Nemesnyár termesztés jövője ártéri körülmények között

Bár nagyobb folyóinkat övező, a nemesnyárak termesztése szempontjából optimális középmagas fekvésű ártéri területek nem tartoznak a klímaváltozás szempontjából legveszélyeztetettebb területek közé, a folyók vízjárását befolyásoló csapadékviszonyok változása, a hőségnapok előidézte erőteljes párologtatási kényszer, valamint a viharos napok számának növekedése közvetlen és közvetett hatásokat gyakorol az ártéri nemesnyár ültetvényekre, ezáltal e területeken gazdálkodó erdészeket is egyre nagyobb kihívások elé állítja. 

Nemesnyár termesztés jövője ártéri körülmények között

A kedvezőtlen irányba változó gazdálkodási viszonyok új szemléletet követelnek a gazdálkodóktól, melynek egyaránt alapja az új, toleráns fajták használata, a termőhelyi tényezők klímaváltozás szemléletű értékelése a területeket legjobban hasznosítani képes fajták kiválasztása céljából, valamint az abiotikus károk fellépésének lehetőségét csökkentő termesztéstechnológia alkalmazása. E szakmai szemlélet gyakorlatba ültetését hivatott támogatni egy, az Európai Innovációs Partnerség keretében létrejött, a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága által támogatott Agrár-Innovációs Operatív Csoport, melynek vezetője a Soproni Egyetem, tagjai pedig a Gledicia Kft., az Abádszalóki Magán Erdészeti Kft., az Ártéri Erdőbirtokossági Társulat, valamint a Szelei Úti Erdőgazdák Erdőgazdasági Szövetkezete voltak. 

Nemesnyár felújítás eredményeinek bemutatása Tiszasüly községhatárban, 
a projekt keretében szervezett szakmai napon, 2023. augusztus 15-én.

A 2019 szeptemberében indult, és 2023 decemberében záruló együttműködés során a résztvevők új nemesnyár kísérleti ültetvényeket telepítettek, melyek célja kísérleti stádiumban lévő nemesnyár klónok tesztelése lesz a helyi ökológiai viszonyokat legjobban tolerálni-hasznosítani képes genotípusok kiválogatása céljából. Fontos feladata volt az együttműködésnek emellett egy új szemléletű nemesnyár felújítási és termesztési technológia kidolgozása, valamint az ártéri termőhelyeken legsikeresebben alkalmazható, köztermesztésben lévő nemesnyár fajták kiválasztását segítő alkalmazás fejlesztése is. A hosszútávú megfigyeléseket és méréseket igénylő fejlesztések a projekt zárultát követően is folytatódnak, melyek eredményeiről folyamatosan beszámolnak a partnerek. 

2. ábra: A Siteviewer alkalmazás mobiltelefonra fejlesztett változata a nemesnyár fajtaválasztó felülettel; 
az alkalmazás a kiválasztott erdőrészlet termőhelyi és célállomány adatai mellett a telepítésre ajánlható nemesnyár fajtákat is megjeleníti.

A Soproni Egyetem kutatói által fejlesztett fajtaválasztó alkalmazás mobiltelefonon használható változata már közvetlenül a megjelenés előtti szakaszba került, annak tesztelése végső fázisában tart. A jelentős számú nemesnyár kísérlet felvételi adatait használó algoritmus a SiteViewer alkalmazásba került beépítésre, és segítségével minden olyan erdőrészletre választható Magyarországon állami elismerésben részesített nemesnyár fajta, amely nemesnyárak termesztésére alkalmas termőhelyi feltételekkel bír. Az alkalmazás a termőhelyi feltételeket különböző klímaszcenáriók mentén is képes értékelni. 

Jelen cikkben ismertetett fejlesztési tevékenységek a VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17 kódszámú felhívásra benyújtott, 1924342122 projektazonosító számú, NNY-EIP Nyár ültetvények ipari termesztés technológiájának fejlesztése c. projekt támogatásával valósultak meg.