Mezőgazdaság főkategória cikkei

A szlovén méhészet felkerült az UNESCO kulturális örökség listájára

A szlovén méhészeti hagyományok felkerültek az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, erről döntött csütörtökön az UNESCO szellemi örökség védelméért felelős kormányközi bizottsága a marokkói Rabatban - közölte a szlovén kulturális minisztérium.

Tovább >>>

Az agrárerdészet a lehetséges kiút az ökológiai zsákutcából?

Az agrárerdészet az egyik kiút a nagyüzemi mezőgazdálkodás által létrehozott monokultúrákból, amelyek csökkentik, illetve lényegében megszüntetik a biodiverzitást, ezzel kisimítva utunkat az ökológiai zsákutcában. Az idén elindult ReForest projekt egy négyéves nemzetközi program, amelynek célja az európai agrárerdészet segítése, illetve az agrárerdészeti módszerek megismertetése és elterjesztése. A nemzetközi együttműködésben tíz európai ország tizennégy intézménye vesz részt, köztük a Soproni Egyetem is.

Tovább >>>

Hogyan lehet igazán természetbarát az otthonunk berendezése?

A természet közelsége olyan ajándék, aminek a valódi értékét a legtöbben még csak most fedezik fel. Bár sokan élnek betondzsungelben, de azért majdnem mindenütt akad néhány jó ötlet, aminek a megvalósításával kicsit közelebb hozható mindaz, ami természetes, ami zöld, ami üde és ami éppen ezért élettől kicsattanó.

Tovább >>>

Másfélszer több forrással számolhat az erdész szakma - Elfogadták a KAP magyar stratégiai tervét

Több mint négy éve tartó munka végére tehetett pontot az Agrárminisztérium, miután november 7-én az Európai Unió elfogadta a Közös Agrárpolitika magyar stratégiai tervét, ami így most már a termelők számára is hivatalossá, hamarosan a gyakorlatban is alkalmazhatóvá válik. A budapesti sajtótájékoztatón Gribek Dániel főszerkesztőnk is jelen volt, aki többek között a talajvédelem ügyéről, a környezetvédelmi szempontokról és az erdészeti támogatásokról kérdezte az agrárminisztert.

Tovább >>>

Csongrád-Csanád megyét is elérte a madárinfluenza

Csongrád-Csanád megyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma két lúdtelep állatainál. Az érintett állományok felszámolása már a betegség gyanúja alapján lezajlott és az egyéb járványvédelmi intézkedéseket is elrendelte a hatóság. A járványhelyzethez igazodva a Nébih laboratóriuma is módosította a mintakezelés rendjét.

Tovább >>>

Nem kíméli a madárinfluenza Bács-Kiskun megyét

Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta két Bács-Kiskun megyei tömőlúdtelep állatainál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok és kontaktgazdaságok felszámolása már lezajlott. A járvány ismételt megjelenése miatt új intézkedések vonatkoznak a szárnyasok technológiai mozgatására. Emellett a kiemelten kockázatos megyékben a kereskedelmi célú gazdaságokban újra kötelező zártan tartani a baromfikat.

Tovább >>>

Kilencmillárd forintból újul meg a MATE gödöllői Szent István Campusa
Sajtóközlemény

Kilencmillárd forintból újul meg a MATE gödöllői Szent István Campusa

9,168 milliárd forint összköltségvetésű átfogó felújítási program keretében újul meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői Szent István Campusa. A főépület, az aula, a szemináriumi épület és a tornacsarnok energetikai korszerűsítése olyan volumenű fejlesztésnek számít, amelyre évtizedek óta nem volt példa Gödöllő térségében.

Tovább >>>

Feleannyi mézet termeltek a méhészek a Tiszántúlon

A nyári aszály miatt, főként a Dunától keletre a szokásos mézmennyiség felét tudták a méhészek előállítani - mondta az MTI-nek hétfőn a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület alapító elnöke.

Tovább >>>

Ültetvények miatt tűnhet el a piacról a székely erdők havasi áfonyája

Székelyföld híres erdei gyümölcsének, a havasi áfonyának a helyét átvette a bogyós gyümölcs termesztett változata. Ma már két-három hektárnyi területen termelik meg azt a mennyiséget, amelyet több száz hektár erdőből gyűjtenek be a szedők. Az új romániai slágernövény nagy mennyiségben jelent meg a magyarországi piacokon is „erdélyi áfonyaként”. Holott nem egészen az.

Tovább >>>

Egyre népszerűbbek a gyümölcstermő erdőkertek
Sajtóközlemény

Egyre népszerűbbek a gyümölcstermő erdőkertek

Az önellátás jelentősége az elmúlt időben látványosan megnövekedett. Rosznáky-Barna Péter kertészmérnök szerint a díszkertek népszerűsége visszaszorulóban van és a közeljövőben a gyümölcstermő erdőkerteké lesz a főszerep. Mint mondta, november elején kezdődik a faültetés főidénye, a munkálatokkal több okból sem érdemes kivárni a tavaszt.

Tovább >>>

Több mint duplájára nőtt az erdők értéke az elmúlt 10 évben (Grafikon)

2010-től 2021-ig jelentősen nőtt a termőföld ára - legyen szó szőlőről, gyümölcsösről, szántóról, gyepről vagy erdőről. Utóbbi átlagosan 400 400 Ft-ról indult az előző évtizedben, és 914 900 Ft-ra emelkedett.

Tovább >>>

Milyen növények valók a kertbe?

A kert sokak számára jelenti a kikapcsolódás oázisát, pihenésük központi helyét. A kert növényzetének megtervezése azonban nem könnyű feladat, hiszen meglehetősen széles kínálatból választhatunk. Elsősorban talán az egyik legfontosabb szempont a növényválasztás során az, hogy igényeinknek és elképzeléseinken megfeleljen, valamint az, hogy a növény az adott helyhez és stílushoz is illeszkedjen. Nem árt azonban tisztában lennünk azzal is, hogy egy-egy növény mennyi törődést igényel.

Tovább >>>

Ismét Európa-szerte terjed a madárinfluenza

Portugáliától Finnországig számos európai országban kimutatták az elmúlt hetekben a magas patogenitású madárinfluenza vírusát, ami egyértelmű igazolja, hogy a betegség továbbra is fokozott és folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy állataik védelme érdekében kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása! Tovább >>>

Kutatás: növényvédő szerként is alkalmazhatóak az aranyvessző egyes komponensei

Az idegenhonos aranyvesszőfajok bioaktív anyagainak környezetbarát növényvédőszerként való alkalmazhatóságát mutatták ki az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének kutatói. Vizsgálatuk szerint az aranyvessző egyes komponensei alkalmasak lehetnek a növények gombás megbetegedései elleni fenntartható kémiai védekezésre. Tovább >>>

Nem sokan maradhatnak majd katások az erdészeti ágazatban

Benyújtotta a kormány az új kata-törvényt – közölte hétfőn a Pénzügyminisztérium. 18 millió forintra emelik a bevételi értékhatárt, de csak azok választhatják majd az adózási formát, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók.Tovább >>>

<< < 3. / 25. oldal > >>