Keresési találatok erre a cimkére: Solymár

A faanyagok kereskedelmét is súlyosan érintik az oroszok elleni szankciók

A faanyagok kereskedelmét is nagyban érintik az ukrán válság nyomán bevezetett korlátozó intézkedések. Ezek újabb részleteit egyeztették a tagállami szakérők az EU Bizottság EUTR munkacsoportja 2022. április 29-i ülésén. Cikkünkben az aktuális tudnivalókat foglaltuk össze.

Tovább >>>

Magyarországon hiánypótló madármegfigyelő kézikönyv jelent meg

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa által írt hiánypótló könyv célja a Magyarországon is mind népszerűbb távcsöves madármegfigyeléssel most ismerkedők segítése a terepi felszerelés kiválasztásában, a madárhatározó használatában, a települések madárvilágának megismerésében.

Tovább >>>

Faipari szankciókkal is sújtják Fehéroroszországot

Újabb Fehéroroszországot sújtó szankciókról állapodott meg az Európai Unió, írta a Guardianra hivatkozva a Pénzcentrum.hu. A lap szerint ezt az EU soros, francia elnöksége megerősítette.

Tovább >>>

Gyönyörű székek készültek faipari hulladékból

Első ránézésre valószínűleg nem mondanánk meg, mennyire komplex projekt áll Matthias Gschwendtner egyedi dizájnszéke mögött. A faipari hulladék felhasználásával készült darab modern technológiák, például komputációs dizájn és robotikai kivitelezés segítségével jött létre.

Tovább >>>

Az EU a WTO-hoz fordul az orosz faanyagexport korlátozásának ügyében

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) konzultációt kezdeményezett Oroszországgal a faipari termékekre vonatkozó orosz exportkorlátozások miatt - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Tovább >>>

Bemutatták A vadászat választott engem című könyvet

A vadászat kitörölhetetlen az emberiség történetéből, a vadászat az ember antropológiai öröksége - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes A vadászat választott engem című könyv szerdai budapesti bemutatóján.

Tovább >>>

3+1 társasjáték a természetről és a biodiverzitásról

A biodiverzitás és annak védelme komoly dolog, ám a természet önmagában is rengeteg élményt nyújt, és a szemléletformálás, a környezeti nevelés során ezt ki is lehet, sőt ki is kell használni. Közeledik a karácsony, valamint sok agrárvállalkozásnál az évvégi pihenőidő is, amikor több idő jut a családra, a szórakozásra. Éppen ezért 3+1 olyan közösségi játékot ajánlunk, ami nemcsak vidám, kellemes időtöltést szavatol a hosszú, téli estékre, de könnyed módon bemutatja a magyar vidék rejtett kincseit, környezetünk izgalmas sokféleségét, védendő értékeinket is.

Tovább >>>

Tovább emelkedett a faanyag ára a tengertúlon is

A Bloomberg arról ír, hogy noha az év mostani szakasza normál esetben a faipar csendesebb időszaka lenne, a jelek szerint idén ez nem így lesz, és az árak ismét emelkednek. A chicagói árutőzsdén augusztus közepe óta a fa több mint kétharmadával drágult, és az így elért szint a koronavírus-járvány előtti öt év átlagának több mint a duplája.

Tovább >>>

Krízis az erdélyi fa- és bútoriparban, elképesztően drágult a fa alapanyag

Bajban vannak az erdélyi fa- és bútoripari cégek, nagyon megdrágult ugyanis a nyersanyag az elmúlt időszakban. „A drágulás mértéke eltérő, attól függően, hogy rönkfáról, lábon álló fáról, deszkáról, PAL-lemezről vagy más alapanyagról van szó, de átlagban 50 és 100 százalék között mozog” – nyilatkozta a Maszolnak Barabás Csaba, a gyergyói vállalkozókat tömörítő Arbor elnöke. Ezt megerősíti a Horváth&Partners nemzetközi menedzsment tanácsadó cég közelmúltban készült tanulmánya, mely szerint a fa ára megkétszereződött az utóbbi 12 hónapban.

Tovább >>>

Nagyot zuhant az építési faanyag ára

Az építési fa ára már akkorát korrigált vissza, hogy ezzel el is veszítette az idei évben elért nyereséget - közölte honlapján az Agrofórum. Az ok a csökkenő keresletben és növekvő kínálatban keresendő.

Tovább >>>

A Debreceni Nagyerdőt mutatja be a megjelent könyv

Debreceni Erdőskönyv – ezzel a címmel írt olvasmányos, gazdagon illusztrált könyvet Gencsi Zoltán erdőmérnök, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. munkatársa. Az erdőgazdaság gondozásában megjelent kötetet a Debreceni Erdészetnél mutatták be. A résztvevőket dr. Szalacsi Árpád vezérigazgató köszöntötte, a könyvet Papp József helytörténet-kutató ismertette, a bemutatón közreműködött Molnár Miklós erdőmérnök, népzenész.

Tovább >>>

Portfólió: lassan olyan drága a faanyag, mint az arany

Mostanában szinte minden nyersanyagnak alaposan megemelkedett az ára, legyen szó az olajról, bányaipari vagy mezőgazdasági termékekről. Az egyik leginkább felkapott termék azonban a faanyag volt, amelynek év eleje óta már majdnem megduplázódott az árfolyama, és lassan olyan drága lesz tőzsdei alapegységenként, mint egy uncia arany. Ez pedig alaposan megdobja az újonnan épített lakások költségét is, így a legtöbb építkezni vágyó amerikai már inkább a mobil fűrésztelep rejtelmeit próbálja megismerni, és magának vágni a faanyagot ahelyett, hogy azt méregdrágán megvegye a boltokban.

Tovább >>>

Farkas, medve, hiúz - gyakorlati kézikönyvek nagyragadozókhoz

A nagyragadozók visszatérése Magyarországra új kihívásokat jelent az általuk lakott területeken élőknek és gazdálkodóknak. A WWF Magyarország a EuroLargeCarnivores LIFE projekt keretében európai példák és a magyarországi tapasztalatok alapján az együttélés megkönnyítésére terepi szakemberek részvételével négyrészes kézikönyvsorozatot készített.

Tovább >>>

Az áttetsző fa és a fából épülő berlini felhőkarcoló - Érdekességek a nagyvilágból

Berlinben egy jelenleg még elég merésznek számító építészeti tervet valósíthatnak meg - írja a Telex. A Kreuzberg nevű városrészben Németország legmagasabb faépítményét húzhatják fel, a 98 méteres épületbe közösségi terek és lakások is kerülnének majd.

Tovább >>>

Meglepő mértékben változott a fűrészáru árfolyama

A fűrészáru (lumber) határidős árfolyama az elmúlt fél évben csaknem négyszeresére emelkedett, ami nem kis meglepetést okozott az árupiacon. Az ár az elmúlt hetekben a korábbinál magasabb szinten stabilizálódott.

Tovább >>>

1. / 4. oldal > >>