Keresési találatok erre a cimkére: Baktaholz Kft.

Ismét pusztítanak az erdőtüzek Görögországban

Öt eső nélküli hét után a hétvégén számos erdőtűz alakult ki Görögországban; csak szombaton 72 mezőgazdasági területen kialakult tűzesetet jelentettek, többnyire Krétán és az ország középső részén.

Tovább >>>

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe Hajdú-Bihar vármegyében

A fokozott tűzkockázat miatt 2024. március 31-től tűzgyújtási tilalom lép életbe Hajdú-Bihar vármegye teljes területén. Az intézkedést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rendelte el a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslatára.

Tovább >>>

Világrekorder szürke farkas

Legkevesebb 1240 km-t tett meg egy szürke farkas az alsó-szászországi Nordhorntól a Pireneusokig. Ezzel pedig az eddigi ismereteink szerint az GW1909m azonosítóval rendelkező farkas a legmesszebb jutó egyed a valaha vizsgáltak közül. Az ehhez hasonló kóborlások kulcsszerepet játszhatnak az európai farkaspopulációk hosszú távú egészségének megőrzésében - írja a WWF.

Tovább >>>

A páncélozott fülkéjű STEYR traktorok katonai környezetben is helytállhatnak

A németországi Ingolstadtban, a Katonai Műszaki Kiválósági Központban nemrégiben megrendezett kiállításon a STEYR bemutatta, hogy a speciális ágazatok számára gyártott egyedi traktorokhoz is kiválóan ért.

Tovább >>>

Bükkerdő talajában fedeztek fel új ugróvillás fajokat

Két, a tudományra nézve új ugróvillás (Collembola) fajt írtak le kutatók a Soproni Egyetem oktatójának vezetésével – hívja fel a figyelmet a felfedezésre a felsőoktatási intézmény.

Tovább >>>

Botanikai ritkaság élőhelyét kezelték a Pilis-tetőn

Novemberben és decemberben két alkalommal kisléptékű élőhelykezelést végeztünk önkéntesek bevonásával a Pilis-tető kerítéssel elzárt területén – tájékoztat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. Mint írják, a beavatkozás az ott élő botanikai ritkaság, a fokozottan védett magyarföldi husáng (Ferula sadleriana) élőhelyének javítása érdekében történt.

Tovább >>>

Erdőátalakítás Pomázon: az elöregedett nyárfákat felváltja a tölgyes erdő
Sajtóközlemény

Erdőátalakítás Pomázon: az elöregedett nyárfákat felváltja a tölgyes erdő

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pomázon végzi a Főváros térségének legnagyobb szabású erdőátalakítását, amelynek során faültetvény természetességi állapotú öreg, egyre veszélyesebb nyáras helyett - jó eséllyel akár négy kategóriával is jobbnak minősülő – természetszerű állapotú elegyes kocsányos tölgyes erdőt hoz létre. A Parkerdő két év alatt több mint 120 ezer facsemetét ültet el – szoros együttműködésben a helyi közösségekkel. A Pomázi Parkerdő kialakítása idén májusban kezdődött, s ebben az évben 60 ezer facsemetét telepítettek, amelyek az idei csapadékos időjárásnak köszönhetően szépen fejlődnek. 

Tovább >>>

Műholdak segítségével az erdőtüzek és az illegális fakitermelés megelőzéséért

Az Európai Bizottság olyan erdőmegfigyelő rendszer kiépítésére tett javaslatot, amely műholdak segítségével követhetné nyomon az olyan kockázati tényezőket, mint az éghajlatváltozás okozta erdőtüzek vagy az illegális fakitermelés.

Tovább >>>

Hazánkban is egyre gyakrabban lehetnek erdőtüzek

A száraz növényzet és talaj, valamint a forró, csapadékmentes és szeles időjárási helyzet is kedvez az egyre gyakoribb vegetációtüzeknek, amelyek idén is megmutatták pusztító erejüket világszerte: a görögországi katasztrófában közel harmincan, Hawaii-on százan haltak meg, Kanadában pedig az erdőállomány 5%-a, azaz két magyarországnyi méretű erdőterület égett le, ami a legnagyobb a modern mérések kezdete óta. Ma még döntően emberi figyelmetlenség és gyújtogatás okozza a tüzek 99%-át hazánkban, azonban a jövőben a klímaváltozás is „besegíthet”. 

Tovább >>>

Hiába a világrekord, Ausztrália legyőzte az amerikaiakat – A magyar válogatott hajszállal maradt le a főtábláról
Támogatott tartalom

Hiába a világrekord, Ausztrália legyőzte az amerikaiakat – A magyar válogatott hajszállal maradt le a főtábláról

Teljesen megtelt a stuttgarti Porsche Aréna november 3-án. A STIHL Timbersports Világbajnokság csapatversenyén nagyszerű hangulatban vághatták a fát a nemzeti válogatottak, köztük a magyar négyes, Bozsó Zoltán, Juhász István, Strúbel Bence és Juszkó Zsolt. A bravúr ezúttal részükről elmarad, bár az mindössze 4 századmásodpercen múlt. Ausztrália magabiztosan szerezte meg újabb, nyolcadik világbajnoki címét.

Tovább >>>

Németországban okoznának meglepetést a magyar sportfavágók
Támogatott tartalom

Németországban okoznának meglepetést a magyar sportfavágók

Ezúttal is a legjobb sportfavágókkal küzd meg a magyar csapat a STIHL Timbersports Világbajnokságon, amit 2023-ban Németországban rendeznek meg. A stuttgarti Porsche Arénában november 3-án, pénteken lép színpadra a Bozsó-Juhász-Strúbel-Juszkó négyes.

Tovább >>>

Kigyulladt forwarderhez hívták a tűzoltókat (KÉPEK)

Erdészeti gép gyulladt ki hétfő reggel egy Vas vármegyei településen.

Tovább >>>

Ezúttal is mi dönthetünk az év fájáról

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év fája kuratórium 2013 óta minden évben, így idén immár tizenegyedik alkalommal teszi lehetővé, hogy szavazhassunk az Év fájára.

Tovább >>>

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el több vármegyében

Az elmúlt napokra jellemző tartós kánikula és csapadékmentés időjárás miatt 2023. augusztus 24-től Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben életbe lép a tűzgyújtási tilalom.

Tovább >>>

Küzdenek az erődtűzzel a Kanári-szigeteken, védik a nemzeti parkot

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén negyedik napja küzdenek az erdőtűzzel, amely veszélyezteti a La Caldera de Taburient nemzeti parkot - közölték a helyi hatóságok.

Tovább >>>

1. / 34. oldal > >>