Keresési találatok erre a cimkére: vadászterület

Csökkent az erdészeti ágazatban dolgozók száma az EU-ban

A legfrissebb adatok szerint 2021-ben az Európai Unió tagállamaiban összesen 3,6 millió ember dolgozott különböző erdészethez köthető területeken. Míg 2011 és 2021 között 5,9%-kal nőtt a teljes foglalkoztatás az EU-ban, addig az erdészeti ágazatban kismértékben csökkent ugyanebben az időszakban (-0,4%).

Tovább >>>

2023-ban csökkenhet a faipari cégek száma?

Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.

Tovább >>>

Az aszályos év ellenére sem csökkent a hazai fehér gólyák fiókaszáma
Sajtóközlemény

Az aszályos év ellenére sem csökkent a hazai fehér gólyák fiókaszáma

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának most elkészült összesítése alapján a 4 100 párra becsült hazai fehérgólya-állomány számára a tavalyi aszályos év átlagos költési sikert hozott. Azt, hogy a kirepült fiókák milyen kondícióval vágtak neki a vonulásnak, nem tudhatjuk. Erre az ad majd választ, hogy a 2022-ben meggyűrűzött 1 207 fióka közül mennyiről kapunk visszafogási adatokat a vonulási útvonalak és a telelőterületek országaiból, illetve közülük hány tér majd vissza három-öt év múlva ivaréretten költeni.

Tovább >>>

AM: mintegy 310 milliárd forint pályázati támogatás jut az erdőkre 2027-ig

Az előző uniós elszámolási ciklushoz képest majdnem háromszoros, összesen mintegy 310 milliárd forint pályázati támogatás jut a magyarországi erdőkre 2027-ig - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

Tovább >>>

Amerikai bútorgyártócég létesít üzemet Ukrajnában

A Ternopil megyében lévő Kremenec településen hoz létre gyártó üzemet a Home Essentials nevű, amerikai bejegyzésű globális vállalat - jelentette be a cég ukrajnai leányvállalatának képviselője. 

Tovább >>>

Jótékonysági vadászat: várhatóan mintegy 40 millió forintot adományoznak

Tíz éves a országos jótékonysági vadászat, eddig több mint 90 ezer gyermek gyógyulását segítették 124 millió forinttal - mondta el Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője az M1 aktuális csatornán.

Tovább >>>

Üres a madáretető? Megérkezett a magyarázat
Sajtóközlemény

Üres a madáretető? Megérkezett a magyarázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) számos kérdés érkezett az elmúlt hetekben azzal kapcsolatban, hogy miért nincsenek madarak az etetőkön? A jelenség hátterében a madárvonulás, illetve az Európa északi és középső régióiban tapasztalható enyhe, hómentes időjárás együttes hatása áll.

Tovább >>>

Az alföldi erdők talajának ökoszisztéma szolgáltatásai

Az Alföldi Erdőkért Egyesület 2022. évi őszi Kutatói Napján “Az alföldi erdők talajának ökoszisztéma szolgáltatásai” címmel tartott előadást a Soproni Egyetem két munkatársa, Bidló András és Horváth Adrienn. Ennek írásos anyagát most az Erdő-Mező Online is közzé teszi.

Tovább >>>

Az alföldi erdők szerepe az erdőgazdálkodásban

Az Alföldi Erdőkért Egyesület 2022. évi őszi Kutatói Napján “Az alföldi erdők szerepe az erdőgazdálkodásban” címmel tartott előadást a Zambó Péter államtitkár. Ennek írásos anyagát most az Erdő-Mező Online is közzé teszi.

Tovább >>>

Hamarosan fa bútorok is készülhetnek 3D nyomtatóval?

2022 májusában jelent meg egy tanulmány, amiben kutatók a világ első 3D nyomtatott, laboratóriumban körülmények között növesztett faanyagáról számoltak be.

Tovább >>>

Cseperedő fákat ajándékozhatunk egymásnak

Elindult a 10 Millió Fa csapatának Legyen erdő a fa alatt elnevezésű kampánya, amely során az adakozók a Zöld Zugoly Klímafarmon cseperedő fákat ajándékozhatják egymásnak. Ráadásul most minden ajándék ültetés mellé egy személyre szabható fát ábrázoló digitális grafikát küldenek, amelyet mindenki betehet a karácsonyfa alá.

Tovább >>>

Bővítette gyártókapacitását Európa egyik jelentős gyermekbútorgyártója

Európai uniós támogatással bővítette gyártókapacitását és logisztikai rendszerét a baba- és gyermekbútorokat gyártó Faktum Bútor Kft. a Csongrád-Csanád megyei újszentiváni telephelyén.

Tovább >>>

Átadták a Gyulaj Zrt. legmagasabb kitüntetését

December 19-én rendezték meg a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. évzáró ünnepségét, mely során Gőbölös Péter vezérigazgató átadta az erdőgazdaság legmagasabb kitüntetését. A „Gyulaj Zrt.-ért” aranygyűrűt Bóka Zoltán erdésztechnikus, kerületvezető erdész-vadász érdemelte ki.

Tovább >>>

Társasjátékok a biodiverzitás és az erdők megőrzéséért

A tavalyi, rendkívül sikeres írásom után ismét bemutatok néhány olyan társasjátékot, ami a szórakozás mellett edukál is, és az otthoni környezeti nevelés szerves részét képezheti. A közelgő ünnepek ismét lehetőséget nyújtanak arra, hogy a családdal, barátokkal, a gyermekeinkkel, unokáinkkal töltsünk a megszokottnál is jóval több időt. Az alábbi társasok kiválóak lehetnek arra, hogy ezúttal ne csak jól érezzük magunkat, de tanuljunk is, és felhívjuk a figyelmet a környezetünk összetettségére, sérülékenységére, apró és kevésbé apró csodáira. Mindezt pedig lehetőleg fenntartható köntösben, amire cikkem végén külön példát hozok.

Tovább >>>

Sellyei szakember lett Baranya megye legjobb erdésze

Május 22-én zajlott az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó erdésztechnikusok számára meghirdetett Év Erdésze 2019 verseny Baranya megyei fordulója az Országos Erdészeti Egyesület Baranya megyei helyi csoportja és a Mecsekerdő Zrt. szervezésében. A programhoz immár hagyományosan Erdész szakmai nap kapcsolódott, a Mecsekerdő Zrt. erdésztechnikusai találkozójának és továbbképzésének kiemelt témája az erdőnevelés (gyérítés jelölés) volt. A rendezvény a Pécsváradi Erdészethez tartozó István-kunyhó környezetében zajlott.Tovább >>>

1. / 2. oldal > >>