Vízimadár-védelmi ülésnek ad otthont Magyarország

2022. szeptember 27-30. között afrikai és eurázsiai nemzetek találkoznak Budapesten, hogy lépéseket tegyenek a vándorló vízimadarak élőhelyeik hatékonyabb védelme érdekében. Ez az első alkalom, hogy nemzetközi természetvédelmi egyezmény döntéshozó testületi ülésének Magyarország ad otthont.

Vízimadár-védelmi ülésnek ad otthont Magyarország

Az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) részes feleinek nyolcadik találkozója (MOP8) az elmúlt évek legnagyobb, vándorló vízimadarakkal foglalkozó nemzetközi konferenciája. Az ENSZ égisze alatt működő megállapodás négynapos találkozóján 52 nemzet delegációja vesz részt különböző civil és tudományos szervezetek képviselői mellett. A több mint 200 szakértő a négy nap alatt áttekinti a valós és várható változásokat mind a vándorló vízimadarak védelmi helyzetében, mind a túlélésük szempontjából fontos élőhelyek, valamint a károsító tényezők tekintetében; megvizsgálja az eddigi fejlődést; elfogadja a következő három évre vonatkozó költségvetést és áttekinti a Megállapodás pénzügyi terveivel kapcsolatos ügyeket.

Az ülést a Magyar Kormány részéről Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitotta meg. Az eseményen az Agrárminisztériumot Dr. Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár, és Balczó Bertalan helyettes államtitkár képviselte.

„Az afrikai és eurázsiai országok képviselőinek fokozniuk kell erőfeszítéseiket a vonuló madárfajok védelme érdekében, és arra kell felhasználniuk a mostani találkozót, hogy a megállapodás hathatósabb végrehajtását és betartását biztosító döntéseket hozzanak.” – mondja Jacques Trouvilliez, az AEWA főtitkára.

A résztvevő delegációk az ülés elnökének hazánk, mint házigazda ország részéről Kőrösi Leventét, az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályának vezetőjét választották meg. A szakmai kérdésekben tárgyaló munkacsoport vezetésére pedig Schmidt Andrást, a Természetmegőrzési Főosztály osztályvezetőjét kérték fel.

Az AEWA MOP8 fontos döntéshozói fórum az elkövetkező hónapokban megrendezendő biodiverzitással kapcsolatos nemzetközi eseménysorozat előtt, melynek csúcspontját a Biológiai sokféleség egyezmény döntéshozó testületi ülése (CBD COP15) fogja jelenteni.