Keresési találatok erre a cimkére: kutatás

Nébih: ezentúl az erdőgazdálkodók is lekérdezhetők az EUTR keresőben

A Nébih EUTR keresőjének 4/2019 EU rendelete funkcióbővítése révén ezentúl, a regisztrált faanyag kereskedelmi lánc szereplők mellett, már az erdőgazdálkodók jogosultságai is lekérdezhetők a rendszerből – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A közlemény szerint a fejlesztés lehetővé teszi az illegális forgalmazók hatékonyabb kiszűrését, ezáltal a csalások megelőzését.

Tovább >>>

Illegálisan vágták ki a fát az erdőből, hogy eladhassák

A lopott fa feldarabolását és eladását tervezte az a két helyi barát, akik egy tatárszentgyörgyi erdőből vágtak ki 43 akácot – hívja fel a figyelmet az esetre a police.hu.

Tovább >>>

Melyik szak illik hozzád? Látogass el a MATE standjához az Educatio kiállításon!

Már az esztendő második hetében együtt kávézhatnak-teázhatnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanáraival, oktatási szakértőivel és hallgatóival az intézmény képzései iránt érdeklődők Budapesten. A MATE népes csapata január 12-14. között, a Hungexpo területén sorra kerülő Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, az A pavilon HF24-es standján várja látogatóit.

Tovább >>>

Gyanús tűzifaárusra hívja fel a figyelmet a Nébih – Innen ne rendeljen senki!

Hatósági áron kínálnak Erdélyből származó tűzifát a tuzifanagyker.hu oldalon, az alacsony árért cserébe azonban előre utalást kérnek a vásárlóktól. A gondosan felépített, tartalmában is megnyerő oldal hiteles felület látszatát kelti, azon többek között ügyfélszolgálati idő, hírblokk, valamint részletes leírás is megtalálható – hívja fel a figyelmet a Nébih. A közlemény szerint gyanúra adhat okot, hogy az EUTR nyilvántartási szám hiányzik az eladónál.

Tovább >>>

Romániában az egyik legrövidebb az erdei utak hálózata

„Romániában az egyik legrövidebb, ha nem a legrövidebb az erdei utak hálózata európai összevetésben” – irányította rá a figyelmet Daniel Nicolăescu, a Romsilva állami erdészet vezérigazgatója, aki szerint a különböző finanszírozási programok keretében sem biztosítanak elég pénzt a felzárkózáshoz.

Tovább >>>

Az alföldi erdők talajának ökoszisztéma szolgáltatásai

Az Alföldi Erdőkért Egyesület 2022. évi őszi Kutatói Napján “Az alföldi erdők talajának ökoszisztéma szolgáltatásai” címmel tartott előadást a Soproni Egyetem két munkatársa, Bidló András és Horváth Adrienn. Ennek írásos anyagát most az Erdő-Mező Online is közzé teszi.

Tovább >>>

Az erdők és gyepek együttélését vizsgálták

Az erdők és gyepek Eurázsiában való együttélését vizsgálták osztrák és amerikai kutatókkal közösen az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Vegetációökológiai Kutatócsoportjának munkatársai.

Tovább >>>

Fácánvadászati lehetőség a Zalaerdőnél

A Zalaerdő Zrt. lehetőséget biztosít félvad nevelésű, kiváló röpkészségű fácánra történő társas vadászatra Nagykanizsa térségében, 8-15 fős csoportok számára 2023 januárjában. 

Tovább >>>

Tenyészpulyka telepen ütötte fel a fejét a madárinfluenza

Egy Hajdú-Bihar megyei, több mint 25 000 egyedet tartó tenyészpulyka telep állatainál is igazolta a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Ezzel újabb megye vált fertőzötté a 2022-es őszi járványban. A védő- és megfigyelési körzetek kijelölése megtörtént, valamint a partnerországok is értesítést kaptak a kitörésről.

Tovább >>>

Profi volt az álca, mégis lebukott a tűzifacsaló

Az eddigi „legképzettebb” szélhámost sikerült lelepleznie egy felkészült vásárlónak múlt héten – tájékoztat a Nébih. Az eladó mindent megtett, hogy tevékenységét legálisnak tűntesse fel, többek között regisztrált a szükséges rendszerekbe.

Tovább >>>

Enyhülés várható a héten

Enyhülés várható az időjárásban, a hét első napjain még számítani lehet napsütésre, de aztán visszatér a borult, párás, ködös idő, záporeső és szitálás is előfordulhat. A hét elején hajnalban még mínusz 7 fokot is mérhetnek, de a hét végére megszűnnek az éjszakai fagyok. Szenteste napján és karácsony első napján felhős idő várható, 5 és 12 fok közötti maximumokkal - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Tovább >>>

Világszinten a legfenntarthatóbb intézmények között a Soproni Egyetem

Az elért 7575 ponttal idén első alkalommal világ szinten arany fokozatban kvalifikálta magát, globális 206. helyezettként , a 85 országot és 1050 intézményt számláló nemzetközi rangsorban.  A Soproni Egyetem csupán három értékelési ciklust követően már 2022-ben a legmagasabb minősítési kategóriába került, mely a Zöld Egyetem filozófia gyakorlatban való hatékony megvalósításának és a fenntarthatósággal kapcsolatos célirányos fejlesztéseinek köszönhető. Hazai szinten 11 résztvevő egyetem közül jutott a dobogóra, az előkelő 3. helyre, az összesített eredmények szerint. Az egyes értékelési területeket figyelembe véve a Soproni Egyetem előrelépett az „Energia és klímaváltozás” kulcsterületen, ahol hazai 2. helyre került, valamint megtartotta és megerősítette 2. helyezését a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és kutatás” és „Vízgazdálkodás” teljesítmény dimenziókban.

Tovább >>>

Automata folyótakarító hajó fogja megtisztítani a hazai vizeket

Automata folyótakarító hajót és a hulladék begyűjtését segítő kamerarendszert fejlesztett ki a Future Plastik Kft., a Robo-Collect elnevezésű vízi jármű és a hozzá kapcsolódó műszaki infrastruktúra magyar innováció keretében valósult meg - tájékoztatta a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ).

Tovább >>>

Védett madarakat akart átvinni a határon, lebukott

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság természetkárosítás bűntette miatt indított büntetőeljárást egy bolgár férfivel szemben - írja a police.hu.

Tovább >>>

A Dráva menti ártéri erdők vízgazdálkodását kutatják
Sajtóközlemény

A Dráva menti ártéri erdők vízgazdálkodását kutatják

Az elmúlt nyár rendkívüli aszályai csak még nagyobb jelentőséget adnak annak a ténynek, hogy 2022 a felszín alatti vizek nemzetközi éve. Többek között erdeink megmaradása szempontjából is egyre fontosabbá válik, hogy megértsük, milyen törvényszerűségek befolyásolják egy adott terület vízháztartását. Ezeket a törvényszerűségeket, mérésük és monitorozásuk lehetőségeit kutatja a Dráva mentén a Mecsekerdő Zrt. kezdeményezésére megvalósult nemzetközi tudományos együttműködés keretében Dr. Dezső József, a terepi adatgyűjtéssel és feldolgozással megbízott szakértő. 

Tovább >>>

<< < 4. / 130. oldal > >>