELŐ BAJNOKSÁG
Gödöllő, 2024.

1. Tarjáni Fanyűvők (271)
2. Kóspallag 1. csapat (287,8)
3. Bakonyi Bogvágó Banda (318,2)
4. Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészet (335)
5. 4B (409,6)
6. Honvédek – SOE EMK (420,1)
7. Buszosok (439,4)
8. Kóspallag 2. csapat (461,7)
9. Petényi Favágók (524)


 

Fotók: Gribek Tímea