Keresési találatok erre a cimkére: kutatás

Meddig lesznek Európa erdei zöldek?

A szárazság és a hőhullámok miatt az európai erdők zöld lombkoronái az idei, nyári hónapokban is bebarnulhatnak. Az Euronews egy új tanulmányra hívja fel a figyelmet, amely szerint tavaly a mediterrán és közép-európai erdők 37 százalékát érintette ez a jelenség.

Tovább >>>

Erdőszélek fehérben virágzó bokorcsodája – Bővítenék a bodza fajtaválasztékát

Hazánkban nagyobb felületen termesztik a következő hetekben virágzó bodzát, mint egyéb bogyósokat.

Tovább >>>

Kezdődik a tavaszi rókavakcinázás hazánk déli és keleti megyéiben

A rókák veszettség elleni immunizálását tavasszal datáljuk, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. A Nébih tájékoztatása szerint a repülőgépes vakcinázás 2023. április 1-én kezdődik hazánk déli és keleti megyéiben.

Tovább >>>

Így rombolta az ózonpajzsot az ausztrál erdőtűz

A 2019-20-as, sok szempontból rekorder ausztrál erdőtüzek, bozóttüzek irtózatosan nagyra terebélyesedtek, s a füstjük az ózonpajzsot is képes volt károsítani – írja a National Geographic.

Tovább >>>

Talajmegújító gazdálkodás a homokhátsági szőlőültetvényekben (HEKTÁR podcast)

Amiről a magyar szántóföldek esetében egyre gyakrabban beszélünk, az az ültetvényeken még fehér holló: a talajmegújító gazdálkodás, a regeneratív szőlőtermesztés. Milyen megoldások vannak a szőlő-sorközök takarására? Milyen takarónövény-keverékekkel érdemes elindulni ezen az úton, és hogyan érdemes elvetni és terminálni ezeket?  Mik a bevált és kevésbé bevált megoldások homokon? Hogyan született kísérleti no-till szőlőültetvény Soltvadkerten, és milyen egy házilag készített henger, amivel le lehet taposni a rozst?

Tovább >>>

Kutatás a dámszarvas állományáról és hasznosításáról Európában
Sajtóközlemény

Kutatás a dámszarvas állományáról és hasznosításáról Európában

Idén tíz éve ünnepeljük a Vadvilág Világnapját. Az ENSZ 2013-ban nyilvánította március 3-át jeles nappá, Földünk vadállat- és növényvilágának megőrzése, valamint a vadvilág fennmaradását fenyegető veszélyek csökkentése és elkerülése érdekében. A világnapot a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) aláírásának napja – 1973. március 3. – alapján jelölték ki.

Tovább >>>

Pályázat a Budafai Vadászház felújítására

A Zalaerdő Zrt. nyílt, egyfordulós pályázatot hirdet a Budafai Vadászház felújítására.

Tovább >>>

Veszettséget igazoltak egy kutyával verekedő rókánál

Veszettséget igazolt a Nébih laboratóriuma egy kutyával verekedő rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszabecs község területén ejtették el a héten. A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Tovább >>>

Az urbanizáció hatásai a talajfaunára

Gyökeresen átalakítja a városiasodás az élőhelyeket - derül ki abból a kutatásból, amelyet az ELKH Ökológiai Kutatóközpont, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a dániai Aarhus Egyetem munkatársai végeztek.

Tovább >>>

Gyorsabban nőhetnek a sarkvidéki fák a klímaváltozás miatt?

Egy nemrégiben közzé tett kutatási eredmény szerint a felmelegedés hatására a sarkvidékek erdőségei 2050-ben akár 20 százalékkal is gyorsabban növekednek majd – hívja fel a figyelmet a National Geographic.

Tovább >>>

MATE: a favizsgáló és faápoló szakirányú képzés a legnépszerűbbek között
Sajtóközlemény

MATE: a favizsgáló és faápoló szakirányú képzés a legnépszerűbbek között

Rendkívül keresettek idén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomára épülő szakirányú továbbképzései: az újonnan felvett hallgatók 340 fős létszáma közel duplája a tavalyinak.

Tovább >>>

Elhordta, majd eladta az erdőben talált, kitermelt fát

Hónapok óta fát lopott a Vaskút környéki erdőkből, ezért a rendőrség őrizetbe vette a 63 éves férfit – tájékoztat a police.hu.

Tovább >>>

Lúdállományban mutattak ki madárinfluenzát Bács-Kiskun vármegyében

Hetekkel a körzetek feloldása után ismét a madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Bács-Kiskun vármegyében. Az állategészségügyi hatóság kijelölte a védő- és megfigyelési körzeteket, valamint megkezdődött az érintett lúdállomány leölése is.

Tovább >>>

A kifizetett tűzifa felét elcsalta volna a hirdető

A Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nébih EUTR ellenőrei közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifacsalót. Az eladó a próbavásárláskor a kifizetett mennyiségnél lényegesen kevesebb fát adott át, amelynek a származását sem tudta igazolni, így a Nébih hatósági zár alá vette a tűzifát.

Tovább >>>

Tűzifát lopott az üzemből – Nyomravezetői díjat ajánl fel a KEFAG Zrt.

Kemény lombos tűzifát tulajdonított el  ismeretlen tettes az ÖKOPAL Raklap Üzem területéről – hívja fel a figyelmet a KEFAG Zrt. A társaság feljelentést tett a rendőrségen, és a hatékony felderítés érdekében nyomravezetői díjat is felajánl. 

Tovább >>>

<< < 3. / 130. oldal > >>