Keresési találatok erre a cimkére: Mus-Max

A többműveletes fakitermelő gépek alkalmazásáról is szó lesz a konferencián

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézete és az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Gépesítési Szakosztálya Prof. Dr. Horváth Béla 75. születésnapja alkalmából konferenciát szervez, mely egyben az MTA Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottságának ülése is.

Tovább >>>

Erdész ruhákat ajánlottak fel az egyetemi hallgatóknak

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) Erdészcsillag Alapítványának kezdeményezése idén is sikeres volt: szép állapotú erdész-vadász használt ruhaneműket gyűjtöttek a Soproni Egyetem (SOE) Erdőmérnöki Karának olyan diákjai számára, akiknek az egyetemi tanulmányaik alatt anyagi nehézséget okoz a drága anyagokból készült, nagyobb igénybevételt bíró, minőségi speciális erdészeti és vadászati terepi oktatáshoz használt zöld és szakmailag is stílusos ruha beszerzése.

Tovább >>>

Ezúttal is mi dönthetünk az év fájáról

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év fája kuratórium 2013 óta minden évben, így idén immár tizenegyedik alkalommal teszi lehetővé, hogy szavazhassunk az Év fájára.

Tovább >>>

Nyolcezer sorfát ültetnek el a településfásítási program őszi időszakában

Tovább zöldülnek a hazai kistelepülések. Szeptember első hetében megkezdődött a Településfásítási Program harmadik ütemének őszi ültetési időszakában ültetendő sorfák kiszállítása az önkormányzatokhoz. 

Tovább >>>

Meddig lesznek Európa erdei zöldek?

A szárazság és a hőhullámok miatt az európai erdők zöld lombkoronái az idei, nyári hónapokban is bebarnulhatnak. Az Euronews egy új tanulmányra hívja fel a figyelmet, amely szerint tavaly a mediterrán és közép-európai erdők 37 százalékát érintette ez a jelenség.

Tovább >>>

Csökkent az erdészeti ágazatban dolgozók száma az EU-ban

A legfrissebb adatok szerint 2021-ben az Európai Unió tagállamaiban összesen 3,6 millió ember dolgozott különböző erdészethez köthető területeken. Míg 2011 és 2021 között 5,9%-kal nőtt a teljes foglalkoztatás az EU-ban, addig az erdészeti ágazatban kismértékben csökkent ugyanebben az időszakban (-0,4%).

Tovább >>>

Kutatás a dámszarvas állományáról és hasznosításáról Európában
Sajtóközlemény

Kutatás a dámszarvas állományáról és hasznosításáról Európában

Idén tíz éve ünnepeljük a Vadvilág Világnapját. Az ENSZ 2013-ban nyilvánította március 3-át jeles nappá, Földünk vadállat- és növényvilágának megőrzése, valamint a vadvilág fennmaradását fenyegető veszélyek csökkentése és elkerülése érdekében. A világnapot a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) aláírásának napja – 1973. március 3. – alapján jelölték ki.

Tovább >>>

Közép-Európa bükköseit is fenyegeti a szárazság

Németországban végzett felmérés mutatta meg a bükkfák aszály miatti stresszállapotát - hívja fel a figyelmet a National Geographic.

Tovább >>>

Év fája 2023: az ártéri ligeterdők fafaja kerül a fókuszba jövőre

Az Országos Erdészeti Egyesület mozgalma 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. Az Év fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára. 

Tovább >>>

EU: több mint félmillió hektárnyi terület vált a lángok martalékává tavaly

Tavaly több mint félmillió hektárnyi terület, mintegy 5500 négyzetkilométer vált lángok martalékává, s a leégett területek közül legkevesebb százezer hektár tartozott a fokozottan védett Natura 2000 védettség program alá - közölte az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja a 2021-ben pusztító erdőtüzekről szóló éves jelentésében.

Tovább >>>

Kutatás: növényvédő szerként is alkalmazhatóak az aranyvessző egyes komponensei

Az idegenhonos aranyvesszőfajok bioaktív anyagainak környezetbarát növényvédőszerként való alkalmazhatóságát mutatták ki az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének kutatói. Vizsgálatuk szerint az aranyvessző egyes komponensei alkalmasak lehetnek a növények gombás megbetegedései elleni fenntartható kémiai védekezésre. Tovább >>>

Az inváziós rovarfajok terjedéséről tartottak nemzetközi konferenciát

A behurcolt/inváziós fajok (növények, gombák, rovarok és gerincesek) igen jelentős hatással bírnak Európa erdeire. Közülük sokan egyes fafajok teljes eltűnését (pl. szilfavész), vagy jelentős visszaszorulását (pl. szelídgesztenye pusztulás) okozták. Tovább >>>

Az inváziós növényfajok ellen küzdenek a nemzeti parkban

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak – mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön. Tovább >>>

170 hektár új erdőt hozott létre az Ipoly Erdő

Az Ipoly Erdő Zrt. 12 év alatt, összesen közel 170 hektárnyi területen létesít új erdőt. A korábban megkezdett 66 hektár erdőtelepítés után 2020-2021-ben, az Országfásítási Program keretén belül 13 hektárnyi erdő létesült, önerős telepítésként további 14 hektárral bővült az erdőgazdaság által gondozott erdők területe. A 2022-ben megkezdeni tervezett erdőtelepítéseik nagysága meghaladja ezt, az Országfásítási Programban még további 40 hektár telepítést fog végezni az Ipoly Erdő Zrt. Ezen kívül, mintegy 36 hektár új erdőt terveznek létrehozni kormányzati forrásból. A klímaváltozás hatásainak csökkentése és a természetes környezetünk megóvása, gyarapítása az erdészek kiemelt feladata. Ennek fontos eszköze az erdeink területéneknövelése, valamint a természetességének, változatosságának fokozása. Az erdőgazdaság az elmúlt bő évtizedben, 200 hektárt meghaladó idegenhonos faállomány helyén hozott létre természetközeli erdőt, emellett közel 400 hektár erdőterületen szorította vissza az idegenhonos fafajok invazív terjedését. Tovább >>>

Invazív fafajok magoncaitól tisztították meg az erdőt az önkéntesek

Évadzáró „magoncozást” tartott a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság október utolsó hetében. Az önkéntesek szívesen bekapcsolódtak a Peszéri-erdőben zajló aktív természetvédelmi tevékenységekbe, melynek célja az volt, hogy az invazív fafajok magoncainak minél több egyedét eltávolítsák. Tovább >>>

1. / 4. oldal > >>