Forwarderek alkalmazási lehetőségei napjainkban

forwarder_clAz Alföldi Erdőkért Egyesület őszi Kutatói Napján „Forwarderek alkalmazási lehetőségei napjainkban” címmel tartott előadást Horváth Attila László és Prof. Dr. Horváth Béla a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdészeti-műszaki és Környezettechnikai Intézettől. Előadásuk anyagát most az Erdő-Mező Online is közzé teszi.

Az Alföldi Erdőkért Egyesület engedélyével a Kutatói Nap többi előadása is olvasható az Erdő-Mező Online portálon!
A cikk alján ajánlót és tartalomjegyzéket is talál!

FORVARDEREK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI NAPJAINKBAN

Horváth Attila László – Prof. Dr. Horváth Béla
Nyugat-Magyarországi Egyetem, Erdészeti-műszaki és Környezettechnikai Intézet, Sopron
ahorvath@emk.nyme.hu; horvathb@emk.nyme.hu

Bevezetés

A kihordók (forvarderek) a kiszállítás célgépei, melyek speciális erdészeti traktorokon alapulnak. A hegy- és dombvidéki kiszállításhoz használhatóak előnyösen. Az erőgépes részük alváza csuklóban végződik, ide kapcsolódik az utánfutó alváza egy függőleges királycsappal.

A két géprész között egy hidraulikus munkahenger található, mellyel a törzskormányzást lehet végezni. A hidraulikus daru az utánfutó fel- és leterhelésére szolgál. A kihordók különböző teherbírással készülnek. Nevelővágásokhoz 3-5 t, véghasználatokhoz 5-10 t teherbírású gépeket használnak (Horváth B., 2003). A fejlesztéseknek köszönhetően már nem csak a faanyagmozgatásban, hanem számos más erdőgazdasági munkafolyamatban is lehet alkalmazni a kihordókat.

Forvarder-alkalmazások

I. Forvarderek a fakitermelésben
A többcélú gépek új generációja az úgynevezett kombinált (combi, dual) gépek, melyek a faanyagmozgatás mellett a fakitermelés műveleteit is képes végrehajtani. De a hagyományos értelemben vett forvarderek is alkalmassá tehetőek fakitermelésre is a döntő-gyűjtőfejek, ill. a gyűjtőkaros harveszterfejek segítségével (1. ábra).

1. Rottne Rapid 6WD – ÖSA 707 harveszter
Az első daruharveszterek forvarder alvázra épített processzor (gallyazó-választékoldaraboló) adapterből és a darura épített döntőfejből álltak össze. Ezek voltak az úgynevezett kétadapteres harveszterek. Napjainkra ez a műszaki megoldás ilyenfajta formája háttérbe szorult, azonban univerzális traktorokra szerelhető adapterek, ill. kisgépek formájában mai napig léteznek.

2. Ponsse Buffalo Dual átszerelhető harvarder
A Ponsse, kettő az egyben gép, rövid 15 perces időtartam alatt, csupán a gépkezelő által átszerelhető forvarderből harveszterré, ill. vissza. A Buffalo és a Wisent típusból is létezik Dual verziója a cégnek, 6 és 8 kerekes változatban is. A 8 kerekes harveszter tömege 17,1 t, a forvarderé pedig 17,8 t.

3. Forestline MPM C90 átszerelhető harvarder
A svéd gyártmányú gép egy csapos megoldás segítségével könnyen, egyszerűen és gyorsan csatlakoztatható az alapgéphez a darus-rakoncás, azaz a forvarder géprész, vagy a darus-harveszterfejes, azaz a harveszteres géprész. A 3 fő szerkezeti egység külön-külön 4-4 db gumikerékkel szerelt.

4. Timbear Lightlogg C átszerelhető harvarder pótkocsival
Speciális gumihevederes járószerkezettel rendelkező, 2,2 m széles, 3,3 m magas gép, harveszter üzemmódban 6 m hosszú és 9,5 t tömegű. Forvarderként pedig 11,5-13,5 m hosszú és 12 t tömegű. Terhelhetősége 5+5 t. A pótkocsi a választékhossznak megfelelően közelíthető vagy távolítható az alapgéptől.

