Keresési találatok erre a cimkére: természetfotó

Elavult helyett új erdőtörvényre lenne szüksége Romániának?

Új erdőtörvényre van szükség, mert a mostani elavult. Romániában és az Európai Unióban is a civil szervezetek nyomásának engedve alakulnak a jogszabályok, sokszor mellőzve a szakmai megalapozást és véleményeket – véli Porzsolt Levente, a Kommandón tartandó erdészeti konferencia főszervezője.

Tovább >>>

NAK: kihívásokkal teli gazdálkodási környezetben kezdi az erdészeti ágazat az őszi munkákat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos körképe szerint az erdészeti ágazat szereplői kiegyensúlyozott időjárási viszonyok között, optimista támogatáspolitikai várakozásokkal, de kedvezőtlen fapiaci környezetben, szűkülő munkaerő-piaccal és változó szaporítóanyag-ellátási kilátásokkal kezdik meg a 2023/2024-es erdészeti szezont.

Tovább >>>

Gyermekotthonok felújításában nyújtanak segítő kezet az erdészetek

Néhány év alatt az ötödik gyermekotthon felújításában működnek közre az állami erdészeti társaságok, illetve az Agrárminisztérium. Öröm és megtiszteltetés ebben a munkában részt venni – jelentette ki Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthon épületfejlesztését bejelentő sajtótájékoztatón.

Tovább >>>

Megjelent az erdészeti mérő és megfigyelő-rendszer idei összefoglalója

A Nemzeti Földügyi Központ közzétette leporelló formájában a 2023-as  Erdészeti Mérő- és Megfigyelő Rendszer összefoglalóját.

Tovább >>>

Makkgyűjtési program indul a Bakonyerdő területén

A Bakonyerdő Zrt. makkgyűjtési programot hirdet saját erdeiben. 

Tovább >>>

Csaknem háromezer medvének már bizonyított a léte Romániában

A genetikai minták alapján végzett medveszámlálás is azt bizonyítja, hogy több ezer medvének nem jut megfelelő élőhely Romániában - nyilatkozta Benedek Barna, a felmérést végző munkacsoport vezetője a Székelyhonnak.

Tovább >>>

Csaló tűzifa árusok buktak le az agglomerációban

Próbavásárlás során bizonyosodott be, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. nevével visszaélve akartak csalók tűzifát értékesíteni. A tilosban járók lebuktatására a Nébih ellenőreivel közös akcióban került sor.

Tovább >>>

A STIHL ad otthont az OEE és a NAK erdészeti gépbemutatójának

Az Agrárgazdasági Kamara és az OEE Erdészeti Gépesítési Szakosztálya szakmai rendezvényének ad otthont októberben az Andreas STIHL Kft. Az eseményen az erdészeti gépeket gyakorlatorientáltan mutatják be az érdeklődőknek. 

Tovább >>>

Össze kell egyeztetni a nagyvadak védelmét és a mezőgazdaság, állattenyésztés szempontjait

Noha a farkasok visszatérése az Európai Unió olyan régióiba, ahol hosszú ideig nem voltak jelen, egyre gyakrabban vezet konfliktusokhoz a helyi mezőgazdasági és vadász közösségekkel, a vadállatok védelmét össze lehet egyeztetni az emberi tevékenységekkel - jelentette ki Mairead McGuinness pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős biztos Strasbourgban szerdán.

Tovább >>>

Az inváziós fajok okolhatók a vadon élő fajok 60%-ának kipusztulásában

Az idegenhonos inváziós fajok rendkívül jelentős negatív hatást gyakorolnak a természeti környezetre, a gazdaságra, az élelmiszerbiztonságra és a humán egészségre – derül ki a biodiverzitás és az ökoszisztéma-szolgáltatások értékelésével foglalkozó tudományos és szakmapolitikai kormányközi platform, az IPBES legújabb jelentéséből.

Tovább >>>

A Komatsu továbbfejlesztette az S92 harvesterfejet
Támogatott tartalom

A Komatsu továbbfejlesztette az S92 harvesterfejet

A Komatsu S92 egy bevált és népszerű harvesterfej, megbízható és szervizbarát kialakítással. A 2024-es modellfrissítés számos új funkciót és fejlesztést vezet be, amelyek még megbízhatóbbá és termelékenyebbé teszik a fejet, beleértve a vadonatúj Constant Cut fűrészegységet. 

Tovább >>>

Új törvénymódosítás védi az erdőket

A magyar erőgazdálkodás szabályozása Európa legszigorúbbjai közé tartozik. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt Magyarországon az erdőterületek aránya, és európai léptékben az egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási program zajlik hazánkban. Léteznek azonban olyan beruházások, ingatlanfejlesztések, illetve igénybevételek, melyek erdőterületeket is érintenek, az erdőtörvény júliusi módosítása pont ezen a téren hozott örvendetes változásokat.

Tovább >>>

Gemencen megkezdődött a gímek bőgése

Megkezdődött a gímszarvas bikák bőgése Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében.

Tovább >>>

Idén is verseny keretében tisztították meg az inváziós fafajoktól a Peszéri-erdőt

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Peszéri Fanyűvő Kupát a Peszéri-erdőben. 

Tovább >>>

A fenntartható erdőgazdálkodás is kiemelt témája a Nemzeti Biodiverzitás Stratégiának

A 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia átfogó keretet biztosít a hazai élővilág, a természeti erőforrások hosszú távú fennmaradásához és meghatározza a 2030-ig elérendő célkitűzéseket, valamint az azok megvalósítását szolgáló intézkedéseket.

Tovább >>>

<< < 3. / 90. oldal > >>