A háború miatt elveszítette földjeit, most más országok termelőinek segít az ukrán gazdálkodó

Januárban Magyarországon járt Mykhaylo Draganchuk, vagyis a No-Tiller, akinek fenntartható gazdálkodásról szóló videóit a Youtube-on több mint 40 ezren követik. A krími termelő a háború miatt nem tudja megközelíteni gazdaságát, ahol 2006 óta olyan termelési módszert alkalmaz, ami teljesen elhagyta nemcsak a szántást, de a többi talajmunkát is. Most a világ regeneratív, vagyis talajmegújító termelőit segíti tapasztalataival. Az ukrán termelő a HEKTÁR Magágy podcastnak adott szakmai interjút.

A háború miatt elveszítette földjeit, most más országok termelőinek segít az ukrán gazdálkodó

„Egy háború mindig nagyon rossz hatással van az emberekre abban az országban, ahol az éppen dúl. Nemcsak a gazdálkodókra, mindenkire. Ami pedig a termelőket illeti, nagyon sokan elveszítették a területeiket, mert a háborús övezetekben egyszerűen képtelenség hozzáférni a munkájuk legfontosabb eleméhez, a földjeikhez. Vagy háború zajlik rajtuk, vagy már nem Ukrajnához tartoznak, és ezért nem dolgozhatnak. Az én gazdaságon is ennek áldozatául esett, de remélem, hogy csak időlegesen” - fogalmazott Gribek Dániel műsorvezető kérdésére Mykhaylo Draganchuk.

Egy gazdálkodó számára a földje elvesztése mindig nehéz, érzelmekkel teli esemény, de az ukrán szakember ráadásul olyan gazdaságot hagyott maga mögött, ahol több éves szakmai munkával épített fel Európában még ritkaságnak számító rendszert. A no-till, vagyis a talajművelést teljesen elhagyó módszer Amerikában és a világ számos táján rendkívül népszerű, az Európai Unióban azonban, így Magyarországon is, nagyon kevesen alkalmazzák. Pedig jót tesz a talajéletnek, a biodiverzitásnak, hatékony a szénmegkötésben. Ráadásul a munkaműveletek számának lecsökkentésével kevesebb üzemanyag szükséges a növénytermesztéshez, így jelentősen mérséklődik a károsanyag-kibocsátás. Nemcsak óvja, de ténylegesen meg is újítja az egyébként rossz állapotban lévő, sokszor szél- és vízerozióval sújtott talajokat.

A rendszer kialakulásához azonban több évre, legalább 5-6 szezonra van szükség, hiszen a területeket át kell állítani a no-till technológia hatékony, valóban jövedelmező alkalmazására. Mykhaylo Draganchuk mintegy 1400 hektáron 2006-ban kezdte meg ezt a hosszútávú munkát, ami közben vlogolásba fogott, mostanra pedig konferenciák, előadások, szakmai videók egész sora van mögötte.

A No-Tiller még most is úgy érzi, hogy nem veszett oda minden, amit az elmúlt másfél évtizedben elért, hiszen ez idő alatt nagyon sok tapasztalatot szerzett. „Most, hogy háború dúl a hazámban, több időm lett például arra, hogy megírjam a könyvemet. Illetve számos helyre eljutok, hogy más országok, más gazdálkodók tapasztalatait és helyzetét is megismerhessem, tanácsaimmal pedig segítsem őket. Korábban például nem is tudtam arról, hogy Magyarországon ilyen sok, fontos tapasztalat van a “föld nem művelésében”, a no-till gazdálkodásban. Nagyon érdekes volt megismerkedni az itteni talajmegújító gazdákkal” - fogalmazott a HEKTÁR Magágy podcastban az ukrán szakember.

A magyar regeneratívok világszínvonalon termelnek

Mykhaylo Draganchuk majdnem egy hétig járta a hazai regeneratív gazdálkodók területeit. Volt Bács-Kiskun, Szolnok, Vas és Somogy megyében, látott takarónövényes kísérleteket, társnövényes megoldásokat, direktben vetett mákot, jó példákat a madárvédelemre, de mezővédő erdősávokat, szakaszos legeltetést és 10 éves no-till táblát is. Mindezekről a mezőgazdasági podcastban elismerően nyilatkozott.

„Az elmúlt napokban arra láttam példákat, hogy Magyarországon is vannak olyan gazdaságok, ahol a jövedelmezőség mellett a talaj termékenységét és állapotát is kiemelten fontosnak tartják. Meggyőződtem arról, hogy ha kevesen is vannak ezek a gazdálkodók, ők világszínvonalon dolgoznak. Nemcsak magas színvonalon, hanem tényleg világszínvonalon” - szögezte le a No-Tiller, akinek Youtube-csatornáján már elérhetőek a Magyarországon készített videói, sőt, könyve hamarosan magyar nyelven is elérhetővé válik. Célja, hogy segítse azokat a gazdálkodókat, akik az elmúlt évek klimatikus változásaira hatékonyt választ szeretnének adni a termelési technológiájuk megváltoztatásával.

A no-till ugyanis nagyban segíti a talaj vízmegtartását is, és ezt a magyarországi regeneratív termelők érezték is 2022-ben. 

Mykhaylo Draganchukkal a HEKTÁR podcast Magágy beszélgetéssorozatában Gribek Dániel műsorvezető több mint fél órán keresztül beszélgetett a talajművelés nélküli művelés előnyeiről, a kezdetni nehézségekről és egyéb szakmai kérdésekről. A legtöbb podcastplatformon elérhető mezőgazdasági műsor következő adásában pedig egy másik talajkímélő módszert, a sávos művelést mutatják majd be számos termelő és szakember segítségével.