Erdészet főkategória cikkei

Botanikai ritkaság élőhelyét kezelték a Pilis-tetőn

Novemberben és decemberben két alkalommal kisléptékű élőhelykezelést végeztünk önkéntesek bevonásával a Pilis-tető kerítéssel elzárt területén – tájékoztat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. Mint írják, a beavatkozás az ott élő botanikai ritkaság, a fokozottan védett magyarföldi husáng (Ferula sadleriana) élőhelyének javítása érdekében történt.

Tovább >>>

Erdészeti szakértői hálózatot állít fel a NAK

Bővíti az erdészeti ágazatban tevékenykedőknek nyújtott tájékoztatási szolgáltatásait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 

Tovább >>>

Nemesnyár termesztés jövője ártéri körülmények között

Bár nagyobb folyóinkat övező, a nemesnyárak termesztése szempontjából optimális középmagas fekvésű ártéri területek nem tartoznak a klímaváltozás szempontjából legveszélyeztetettebb területek közé, a folyók vízjárását befolyásoló csapadékviszonyok változása, a hőségnapok előidézte erőteljes párologtatási kényszer, valamint a viharos napok számának növekedése közvetlen és közvetett hatásokat gyakorol az ártéri nemesnyár ültetvényekre, ezáltal e területeken gazdálkodó erdészeket is egyre nagyobb kihívások elé állítja. 

Tovább >>>

Erdőátalakítás Pomázon: az elöregedett nyárfákat felváltja a tölgyes erdő
Sajtóközlemény

Erdőátalakítás Pomázon: az elöregedett nyárfákat felváltja a tölgyes erdő

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pomázon végzi a Főváros térségének legnagyobb szabású erdőátalakítását, amelynek során faültetvény természetességi állapotú öreg, egyre veszélyesebb nyáras helyett - jó eséllyel akár négy kategóriával is jobbnak minősülő – természetszerű állapotú elegyes kocsányos tölgyes erdőt hoz létre. A Parkerdő két év alatt több mint 120 ezer facsemetét ültet el – szoros együttműködésben a helyi közösségekkel. A Pomázi Parkerdő kialakítása idén májusban kezdődött, s ebben az évben 60 ezer facsemetét telepítettek, amelyek az idei csapadékos időjárásnak köszönhetően szépen fejlődnek. 

Tovább >>>

A legjobb ötletek a barátokkal való szórakozáshoz

Digitális korunkban az összeköttetéshez már nem kell fizikailag is megjelenni, hiszen a barátságok ápolása és erősítése szintén modernizálódott. A barátokkal való kapcsolatteremtés számtalan módja közül a digitális világban az online fogadás kiemelkedik a szórakozás modern formájaként, amely a közös élményekhez csak hozzáad. Legyen szó kaszinózásról, vagy a sporteseményekre való baráti fogadásokról, a sportfogadás online is megtörténhet, ezért ezekre ma már sokkal könnyebb megoldások léteznek, még akkor is, ha a barátok távol élnek egymástól. A közös izgalom és a barátokkal együtt töltött virtuális idő kiválóan kitöltheti azt az időszakot, amíg nem találkoznak újra személyesen is. Nézzük, hogy milyen kiváló ötletek léteznek a szórakozáshoz a barátokkal való együtt töltött idő során.

Tovább >>>

Adománygyűjtést szerveznek a kárpátaljai erdészek és családjaik javára

Az Országos Erdészeti Egyesület a közhasznú Erdészcsillag Alapítvány céljaival és alapszabályával összhangban támogatja az ukrajnai, azon belül is kiemelten a kárpátaljai erdészeket és rászoruló családtagjaikat.

Tovább >>>

Karácsonyfavásár a Zalaerdőnél

A Zalaerdő Zrt. idén is karácsonyfavásárt tart a társaság központjában.

Tovább >>>

Komoly megfontolás előtt a pályázók: erdőtelepítés Natura 2000 gyepterületen

2023. január 1-től az érzékeny gyepek – gyakorlatilag a Natura 2000 gyepek – feltörésére vonatkozó uniós támogatási szabályozás eltér a Natura 2000 gyepterületek használatára vonatkozó hazai anyagi jogi szabályozástól. Ez a korábban jóváhagyott, de 2022. december 31-ig nem megvalósított erdősítési támogatási kérelmek esetében esetenként szankciókat eredményezhet, illetve komoly megfontolás elé állíthatja a pályázót.

Tovább >>>

Intenzív havazás várható az ország északi és északkeleti területein

A meteorológiai előrejelzések alapján kedd éjfél után intenzív havazás várható Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya.

Tovább >>>

Drónos és lovas rendőrök működtek együtt az erdészekkel

A Vérteserdő Zrt. és a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőrkapitányság pénteken ismét közös járőrszolgálat tartott a társaság által vagyonkezelt gerecsei erdőterületeken.

Tovább >>>

Erdészeti feltáróút építésére írt ki pályázatot a Zalaerdő

A Zalaerdő Erdészeti Zrt. nyílt, egyfordulós pályázatot hirdet a Bánkürtösi erdészeti feltáróút építésére.

Tovább >>>

Hazánkban is egyre gyakrabban lehetnek erdőtüzek

A száraz növényzet és talaj, valamint a forró, csapadékmentes és szeles időjárási helyzet is kedvez az egyre gyakoribb vegetációtüzeknek, amelyek idén is megmutatták pusztító erejüket világszerte: a görögországi katasztrófában közel harmincan, Hawaii-on százan haltak meg, Kanadában pedig az erdőállomány 5%-a, azaz két magyarországnyi méretű erdőterület égett le, ami a legnagyobb a modern mérések kezdete óta. Ma még döntően emberi figyelmetlenség és gyújtogatás okozza a tüzek 99%-át hazánkban, azonban a jövőben a klímaváltozás is „besegíthet”. 

Tovább >>>

Közösen ellenőrizték az erdőket a rendőrök és a Nyírerdő erdészei

A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság egyenruhásai a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. munkatársaival és polgárőrökkel tartottak közös ellenőrzést kedden - írja a police.hu.

Tovább >>>

Tűzifaakciót hirdet a Zalaerdő

A Zalaerdő Zrt. tűzifaakciót hirdet 2023. november 10-től november 17-ig, vagy amíg a készlet tart.

Tovább >>>

<< < 4. / 292. oldal > >>