Keresési találatok erre a cimkére:  erdőtelepítés

Nemesnyár termesztés jövője ártéri körülmények között

Bár nagyobb folyóinkat övező, a nemesnyárak termesztése szempontjából optimális középmagas fekvésű ártéri területek nem tartoznak a klímaváltozás szempontjából legveszélyeztetettebb területek közé, a folyók vízjárását befolyásoló csapadékviszonyok változása, a hőségnapok előidézte erőteljes párologtatási kényszer, valamint a viharos napok számának növekedése közvetlen és közvetett hatásokat gyakorol az ártéri nemesnyár ültetvényekre, ezáltal e területeken gazdálkodó erdészeket is egyre nagyobb kihívások elé állítja. 

Tovább >>>

Komoly megfontolás előtt a pályázók: erdőtelepítés Natura 2000 gyepterületen

2023. január 1-től az érzékeny gyepek – gyakorlatilag a Natura 2000 gyepek – feltörésére vonatkozó uniós támogatási szabályozás eltér a Natura 2000 gyepterületek használatára vonatkozó hazai anyagi jogi szabályozástól. Ez a korábban jóváhagyott, de 2022. december 31-ig nem megvalósított erdősítési támogatási kérelmek esetében esetenként szankciókat eredményezhet, illetve komoly megfontolás elé állíthatja a pályázót.

Tovább >>>

NAK: kihívásokkal teli gazdálkodási környezetben kezdi az erdészeti ágazat az őszi munkákat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos körképe szerint az erdészeti ágazat szereplői kiegyensúlyozott időjárási viszonyok között, optimista támogatáspolitikai várakozásokkal, de kedvezőtlen fapiaci környezetben, szűkülő munkaerő-piaccal és változó szaporítóanyag-ellátási kilátásokkal kezdik meg a 2023/2024-es erdészeti szezont.

Tovább >>>

Nőtt a rezervátumi minősítést kapott törzsültetvényi erdőterületek nagysága hazánkban

A klímaváltozás okozta felmelegedés elleni küzdelem, valamint erdeink állapotának megőrzése elképzelhetetlen az erdősített területeink védelme, különösen ezek változatos genetikai állományainak fenntartása nélkül. Bizakodásra ad okot, hogy a törzsültetvények nagysága évről évre nő, emellett pedig lényeges, hogy e nélkülözhetetlen tevékenységre áldozó erdőgazdálkodók kompenzálása is fontos szempont hazánkban.

Tovább >>>

1. / 1. oldal