5. Valmet 801 Combi forgózsámolyos rakfelületű harvarder
A Valmet 801 típusú – 19, t tömegű, 13 t teherbírású – kombinált gépe egyidejűleg alkalmas fakitermelésre és faanyagközelítésre is. A tőtől elválasztott faegyedeket közvetlenül a forgózsámolyos raktérre darabolja a gallyazást és a választékolást követően. Valmet 330.2 DUO gyűjtő-karos harveszterfejjel rendelkezik.

6. Logman 811C forgózsámolyos döntő-kihordó
A Logman kombigép szintén forgózsámolyos rakfelületű. A TB300 típusú darukaron egy Nisula 280E döntő-gyűjtő fej található. A 14,9 t össztömegű géppel 14 t faanyag közelíthető biztonságosan és gazdaságosan. A tőelválasztást, esetleg gallyazás nélküli elődarabolást követően a faegyedek, farészek közvetlenül a raktérre kerülnek.

7. HSM 208F forvarder Moipu 250ES energiafa termelő fejjel
Elsősorban olyan előhasználatokban (első gyérítésekben) alkalmazható ez a gép, ahol kevés és alacsony értékű választék (pl. papírfa) és sok, csak energetikai célra hasznosítható faanyag kerül kitermelésre. A munka során az apríték-alapanyag teljes fa vagy elődarabolt ágasfa formájában a raktérre kerül, a termelt választék pedig a közelítésig a közelítőnyom mellé. Az un. energiafa termelő fej tulajdonképpen egy hidraulikus ollós vágószerkezetű gyűjtőkaros harveszterfej.

forwarder1

II. Forvarderek a faanyagmozgatában

A hagyományos megoldáson túl számos műszaki megoldás segíti a különböző paraméterű faanyag közelítését (2. ábra).

1. John Deere 1410D forvarder rakoncás rakfelülettel
A forvarder legjellemzőbb alkalmazási módja során a kitermelt faanyagot választékolás, ill. elődarabolás után felterheli rakfelületére, kiszállítja a rakodóra és leterheli. A John Deere 1410D egy 10,4 m hosszú, 3 m széles és 3,7 m magas, 17,5 t tömegű gép, melynek maximális terhelhetősége 14 t.

2. John Deere 1210E kihordó ALS-T rakonca-rendszerrel
A termőhelyi viszonyoknak (pl. lejtviszonyok, közelítőnyom szélesség) megfelelően változtathatók a kihordó rakfelületének paraméterei és ezzel a terhelt gép súlypontja. A szélessége 236 – 336 cm között négy fokozatban, a magassága pedig 115 – 247 cm között három fokozatban állítható, hidraulikus és kézi úton.

3. Valmet 860.1 forvarder rakoncás kamion pótkocsival
A kamionok alacsony terepjáró képességét hivatott kiküszöbölni ez a fejlesztés. A forvarder rendelkezik a félpótkocsi vontatásához szükséges zsámollyal. A kihordó bevontatja a rakodóra a pótkocsit, felterheli a faanyagot, majd kivontatja (kiszállítja) a megrakott pótkocsit a kamionhoz.

4. TimberPro TF 840 kihordó hosszúfás szerelvénnyel
Hosszúfás fakitermelési munkarendszereknél alkalmazható ez a megoldás, a vonszolásos technológia helyett. A rakoncás raktér helyére egy forgózsámollyal csatlakozó, szálfa közelítésére alkalmas szerelvényt építettek. A hosszú faanyag fel- és leterheléséhez rönktámaszos markoló kanálra van szükség.

5. Timberjack 1110C forvarder Haas – ÖSA szorítózsámollyal
A 8 kerekű, 11 t teherbírású, 15,7 t össztömegű Timberjack forvarder rakfelületének a helyén egy Haas-ÖSA szorítózsámoly található, melynek következtében a kihordó teljes fák, szálfák és ágasfák közelítésére is alkalmassá vált. A faanyag fel és leterhelést saját darujával valósítja meg.

6. Komatsu 890GS kihordó markolós vonszolóval
A Komatsu cég a Brazíliában folyó eukaliptusz állományok teljes fás fakitermelési munkarendszeréhez fejlesztette ki a 890-es kihordójának markolós vonszolós változatát. A döntő-rakásolók által kitermelt faegyedeket nagy teljesítménnyel tudja a rakodóra közelíteni.

