170 hektár új erdőt hozott létre az Ipoly Erdő

Az Ipoly Erdő Zrt. 12 év alatt, összesen közel 170 hektárnyi területen létesít új erdőt. A korábban megkezdett 66 hektár erdőtelepítés után 2020-2021-ben, az Országfásítási Program keretén belül 13 hektárnyi erdő létesült, önerős telepítésként további 14 hektárral bővült az erdőgazdaság által gondozott erdők területe. A 2022-ben megkezdeni tervezett erdőtelepítéseik nagysága meghaladja ezt, az Országfásítási Programban még további 40 hektár telepítést fog végezni az Ipoly Erdő Zrt. Ezen kívül, mintegy 36 hektár új erdőt terveznek létrehozni kormányzati forrásból. A klímaváltozás hatásainak csökkentése és a természetes környezetünk megóvása, gyarapítása az erdészek kiemelt feladata. Ennek fontos eszköze az erdeink területéneknövelése, valamint a természetességének, változatosságának fokozása. Az erdőgazdaság az elmúlt bő évtizedben, 200 hektárt meghaladó idegenhonos faállomány helyén hozott létre természetközeli erdőt, emellett közel 400 hektár erdőterületen szorította vissza az idegenhonos fafajok invazív terjedését.
170 hektár új erdőt hozott létre az Ipoly Erdő
Trianon óta megduplázódott a hazai erdőterület nagysága. Az erdőtelepítési programoknak köszönhetően, az akkori 11 százalékos erdősültség ma már megközelíti a 22 százalékot. Az Ipoly Erdő Zrt. működési területe, Nógrád és Pest megye, az ország legerdősületebb vidéke. A klímaváltozás hatásainak mérséklésére, az élhetőbb jövő alakítására az erdőtelepítések mellett más, konkrét lépésekkel is reagál az erdőgazdaság. - Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy az idegenhonos, intenzíven terjedő fafajok visszaszorításával megőrizzük, illetve növeljük a biodiverzitást, azaz minél inkább a természetközeli állapot irányába mozdítsuk a változásokat, a mezőgazdaság által felhagyott területeket is – emelte ki Kovács Márton főmérnök. A klímaváltozás hatásinak csökkentése érdekében szükséges a korábbi, évszázados gyakorlatok újragondolása, a művelési módok megváltoztatása annak érdekében, hogy az ökoszisztéma változatossága fennmaradhasson, ésa természetközeli erdőterület növekedését új eszközökkel támogassuk – hangsúlyozta a szakember. A szakmai beavatkozás szükségességét sürgeti az egyre gyorsuló klímaváltozás.Ha néhány évtized múlva is ekkora vagy nagyobb erdőterületen szeretnénk közjóléti, gazdasági tevékenységet végezni, ma kell cselekedni. A változó klímaviszonyokhoz alkalmazkodni képes erdőszerkezetet kell kialakítanunk – a meglévő erdeinkben és a létrehozottúj erdőkben egyaránt. tolgy Az Ipoly Erdő Zrt. által, őshonos fafajokkalelindított erdőtelepítések az elmúlt 12 évben:
  • 2009-2010: 65 hektár (Nagyoroszi, Drégelypalánk, Endrefalva, Ságújfalu, Kishartyán, Hont, Dejtár, Nézsa, Magyarnándor települések határában) - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. támogatásával és EU forrásból finanszírozva valósultak meg.
  • 2020-2021:
    • 26 hektárnyi területen történt erdőtelepítés, részben az Országfásítási Program támogatásával, részben pedig saját forrásból Bercel, Nagyoroszi, Szokolya és Kishartyán települések határában.
    • Az Egy a Természettel Programiroda támogatásával, egy hektár területen Kittenberger Kálmán Emlékerdőt alakítottak ki Kismaros mellett.

A közeljövőben folytatódik a telepítések sora.

- Az erdőtelepítési programoknak köszönhetően több pályázatunk elbírálásra vár, bízunk ezek sikerében,abban,hogy folytathatjuk a megkezdett munkát – mondta el Kovács Márton, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke. – 2022-ben az Országfásítási Program keretében, a már idén előkészített 40 hektár telepítésen kívül tervben van még 35 hektár új erdő telepítése kormányzati forrásból. A vidékfejlesztési pályázataink segítségével – amennyiben kedvező elbírálásban részesülnek – lehetőségünk lesz idegenhonos fafajú erdők átalakítására őshonos állományokká, valamint a természetszerű állományainkba inváziós módon betelepülő idegen fafajok visszaszorítására, több száz hektárnyi területen.Ezekkel a beavatkozásokkal az erdőállományok ökológiai ellenálló képessége visszaáll a természetes állapotra. erdo1 A települések belterületeiről sem feledkezünk meg.Az elmúlt másfél évben, a nagyon népszerű Településfásítási Programban a társaság munkatársai több, mint 50 településen nyújtottak szakmai segítséget. Koordinálásukkal a működési területünkön található, 10 ezer fő alatti falvakban, városokban közel 800 új fa teszi zöldebbé, élhetőbbé a környezetet. A program sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a jövő tavasszal folytatódik tovább. Pest és Nógrád megye területén, az új ciklusban további 15 település pályázott eredményesen. Ipoly Erdő Zrt.