Magánerdők Magyarország vidékfejlesztési programjában – Megkezdődött a MEGOSZ nagyrendezvénye (+KÉPEK)

megosz_2Nagy érdeklődés mellett nyitották meg a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének idei nagyrendezvényét Budapesten. A 2015-ös program mottója: Magánerdők Magyarország vidékfejlesztési programjában.

MEGOSZ NAGYRENDEZVÉNY KÉPGALÉRIA >>>

A mintegy 250 magán-erdőgazdálkodót és a meghívott vendégeket dr. Sárvári János, a MEGOSZ ügyvezető elnöke köszöntötte.

megosz_sarvari_1

A megnyitón elsőként Bitay Márton Örs államtitkár kapott szót, aki Fazekas Sándor miniszter üdvözletét adta át a megjelenteknek. A politikus a készülő erdőtörvényről és a vadgazdálkodási törvényről is beszélt. Utóbbi már idén, előbbi a jövő évben készülhet el.

megosz_bitay_1

Jakab István, a MAGOSZ elnöke dicsérte a magánerdősök érdekvédelmi szervezetét, amely eddig eredményesen végezte a munkáját. Jakab István elmondta; a magán-erdőgazdálkodók arra törekednek, hogy az erdő betöltse szerepét – például a közjólét kapcsán. “Az erdészektől nem szabad félteni az erdőt” – hangsúlyozta Jakab István, hozzátéve, hogy aki mégis így gondolkodik, annak éppen az erdészektől kellene tanulnia, és utána véleményt formálnia.

megosz_jakab_1

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára hangsúlyozta: az erdőre a mai kornak is szüksége van, és egyre inkább hangsúlyossá válik az erdő többfunkciós szerepe. A politikus magán-erdőgazdálkodóként különösen fontosnak tartja a szakma problémáinak megoldását.
“Hiszem, hogy ha közös erővel, összefogással mindent megteszünk a magyar erdőkért, akkor az az életszínvonal emelkedéséhez vezet”.

megosz_kis_miklos

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a magán-erdőgazdálkodók munkájának jelentőségét hangsúlyozta beszédében.
Komoly problémaként vetette fel a közfoglalkoztatási programot, amelyből a tervek szerint a jövőben kimaradnának a magánerdősök. A NAK elnöke szerint ez 2000 mélyszegénységben élő ember megélhetését nehezíteni meg, és az sem mellékes, hogy a magánerdőkben létrehozott közjóléti berendezések karbantartására is szükséges lenne a közfoglalkoztatás.

megosz_györfy_1

A NAK munkájának köszönhetően – melyben Luzsi József, a MEGOSZ elnöke is részt vesz – a készülő vadgazdálkodási törvényben is több javaslatuk visszaköszön majd.

Szakács Sándor, az OEE Erdélyi Helyi Csoportjának elnöke a romániai erdők és erdészek helyzetét mutatta be röviden. Beszédéből kiderült, hogy a szomszédos ország új erdőtörvénye 3-4 éves vita után lett elfogadva, ami végül augusztus 12-én lépett érvénybe. Szakács Sándor beszámolt az erdőőrség felállításáról is, majd meghívta az anyaországi erdészeket a Székelyföldi Erdőgazdálkodók Találkozójára, amit 2016 júliusában rendeznek majd meg.

megosz_szekely

A megnyitón beszédet mondott Luzsi József, a MEGOSZ elnöke is, aki egy kívánságlistát állított össze a rendezvényre. Elsőként a vadgazdálkodási törvény kapcsán fejtette ki véleményét. A magánerdősök ugyanis szeretnék, ha nagyobb szerepet kapnának abban, hogy ki fog vadgazdálkodni a területükön. “A vadkár is érzékeny pont, ami kapcsán jelenleg úgy tűnik, hogy a magánerdősöknek a mostaninál nagyobb mértékben kell tűrniük a károsítást” – mondta el Luzsi József.

megosz_luzsi

Az elnök szerint a törvényeknek olyanoknak kellene lenniük, hogy hagyjak a gazdálkodót dolgozni. “Sok köbméter fa van, amit különböző szabályozások miatt nem tudunk kitermelni. Ennek az áfája olyan sokmilliárdos tétel, amiről az ország nem mondhat le, főleg, ha a rengeteg vidéki munkahelyet is hozzávesszük ehhez”.

Luzsi József beszédében a szakirányítás fontosságát is hangsúlyozta, a Vidékfejlesztési Program kapcsán pedig kifejtette: “a pénz hasznos elköltése a mi feladatunk”.

megosz_1

“Ezek az emberek értéket teremtenek, közjót teremtenek” – hangsúlyozta beszéde végén a MEGOSZ elnöke.

A megnyitó utolsó felszólalója Csorba Kázmér, a házigazda KUHN Rakodógép Kft. ügyvezető elnöke volt, aki a most 25 éves vállalatot mutatta be a megjelent erdőgazdálkodóknak. “Cégünk eszközt tud adni, amivel a munkájukat segíteni tudjuk” – mondta. A rendezvény végén a KUHN Rakodógép Kft., a Valkon 2007. Kft. és a STIHL is tart gépbemutatót.

megosz_csorba

A MEGOSZ Nagyrendezvényén átadták a Rimler Pál Díjat is, amelyet ezúttal dr. Borovics Attila, az ERTI főigazgatója vehetett át.

(Rákóczi Ágnes, Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?