7. Timberjack 1410D forvarder csörlővel
A kihordó végére hidraulikus vezérlésű egy vagy két köteles csörlő is felszerelhető. Munkavégzés során a meredek területekről a faanyagot a pajzshoz csörlőzik (előközelítés), majd felterhelik. A pajzs igény szerint függőleges irányban mozgatható. A csörlős adapter egy pár rakoncával is rendelkezik, a raktér növelése érdekében.

forwarder2

III. Forvarderek az aprítéktermelésben

A kihordók műszaki kialakításuknál fogva alkalmasak aprítógépek és/vagy apríték közelítésére alkalmas konténerek hordozására, üzemeltetésére (3. ábra).

1. Rottne Rapid 6WD forvarder Bruks 802 CTS mobil aprítóval
A 6 kerekű Rottne Rapid alvázára került felépítésre egy Bruks aprítógép. Az aprítógépet egy 201 kW-s (270 LE-s) dízelmotor üzemelteti. A forvarder daruja szolgáltatja a faanyagot az aprítógép számára. Az előállított apríték felterhelése a dobócsövön keresztül történik meg a szállítójárművek rakterébe.

2. Rottne F12 kihordó apríték közelítésére alkalmas konténerrel
A 12 t teherbírású Rottne forvarder rakoncás raktérnek helyére egy csuklókaros horgos konténerszállító felépítmény került. Az apríték közelítésre, szállításra is alkalmas cserekonténerek könnyen és gyorsan le- és felterhelhetőek, mind a kihordóra, mind a teherautóra.

3. John Deere 1210E forvarder Bruks 805 konténeres mobil aprítóval
A 18,2 t tömegű kihordón található egy 11 t össztömegű konténeres Bruks aprítószerkezet. A dobos aprítógépet egy 331 kW (450 LE) teljesítményű Scania dízelmotor üzemelteti. Maximálisan aprítható átmérő 50 cm. Az önürítős konténer térfogata 20 m3.

4. ÖSA kihordó Forus HB 171 ág- és tuskóaprítóval
Az ÖSA 8 db gumikerékkel rendelkező forvarder rakterének a helyén egy Forus HB 171 típusú kádas aprítógép található. Az aprítandó ágakat és tuskókat a manipulátorkar a kád formájú befogadó szerkezetbe teszi, majd egy dobos aprítógép feldolgozza a faanyagot.

5. TimberPro 830B – Fecon RTC22/500-8 döntő-aprító
A TimberPro 830B típusú forvardert ellátták egy fűrészláncos vágószerkezetű döntőfejjel. A raktér helyére pedig egy Fecon típusú 373 kW-s (500 LE-s), 8,16 t tömegű dízelmotoros dobos aprítógép került. Az etetőnyílás 56 cm magas és 89 cm széles. A gép kezelőfülkéje a darukarral együtt 360°-os körbe forgásra képes.

6. Valmet 801 Combi BioEnergy konténeres aprító-harveszter
A Valmet kombinált alapgép egy gyűjtőkaros kéttípusú (hidraulikus ollós és fűrészláncos) vágószerkezettel szerelt harveszterfejjel rendelkezik. A 10-15 cm-nél vékonyabb faanyag (teljes fa, korona, ágak) aprítását a gép elején található tárcsás aprítógép végzi el. Az apríték egy 28 m3-es tartályba kerül az átterhelésig.

forwarder3

IV. Forvarderek a vágástéri melléktermék kezelésében

Hagyományos szerkezeti felépítésű forvarderrel is végrehajtható az apadék közelítése, de az aprításon túl a vágástéri melléktermék összetolása, tömörítése és kötegelése is megvalósítható különböző adapterek által (4. ábra).

1. Gremo 950F kihordó Raumfix csúszófogas vágástakarítóval
A Gremo kihordó hátuljára egy speciális kialakítású, hidraulikus munkahengerrel mozgatott tartószerkezetet helyeztek el, melyre egy Raumfix típusú csúszófogas vágástakarító adaptert illesztettek. A forvarder így nemcsak a vágástéri apadék közelítését, hanem annak koncentrálását is el tudja végezni.

