Természetvédelem kategória cikkei

Rakodógép villájára szúrta a medve tetmét, eljárást indítottak ellene

Egy rakodógép eszközhordó villájára felszúrt medvéről készült videófelvétel nyomán indított nyomozást a Maros megyei rendőrség. Azonosították a tettest, ellene eljárást indítottak.

Tovább >>>

Szinte az összes trópusi erdőirtásért a mezőgazdaság felelős

Egy új kutatás szerint az összes trópusi erdőirtás 90-99 százaléka közvetlenül vagy közvetve a mezőgazdasághoz kapcsolódik. A Science című folyóiratban közzétett új kutatás szerint a mezőgazdasági célú erdőirtásnak csak a kétharmada kerül aktív mezőgazdasági művelésbe. A földek nagy része lepusztult és kihasználatlanul hever - olvasható a Greendex oldalán.

Tovább >>>

Ezt a természetfilmet látni kell: 80 perc egy tölgyfa életéről (+Előzetes videó)

Vannak természetfilmek, amik egészen biztosan felcsigázzák egy erdész vagy egy vadász érdeklődését. Hosszan lehetne sorolni az elmúlt évek nagyszerű alkotásait a Vad Magyarországgal kezdődően, amik méltóak lehetnek az olyan nagy klasszikusokhoz, mint a Gyöngyvirágtól lombhullig vagy éppen a 12 hónap az erdőn. Ezúttal nem magyar természetfilm, hanem egy francia mű érkezik a mozikba: A tölgy - az erdő szíve.

Tovább >>>

Erdők nélkül nincs Erdély - Szabó Attila filmje a romániai erdőirtásról

Szabó Attila Erdők nélkül nincs Erdély című dokumentumfilmjének romániai premierje pontos látlelet az ország erdeinek és nemzeti parkjainak jelenlegi helyzetéről: a fakitermelés egyenlő az erdőirtással, a titokban zajló erőszak és korrupció pedig olyan rendszerszintű, hogy sokszor kibogozhatatlan. „Annyi változott, hogy legálisan lopnak” – hangzott el napjaink legdrámaibb környezetpusztításáról. A maszol.ro erdélyi hírportál a 2022-es Filmtettfeszt első dokumentumfilmjének vetítésén járt, amelyet közönségtalálkozó követett a film rendezőjével.

Tovább >>>

Megérkeztek az első darucsapatok a Dél-Alföldre

A napokban megjelentek az első, vonuló darucsapatok a Körös-Maros Nemzeti Park tájai felett. Tradicionális megállóhelyükön, a kardoskúti Fehér-tónál számuk napról napra növekszik.

Tovább >>>

Több figyelmet és erőforrást kell szentelni a természet ellen elkövetett bűncselekmények felszámolására
Sajtóközlemény

Több figyelmet és erőforrást kell szentelni a természet ellen elkövetett bűncselekmények felszámolására

Megjelent a 2020 szeptembere óta tartó LIFE SWiPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt keretében készített Természeti bűncselekmények - Nemzeti jelentés Magyarországról. A kiadvány a 2015 és 2020 közötti időszakban Magyarországon elkövetett természet elleni bűncselekményeket vizsgálja. A jelentés letölthető magyar és angol nyelven a LIFE SWiPE projekt honlapjáról.

Tovább >>>

Vízimadár-védelmi ülésnek ad otthont Magyarország

2022. szeptember 27-30. között afrikai és eurázsiai nemzetek találkoznak Budapesten, hogy lépéseket tegyenek a vándorló vízimadarak élőhelyeik hatékonyabb védelme érdekében. Ez az első alkalom, hogy nemzetközi természetvédelmi egyezmény döntéshozó testületi ülésének Magyarország ad otthont.

Tovább >>>

Fecskefarkú pillangó, nagy éjjeli pávaszem, fehérgyűrűs csüngőlepke - Melyik legyen az év lepkéje?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya 2023-ban indítja el az Év lepkéje programot. A 2022. szeptember 30-án induló és december 22. 12:00-ig tartó lakossági szavazás keretében a fecskefarkú pillangó, a nagy éjjeli pávaszem és a fehérgyűrűs csüngőlepke közül lehet választani az MME honlapján.

Tovább >>>

A vándorló vízimadarak élőhelyvédelméről tanácskoznak Budapesten

2022. szeptember 27-30. között afrikai és eurázsiai nemzetek találkoznak Budapesten, hogy lépéseket tegyenek a vándorló vízimadarak élőhelyeik hatékonyabb védelme érdekében. Ez az első alkalom, hogy nemzetközi természetvédelmi egyezmény döntéshozó testületi ülésének Magyarország ad otthont.

Tovább >>>

A madárfajok felének hanyatlik az állománya,  minden nyolcadik fajt kipusztulhat
Sajtóközlemény

A madárfajok felének hanyatlik az állománya, minden nyolcadik fajt kipusztulhat

A most megjelent „A világ madarainak helyzete 2022” (State of the World’s Birds 2022) jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1

Tovább >>>

Továbbra is aggódnak a védett erdőkben folyó fakitermelések miatt a természetvédők
Sajtóközlemény

Továbbra is aggódnak a védett erdőkben folyó fakitermelések miatt a természetvédők

Megérkezett Magyarország kormányának válasza arra a nyílt levélre, amelyet hat zöld civil szervezet fogalmazott meg a tűzifarendelettel kapcsolatban, és amelyet több mint 110.000 ember írt alá. Az Agrárminisztérium által jegyzett válasz nem ismeri el, hogy a kormányrendeletben szereplő lazítások hátrányosak az erdők természeti értékeinek védelme szempontjából, ugyanakkor a jogszabály szükség szerinti felülvizsgálatát ígéri. A zöld szervezetek álláspontja szerint az ország védett és Natura 2000 területeinek nagy részén már eddig is túlzott intenzitású, vágásterületekkel járó erdőgazdálkodás zajlott. A tűzifa iránti megnövekedett kereslet sem indokolhatja, hogy a korlátozások lazításával a természeti értékek megőrzése a jelenleginél nagyobb mértékben háttérbe szoruljon.

Tovább >>>

Invazív fafajokat irtottak a Tisza árterében

Az elmúlt időszakban jelentős mértékben elburjánzott két inváziós faj, a gyalogakác és a zöld juhar Tiszaroff, Tiszabő és Tiszabura árterein.

Tovább >>>

LMP: az Alkotmánybíróság mielőbb döntsön az erdőpusztítást lehetővé tevő rendeletről

Az LMP arra kéri az Alkotmánybíróságot (Ab), hogy minél hamarabb vizsgája meg és hozzon döntést az erdőpusztítást lehetővé tevő rendeletről, mert ha időközben kivágják az erdőket, azt nem lehet meg nem történtté tenni.Tovább >>>

WWF-MME-MTVSZ: a tűzifarendelet elhibázott, és újragondolást igényel

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.Tovább >>>

LMP: ott kell lennünk mindenhol, ahol felbőgnek a láncfűrészek

"A magyar erdők védelméért folytatott harc nem ért véget a kormányrendelet kihirdetésével, hanem még csak most kezdődött: rajtunk múlik, hogy képesek leszünk-e megvédeni erdeinket" - írja hivatalos Facebook oldalán az LMP, miután pénteken 4-5 ezren vettek részt budapesti tüntetésükön. A zöld párt felhívta a figyelmet, hogy követőik csatlakozzanak a megyei erdővédő csoportokhoz.Tovább >>>

<< < 2. / 18. oldal > >>