Csökkent az erdészeti ágazatban dolgozók száma az EU-ban

A legfrissebb adatok szerint 2021-ben az Európai Unió tagállamaiban összesen 3,6 millió ember dolgozott különböző erdészethez köthető területeken. Míg 2011 és 2021 között 5,9%-kal nőtt a teljes foglalkoztatás az EU-ban, addig az erdészeti ágazatban kismértékben csökkent ugyanebben az időszakban (-0,4%).

Csökkent az erdészeti ágazatban dolgozók száma az EU-ban

Az Eurostart friss adatai szerint a több mint 159 millió hektár erdőterülettel rendelkező EU-ban, 2021-ben 3,2 millió ember dolgozott az erdőgazdálkodással és faiparral kapcsolatos tevékenységekben, és további 437 ezer egyéni vállalkozót számláltak ebben az ágazatban.

A legtöbb embert foglalkoztató tevékenység a bútorgyártás volt, amely összesen 1,1 millió főt és 174 ezer egyéni vállalkozót számlált. A második legnagyobb munkáltató a fa- és parafatermék (a bútorok kivételével) és szalma- és fonottáru-gyártásban volt 1 millió alkalmazottal és 153 ezer egyéni vállalkozóval. A harmadik helyen a papírgyártás végzett 615 ezer alkalmazottal és 15 ezer egyéni vállalkozóval. Az erdőgazdálkodás és a fakitermelés a legkisebb számú munkavállalót vette nyilvántartásba: csaknem 450 ezer alkalmazottal és 95 ezer egyéni vállalkozóval.