Magyarországon hiánypótló madármegfigyelő kézikönyv jelent meg

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa által írt hiánypótló könyv célja a Magyarországon is mind népszerűbb távcsöves madármegfigyeléssel most ismerkedők segítése a terepi felszerelés kiválasztásában, a madárhatározó használatában, a települések madárvilágának megismerésében.

Magyarországon hiánypótló madármegfigyelő kézikönyv jelent meg

Ugyanis Magyarországra is „megérkezett” a mind szélesebb lakossági rétegeket érintő hobbiszintű madármegfigyelés, amely világviszonylatban emberek milliói számára jelent szabadidős programot.

Ráadásul az immáron harmadik éve tartó globális COVID-19 járvány, a kényszerű karanténbezártság hónapokká összeálló legnehezebb időszakaiban kiderült, hogy a lakossági madármegfigyelés - és madárvédelem - pandémia-kompatibilis, mivel nemcsak kertben, de erkélyen és ablakban, szabad téren pedig a szigorú gyülekezési szabályok közepette is művelhető.

A kemény táblás borítójú, A4-es méretű könyv 176 oldal terjedelemben, 4 fejezetben és 64 alfejezetben a szerző 358 saját fotójának segítségével mutatja be a különböző témákat. 

Bár a mű célja madármegfigyelési alapismeretek nyújtása, kedvcsinálóként külföldi utakon készült fotókat és rövid leírásokat tartalmazó oldalak, oldalpárok is színesíti a tartalmat, mivel általános tapasztalat, hogy ha valaki rákap a madarászásra, gyorsan lesznek bakancslistás fajai, országai.

A könyv további egyedülálló sajátossága, hogy a bemutatott fajokhoz digitális tartalomként a szerző közel hétszáz videója, és egy Ritka madarak megfigyelése itthon és külföldön tematikus válogatás is kapcsolódik az MME YouTube csatornáján, melyeket eddig közel 4 millió alkalommal néztek meg több mint 150 országból.

Részletek és belelapozó>>>

(MME)