Invazív fafajokat irtottak a Tisza árterében

Az elmúlt időszakban jelentős mértékben elburjánzott két inváziós faj, a gyalogakác és a zöld juhar Tiszaroff, Tiszabő és Tiszabura árterein.

Invazív fafajokat irtottak a Tisza árterében

Ezek a növények kiszoríthatják az őshonos növényeket, átformálják a környezetet. A növények irtását a napokban végezték el a szakemberek. Ahogy arról a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal illetékes osztálya beszámolt, az elmúlt hetekben Tiszaroff térségében egy egy hektár nagyságú területen, Tiszabőn egy két hektáros méretű helyszínen, Tiszaburán pedig négy helyszínen, összesen 1,5 hektáron irtották az inváziós fajokat.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az egyik legjellemzőbb inváziós faj a gyalogakác. Ez az Észak-Amerikából behurcolt, rendkívül agresszív özönnövény veszélyes és kiirthatatlan. Gyorsan terjedő gyökérzete rongálja, lazítja a töltéstestet, és megakadályozza, hogy a fű gyökeret verjen a területen. A hullámtérben sűrű állományt képezve lassítja az áradások levonulását, visszaduzzasztva a vizet. A gyalogakác úszva terjed, milliónyi magva az áradásokkor mindenhova eljut a töltésen belül, de sarjakkal is szaporodik. Az utóbbi évtizedekben a felismerhetetlenségig megváltoztatta a hullámtéri erdőket és azok aljnövényzet-fajösszetételét.

A másik hasonlóan kártékony növény a zöld juhar, amely Észak- és Közép-Amerikában folyóparti és mocsári élőhelyeken tenyésző faj, Magyarországra dísznövényként került be. A zöld juhar átalakító inváziós faj, ami természetvédelmi szempontból a legkedvezőtlenebb besorolást jelenti. Ez az inváziós juharfaj leggyakrabban az erdők második szintjében alkot homogén állományt. A természetes erdőfelújulást akadályozza: megjelenése után az őshonos fa- és cserjefajok kiszorulnak, a lágyszárú szint elszegényedik, a vegetációra települő fauna, például az értékes, természetes ártéri erdőkben élő rovarfajok eltűnnek a területről. Ez az inváziós fafaj komoly problémát okoz a természetvédelem, az erdőgazdálkodás és a mezőgazdaság terén is.