Keresési találatok erre a cimkére: természetfotó

Rágcsálókra vadászik, egy évben egyszer költ - A kerecsensólyom lett az év madara

A kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő  természeti értékünk. Az Európai Unióban élő állományának több mint 60%-a Magyarországon fészkel, és világszinten a kárpát-medencei az egyetlen bizonyítottan stabil, enyhén növekvő állománya a fajnak. Megőrzésében a hazai természetvédelem felelőssége óriási, az MME 1974-es megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít e fajra, ezért is lett a 2024-es MME 50 jubileumi év madara.

Tovább >>>

Idén mintegy 145 hektáron végzett erdősítést a Pilisi Parkerdő
Sajtóközlemény

Idén mintegy 145 hektáron végzett erdősítést a Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő saját erdőfelújítások és erdőtelepítések, valamint megbízásos munkák során 2023-ban 2,5 millió facsemete ültetésével erősítette és gyarapította Budapest, illetve tágabb környékének legfontosabb klímavédelmi és rekreációs zöld infrastruktúráját, az erdőket. Idén a Parkerdő életében ezen kívül nagy szerepet kapott a Városierdő-fejlesztési Program, valamint jó eredményeket mutatott az Erdőbarát Rendezvény program.

Tovább >>>

Erdészeti szakértői hálózatot állít fel a NAK

Bővíti az erdészeti ágazatban tevékenykedőknek nyújtott tájékoztatási szolgáltatásait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 

Tovább >>>

Nemesnyár termesztés jövője ártéri körülmények között

Bár nagyobb folyóinkat övező, a nemesnyárak termesztése szempontjából optimális középmagas fekvésű ártéri területek nem tartoznak a klímaváltozás szempontjából legveszélyeztetettebb területek közé, a folyók vízjárását befolyásoló csapadékviszonyok változása, a hőségnapok előidézte erőteljes párologtatási kényszer, valamint a viharos napok számának növekedése közvetlen és közvetett hatásokat gyakorol az ártéri nemesnyár ültetvényekre, ezáltal e területeken gazdálkodó erdészeket is egyre nagyobb kihívások elé állítja. 

Tovább >>>

Műholdak segítségével az erdőtüzek és az illegális fakitermelés megelőzéséért

Az Európai Bizottság olyan erdőmegfigyelő rendszer kiépítésére tett javaslatot, amely műholdak segítségével követhetné nyomon az olyan kockázati tényezőket, mint az éghajlatváltozás okozta erdőtüzek vagy az illegális fakitermelés.

Tovább >>>

Komoly megfontolás előtt a pályázók: erdőtelepítés Natura 2000 gyepterületen

2023. január 1-től az érzékeny gyepek – gyakorlatilag a Natura 2000 gyepek – feltörésére vonatkozó uniós támogatási szabályozás eltér a Natura 2000 gyepterületek használatára vonatkozó hazai anyagi jogi szabályozástól. Ez a korábban jóváhagyott, de 2022. december 31-ig nem megvalósított erdősítési támogatási kérelmek esetében esetenként szankciókat eredményezhet, illetve komoly megfontolás elé állíthatja a pályázót.

Tovább >>>

A NAK céget alapít a vadkárkövetelések behajtásának átvállalásáért

A mezőgazdasági vadkár rendre óriási gazdasági károkat okoz a termelőknek, akik számára annak csak töredékét térítik meg a vadászatra jogosultak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megelégelte ezt, és a jövőben e téren is határozottan kiáll a gazdák érdekeiért. 

Tovább >>>

Több tízezer daru pusztulhatott el az elmúlt hetekben

A madárinfluenza a vadon élő és a tenyésztett madarak vírusbetegsége. Az utóbbi évek során rendszeresen hallhattunk, olvashattunk híreket esetekről. Sajnos az idei év sem múlik el e nélkül. November elején Hajdú-Bihar, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, később az Alföld más területein is megjelent a fertőzés, majd a Hortobágy és a Dél-Alföld őszi látványossága, a daruvonulás csúcsán a nálunk megpihenő madarakat is elkezdte tizedelni a vírusbetegség. Az MME becslései alapján 10-20 ezer közötti daru pusztulhatott el az elmúlt hetekben. Fontos, hogy nagyarányú vadmadárelhullás észlelése esetén, vagy gyanúsan viselkedő, legyengült vízimadár vagy ragadozómadár észlelése esetén értesítsük a területileg illetékes állategészségügyi hatóságot és védett faj esetén a területileg illetéken nemzetipark-igazgatóság munkatársát, a madárhoz pedig ne nyúljunk.

Tovább >>>

Az aranysakál gyors terjeszkedésének megértését segíti elő egy új megfigyelés

Párja pusztulása után egy nappal új nőstény szegődött egy hím aranysakál mellé Somogy megyében – derítették ki magyar kutatók az állatokra rögzített GPS-nyakörvek adatainak elemzésével. A világon egyedülálló megfigyelés egy korábbi sejtést igazol, és annak megértéséhez vihet közelebb, hogy a sakál miért képes Európa-szerte ennyire sikeres és rohamos terjeszkedésre.

Tovább >>>

Közösen ellenőrizték az erdőket a rendőrök és a Nyírerdő erdészei

A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság egyenruhásai a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. munkatársaival és polgárőrökkel tartottak közös ellenőrzést kedden - írja a police.hu.

Tovább >>>

Mozgásérzékelő jelezte a vadat, lefoglalták az engedély nélkül tartott fegyvereket

A fonyódi nyomozók egy 55 éves viszi lakos házánál tartottak kutatást október 30-án reggel, mely során engedély nélkül tartott lőfegyvereket, lőszereket, hangtompítót, éjszakai képalkotó irányzékot, valamint számszeríjakat, nyilakat, trófeákat, az elejtett vadak feldolgozásához használt eszközöket és vadhúst is találtak - tájékoztat a police.hu.

Tovább >>>

Napelemparkot alakítottak ki a bakonyi fűrészárú gyárnál

A térség életében kiemelt jelentőségű, hogy egy állami társaság saját forrásából 350 millió forintot fordítson energiaellátásának fejlesztésére. A Franciavágási Fűrészáru Gyár megújuló energiát előállító napelempark kialakításával az önellátás irányába halad tovább a Bakonyerdő Zrt.- mondta el Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón.

Tovább >>>

Hatalmas meglepetés: Bozsó Zoltán a csúcson, Strúbel Bence harmadik (STIHL Timbersports 2023)

Nagy erőkkel készül a STIHL Timbersports magyar válogatott a stuttgarti Világbajonkságra, amit november első hétvégéjén rendeznek meg. 

Tovább >>>

Elavult helyett új erdőtörvényre lenne szüksége Romániának?

Új erdőtörvényre van szükség, mert a mostani elavult. Romániában és az Európai Unióban is a civil szervezetek nyomásának engedve alakulnak a jogszabályok, sokszor mellőzve a szakmai megalapozást és véleményeket – véli Porzsolt Levente, a Kommandón tartandó erdészeti konferencia főszervezője.

Tovább >>>

NAK: kihívásokkal teli gazdálkodási környezetben kezdi az erdészeti ágazat az őszi munkákat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos körképe szerint az erdészeti ágazat szereplői kiegyensúlyozott időjárási viszonyok között, optimista támogatáspolitikai várakozásokkal, de kedvezőtlen fapiaci környezetben, szűkülő munkaerő-piaccal és változó szaporítóanyag-ellátási kilátásokkal kezdik meg a 2023/2024-es erdészeti szezont.

Tovább >>>

<< < 2. / 90. oldal > >>