Megérkezett a Komatsu új harvestere

Egy új harvester, amely egyesíti az erőt és a termelékenységet a kiváló terepkezeléssel. A Komatsu 951XC a Komatsu Forest kifejezetten a kihívásokkal teli körülményekre tervezett gépsorozatának legnagyobb gépe, így a gyártó már a nyolckerekű harvesterek terén is teljes választékkal áll megrendelői rendelkezésre. 

Megérkezett a Komatsu új harvestere

Kompakt, mégis erős

A Komatsu 951XC mögött 242 kN vonóerő és egyedülálló kölcsönhatás áll a motor, a vezérlőrendszer és az erőátvitel között. A hidrosztatikus erőátvitel lehetővé teszi a motor teljesítményének teljes kihasználását, ezzel jelentős előnyöket biztosít nehéz terepen, valamint kiváló mászó- menetelőképességet mutat. Ez nagyrészt a gép nagyméretű hidrosztatikus szivattyújának köszönhető, amely nagy vonóerő mellett is képes nagy sebességet fenntartani.

A 951XC különlegessége, hogy egyesíti a 951-es erejét a rendkívül kompakt kialakítással, mivel méretei nagyjából megegyeznek a kisebb testvérével, a 931XC-vel, így sűrűbb állományokban is kiválóan használható.

A Komatsu 951XC új hidraulika-rendszerrel rendelkezik, a dízelmotor jobb kihasználása érdekében. Az új hidraulika gyorsabb adagolást tesz lehetővé a harvester-fejben, az indítástól a maximális sebesség eléréséig biztosítja a fűrészmotor még hatékonyabb működését.

Bár a hidraulika új, a Komatsu 951XC minden egyéb tekintetben ugyanazt a már jól bevált felépítést használja. Tehát a harvesterek teljesítménykoordinációja továbbra is lehetővé teszi a több daru és fejfunkció egyidejű használatát, a maximimális hidraulikus teljesítménye megtartása mellett. 

Erőteljes daru

Minden Komatsu harvester paralel daruval van felszerelve, ez 1999 óta így van. A Komatsu Forest tervezési koncepciójával az emelőgémek és a kitológémek összekapcsolódnak. Ez a koncepció leegyszerűsíti a daru működését azáltal, hogy biztosítja, hogy a harvester fej mindig vízszintesen legyen, függetlenül a daruciklus szakaszától. A Komatsu daru gyors a kifelé irányuló mozgásaiban, amikor a fejben nincs teher, és erőteljes a visszatérő mozgásaiban is, amikor a fej erősen meg van terhelve.

A 951-es 6 kerekű géphez képest a Komatsu 951XC-n lényegesen kisebb a távolság a daru közeppontjától az első kerekekig mérve. Ezáltal nagyobb munkaterület van a gép előtt, amely lehetővé teszi a kezelő számára, hogy rövidebb távokon dolgozzon, erősebb darumozgásokat hajtson végre. Azok a megrendelők pedig, akik Smart Crane opcióval is felszerelik gépeiket, egy még könnyebben manőverezhető, kiváló pontosságú darut kapnak. 

Fülke

A Komatsu 951XC a többi Komatsu harvesterhez hasonlóan kiváló kezelői környezettel rendelkezik. A számos előnyre példa a tágas fülke, a jó kilátás, a kényelmes ülés és a klíma. 

 

A gép stabilitásának és szintező fülkéjének köszönhetően a kezelő mindig vízszintesen ül, anélkül, hogy meg kellene erőltetnie magát a jó üléspozíció fenntartása érdekében. A 951XC, mint minden Komatsu harvester, a jól bevált Komatsu koncepcióra épül, amely kedvező súlyelosztást és alacsony súlypontot kínál. Ezen kívül a nyolckerekű XC sorozatú harvesterek hátsó vázán dupla oszcilláló bogie-forgóváz található, amely teljesen egyedi kezelési tulajdonságokat ad a gépeknek. Ez a bogie-forgóváz, olyan innováció, amelyre a Komatsu méltán büszke.  A gép súlypontjának süllyesztésével növeli a stabilitást, így a gép rendkívüli módon kezeli a terep egyenetlenségeit, miközben kiváló manőverezhetőséget biztosít a legnehezebb, kihívásokkal teli terepviszonyok között.