Keresési találatok erre a cimkére: természetfotó

Az aranysakál hazai helyzetéről

Magyarország volt az egyik első ország Európában, ahol az aranysakál az 1980-as éveket követően ismét megjelent. Ennek ellenére a toportyán vagy nádi farkas néven is ismert ragadozót a magyar Vöröskönyv szerzői 1989-ben kihaltnak tekintették, mivel az utolsó ismert és hivatalosan bejelentett egyedet még 1942-ben lőtték. A szakértők véleményét a sakálok gyors visszatérésükkel hamar megcáfolták, és az 1990-es évek közepe óta terjedése nagymértékben felgyorsult. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói a kilencvenes évek elejétől folyamatosan figyelemmel kísérik a faj rohamos térhódítását, egészen napjainkig.  

Tovább >>>

Megjelent „az erdőpotenciált veszélyeztető biotikus és abiotikus károk megelőzése” című felhívás

A Nemzeti Irányító Hatóság 2024. július 11-én közzétette a 2023-2027 közötti támogatási időszakra vonatkozó erdészeti kiírások közül a KAP-RD41-1-24 kódszámú, „Az erdőpotenciált veszélyeztető biotikus és abiotikus károk megelőzése” című pályázati felhívást.

Tovább >>>

Strúbel Bence nem veszít a Mátrában, ismét fiatalok a dobogón

Két év után tért vissza Parádra a STIHL Timbersports sportfavágó versenyszéria július 13-án szombaton. A nyári kánikulában 12 versenyző mutatta meg tudását a Martin Komárek Emlékversenyen, és a fordulatos megmérettetést ismét a hazai pályán fát vágó Strúbel Bence nyerte meg – méghozzá magabiztosan. Ezzel pedig készülhet a nemzetközi kvalifikációs versenyre.

Tovább >>>

VIDEÓ: felejthetetlen győzelem a Tarjányi Fanyűvőktől Keszegen

A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság következő állomása Keszeg volt, ahol kilenc csapat küzdött meg azért, hogy kivívja helyét az országos döntőbe. Videónkban megszólalnak a dobogósok.

Tovább >>>

Létrejött egy régiós szinten szervezett, 11 fős erdészeti szakértői hálózat

Az erdészeti ágazatban tevékenykedők tájékoztatását kibővült országos szakértői hálózattal is segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. 

Tovább >>>

Itt vannak a hazai STIHL Timbersports versenyek időpontjai

A magyar STIHL Timbersports versenyzők már készülnek az idei két összecsapásra. Nézzük az időpontokat!

Tovább >>>

VIDEÓN: kiélezett versenyen bizonyítottak a legjobb favágók

Ismét Szegeden ragadtak motorfűrészt és fejszét a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság 2023-as döntőjének legjobb csapatai.

Tovább >>>

A legjobb csapatok csapnak össze a Bajnokok Bajnoka versenyen

Idén hetedik alkalommal rendezik meg Szegeden a STIHL Bajnokok Bajnoka Fakitermelő Versenyt, melyre az ország nyolc legjobb csapata kapott meghívást.

Tovább >>>

Rehabilitációs központ épül a romániai "problémás medvék" számára Brassóban

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó romániai barnamedvék számára - számolt be csütörtökön a Bizbrasov.ro hírportál.

Tovább >>>

Hiúzokat telepítenek át Romániából Németországba

Tíz hiúzt telepítenek át Romániából 2027 végéig Németországba a veszélyeztetett faj ottani genetikai állományának helyreállítása, túlélési esélyeinek növelése érdekében - közölte közösségi oldalán a Romsilva román állami erdészet.

Tovább >>>

Még mindig BAZ és Pest vármegye áll az élen az illegális fakitermelésben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elkészítette a 2023-as év ellenőrzéseinek tapasztalatai alapján a hazai illegális fakitermelésről és kereskedelemről szóló összefoglalóját. Az elemzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye továbbra is extrém magas kockázatú maradt, és Pest vármegye is megőrizte nagyon magas kockázati besorolását. Heves és Veszprém vármegyék kockázati besorolása két kategóriát romlott, míg Békés, Csongrád-Csanád és Zala vármegyéké javult.

Tovább >>>

Harmadszor is a gemenci csapat győzött Ásotthalmon – Videón a legjobb pillanatok

Nemesnyár rönkök, STIHL motorfűrészek, felkészült versenyzők, a megszokott profi szervezés és harmadszor is gemenci diadal. Lezajlott a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság második regionális fordulója.

Tovább >>>

Nem rozsdásodtak be a fakitermelők - Videón az országos bajnokság első fordulója

Egy rendkívül színvonalas és nagyon izgalmas regionális versennyel indult a 2024-es STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság a Komárom-Esztergom vármegyei Császáron. 

Tovább >>>

Bővült a NAK falugazdász-hálózata, szélesebb körben támogatják a gazdákat

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját.  

Tovább >>>

Megkezdődött a faápolási szezon - Megnéztük, mit ajánl a STIHL (VIDEÓ)

Folynak a faápolási munkák hazánk zöldterületein, így megkérdeztük a STIHL szakemberét, hogy mely eszközöket ajánlja erre a területre. 

Tovább >>>

1. / 90. oldal > >>