Hamarosan fa bútorok is készülhetnek 3D nyomtatóval?

2022 májusában jelent meg egy tanulmány, amiben kutatók a világ első 3D nyomtatott, laboratóriumban körülmények között növesztett faanyagáról számoltak be.

Hamarosan fa bútorok is készülhetnek 3D nyomtatóval?

A tanulmány szerzői egy zinnia elegans nevű virágos növény, közismertebb nevén a rézvirág sejtjeiből állítottak elő tetszőleges formára szabható anyagot. A kutatók szerint az újszerű megközelítésnek köszönhetően bármilyen alakú és méretű fadarabot elő lehet majd állítani. Tehát, ha asztalra van szükségünk, akkor azt a sejtekből közvetlenül meg lehet majd építeni – írja az Interesting Engineering, amit a Portfolio szemlézett.

A kutatók ezt úgy érték el, hogy a közönséges zinnia sejteket először folyékony táptalajjal, majd hormonokat és tápoldatokat tartalmazó géloldattal kezelték. A hormonok koncentrációjának megváltoztatásával a kutatók meg tudták változtatni a fa keménységét, az anyag sűrűségét és más fizikai jellemzőit. Ez az első módszer, amelyben szövettervezést alkalmaznak egy növényi anyag laboratóriumi előállításához.

Korábban a tudósok csak állati sejteket szaporítottak hasonló módszer alapján. A kutatók azt tervezik, hogy a következő alkalommal már fenyő sejtjeiből nyomtatnak majd formákat.