Hiúzokat telepítenek át Romániából Németországba

Tíz hiúzt telepítenek át Romániából 2027 végéig Németországba a veszélyeztetett faj ottani genetikai állományának helyreállítása, túlélési esélyeinek növelése érdekében - közölte közösségi oldalán a Romsilva román állami erdészet.

Hiúzokat telepítenek át Romániából Németországba

 A vadon élő hiúzokat a Keleti-Kárpátok Sucsáva, Bákó és Neamt megyei erdőségeiből fogják be. Az első, Viorel névre keresztelt hímet a napokban engedték szabadon a Türingiai-erdőben egy németországi állatkertben született nőstény, Frida társaságában.

A Romsilva szerint a németországi hiúzpopuláció jelenleg három, nagyon kis létszámú, belterjes csoportban él. Az áttelepítésektől az állomány megerősödését, genetikai felfrissülését remélik.
 

A projekt a Románia, Szlovákia, Horvátország és Szlovénia által 2017-ben elkezdett LIFE Lynx projekt pozitív tapasztalataira alapoz, amelynek során a Kárpátok erdeiből áttelepített 18 hiúzzal erősítették meg a Dinári-hegységben élő, a kihalás által veszélyeztetett populációt.

Februárban a Romsilva arról számolt be, hogy a LIFE Lynx program keretében a Vranceai-hegységben befogott, majd Szlovéniába áttelepített, GPS-es nyomkövetővel ellátott hím hiúznak, Gorunak és Catalinnek, már több generációnyi dokumentált leszármazottja él a Dinári-hegységben. A program zárójelentése szerint az áttelepített hiúzpéldányok 86 százaléka sikeresen beilleszkedett új élőhelyén, 54 százaléka pedig utódoknak is életet adott.

A 6 millió eurós (nagyrészt uniós támogatásból finanszírozott) projekt nyomán jelentősen emelkedett a Dinári-hegységben élő hiúzok száma, élőhelyük kibővült. A veszélyeztetett faj megmentése érdekében a természetvédők azt szeretnék elérni, hogy az egymástól elszigetelt élőhelyeket addig bővítsék, amíg sikerül kapcsolatot teremteni az osztrák és svájci Alpokban élő hiúzpopulációkkal.  

A WWF Románia szerint a hiúz a harmadik az Európában honos nagyragadozók sorában a medve és a farkas után. Európai állományát 9000 példányra becsülik, amelyből 2700 él a Kárpátokban, azon belül 1200 Romániában.