Intenzív havazás várható az ország északi és északkeleti területein

A meteorológiai előrejelzések alapján kedd éjfél után intenzív havazás várható Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya.

Intenzív havazás várható az ország északi és északkeleti területein

A tájékoztatás szerint Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye magasabban fekvő területein néhány órán belül 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat, a síkvidéki régiókban pedig 5-10 centiméternyi várható.

Mint írták, a Magyar Közút már november 10-én téli üzemre váltott, így minden havazásban érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni a szakemberek.

A közútkezelő munkagépei az érintett területeken megelőző sószórást végeznek, hogy tompítsák a friss hó letapadását. A havazásban érintett országrészeken mintegy 25 telephelyről 180 gép indul majd el, hogy csaknem 8500 kilométernyi fő- és mellékúton beavatkozzon - közölték.

A közlemény szerint egy munkagépnek 2-4 óra szükséges a só- és üzemanyagfelvételhez, a célterületre való kijutáshoz, majd a telephelyre való visszatéréshez. Ennyi idő alatt több centiméternyi friss hó hullhat, így a folyamatokat addig kell újra elvégezniük, amíg a havazás el nem áll.

A közútkezelő arra figyelmeztette a közlekedőket, hogy soha ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket, tartsanak tőlük kellő távolságot, és havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben. Emellett induljanak el időben, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt járművel közlekedjenek.

Utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről az Útinform honlapján - írták.