Az új Rottne harvester világpremierje is az Elmia Wood kiállításon lesz

rottneA Rottne a világon először a svédországi Elmia Wood kiállításon mutatja be a teljesen új harvesterét, amire olyan nagy a kereslet, hogy már a bemutatója előtt több megrendelést is leadtak rá.

A H8D elnevezésű harvester innovatív és teljesen új fejlesztésű hajtáslánccal van felszerelve. Az eredmény: alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás és jelentősen kisebb talajkár.

„Bemutattuk a viszonteladóknak, és az ügyfelek 9-10 rendelést már azelőtt leadtak rá, mielőtt látták volna” – mondta Tobias Johansson, aki több mint 10 éve dolgozik a Rottne vállalatnál, és ez év tavaszán vált a cég elnök-vezérigazgatójává. Még soha ezelőtt nem tapasztalt ilyen nagy érdeklődést egy be nem mutatott erdészeti gép iránt.

A harvester számos újítást tartogat. A legfontosabb ezek közül a teljesen újratervezett hajtáslánc, méghozzá olyan motorral, amely megfelel a legújabb Tier 4 károsanyag-kibocsátási előírásoknak. A hagyományos sebességváltós, hidrosztatikus hajtás helyett a hajtáslánc részei a kipörgésgátlóval kombinált hidraulikus motorok, amelyek a kerékagyakban vannak elhelyezve. Ez a megoldás hasonló ahhoz, amit a légi közlekedési ágazat fly-by-wire megoldásnak nevez. Egy számítógép biztosítja, hogy minden kerék optimális teljesítményt nyújtson kipörgés nélkül.

rottne

Kivételesen jó megközelíthetőség

Elődjéhez hasonlóan a H8D is lengőkarokkal van felszerelve. Az új erőátvitel és a lengőkarok rendkívül jó megközelíthetőséget eredményeznek.

„A tesztelés során alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és jelentősen kisebb talaj kárt tapasztaltunk” – mondta Johansson.

Az erdőtulajdonosok, különösen a kisüzemi tulajdonosok a kisebb harvestereket részesítik előnyben a talajkár miatt. Ez az egyik oka a kis gépek iránti megnövekedett érdeklődésnek. A gép hátránya az, hogy több ideig kell dolgoznia ahhoz, hogy ugyanazt a teljesítményt érje el, mint egy hagyományos harvester.

A Rottne az új H8D modelljével olyan kompromisszumos megoldást talált, amely vonzó alternatíva az erdőtulajdonosok részére. Ez a kis lábnyomot hagyó, hagyományos harvester a svédországi Elmia Wood kiállításon lesz először megtekinthető az ügyfelek számára június 7-10. között.

 

Fordította:
Német Gábor
faipari szakfordító
www.gabornemet.com

Kapcsolódó cikkeink az Elmia Wood újdonságokról:

Elmia Wood 2017 – A John Deere bemutatja a harvesterekhez kifejlesztett intelligens daruvezérlést
Új erdészeti és faipari rakodógépeket mutat be a Liebherr az Elmia Wood kiállításon
Új harvestert mutat be a Tigercat az Elmia Wood kiállításon
MAN rönkszállító kamionok premierje az Elmia Wood új kiállítási területén
Egyre általánosabbá válik a drónok használata a svédországi erdőkben
Júniusban kiderül, hogy ki a világ legjobb forwarder gépkezelője (+VIDEÓ)
A világ legnagyobb erdészeti szakkiállítása lesz az idei Elmia Wood – három új szekcióval

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?