2. Ponsse Buffalo forvarder BTS vágástéri melléktermék tömörítővel
A vágástéri apadék közelítésének ökonómiai szempontból előnyös megoldása, ha a rakteret határoló rakoncák mozgathatóak. A szétnyitott rakoncák nagyobb mennyiségű faanyag felrakását biztosítják, továbbá a felterhelés alatt a rakoncák zárásával és nyitásával az gallyanyag tömöríthető, térfogatsűrűsége növelhető.

3. TimberProTF840 kihordó CycloforRC03 vágástéri apadék tömörítővel
Az alvázon egy speciális tömörítő szerkezet található, amely cserekonténeres rendszerű. A darura szerelt különleges markolókanál mindkét oldalán egy-egy fűrészláncos vágószerkezet működik. Az apadék a darabolás folytán az etetőnyílásba esik. A tömörítést követően faanyagot konténerestül szállítják el a vevőnek.

4. Valmet 860 Wood Pac vékonyfa-kötegelő
A Valmet cég által gyártott kötegelő gép egy 4,87 m hosszú, 1,65 m széles és 2,13 m magas konténerszerű berendezésben préseli össze a vágásterületeken összehalmozódó vékonyfát. A szerkezet 3,2 m hosszú és 0,7 m átmérőjű, 450-550 kg tömegű kötegeket állít elő, óránként 20 db-os teljesítménnyel.

5. Logman 811 FC – Fixteri döntő – kötegelő
A Logman kombinált gépen található egy döntő-gyűjtő fej és egy kötegelő adapter. Az adapter behúzó hengerei közé helyezett, tőtől elválasztott (d1,3: 7-11 cm) teljes fákat a szerkezet 2,6 m-es hosszara darabolja, majd 0,8 m átmérőjű kötegekké tömöríti és rögzíti. A kötegek rönkhöz hasonlóan közelíthetőek, szállíthatóak.

forwarder4

V. Forvarderek az erdőművelésben

A kihordók erdőművelési munkákra is használhatóak. Végrehajthatóak velük a részleges talajelőkészítési, csemeteültetési és tápanyag utánpótlási munkálatok (5. ábra).

1. John Deere 1410D kihordó Bracke T26.a pásztakészítő tárcsával
A modern részleges talajelőkészítő gépek forvarderekkel is üzemeltethetőek. Hidraulikus meghajtású pászatkészítő tárcsák és talajszaggatók egy menetben kettő, három esetleg négy sávban készítik elő a talajt a csemeteültetéshez.

2. Valmet – ECO Planter csemeteültető gép
A darukaron egy burkolt gyökérzetű csemete ültetésére alkalmas, 1350 kg tömegű adapter található. Egyszerre 2 db csemete elültetésére képes. Az ültetés teljesen automatikus, a gépkezelőnek – az adapter csemetékkel történő feltöltésén túl – csak az ültetési helyet kell kiválasztania.

3. Ponsse Wisent forvarder műtrágyaszóróval
Műtrágya és az erőművekből származó fahamu kiszórására alkalmas szerkezet. A szóróberendezés 3 m3 térfogatú. A szórási távolsága 10-38 m. A raktérbe 6 db 650 kg tömegű zsák helyezhető el. Átszerelési idő 15 perc.

forwarder5

VI. Forvarderek egyéb területeken

Erdőgazdasági munkálatokon túl – kisebb-nagyobb átalakítások révén – az élet egyéb területen is munkába foghatóak ezek a speciális erdészeti gépek (6. ábra).

1. Valmet 830.3 kihordó vasútvonal karbantartása közben
A 14,9 t összsúlyú forvardert vasúti nyomvonalon való közlekedésre alkalmassá tették és egy Woodsman aprítót szereltek rá. Így a gép alkalmassá vált a vasúti rézsűkön kivágott fás szárú növényzet gyors, egyszerű, akadálymentes megközelítésére és leaprítására.

2. Valmet 860.1 forvarder magasfeszültségű vezeték építése közben
Norvégiában hegyvidéki körülmények között a magasfeszültségű távvezetékek építésénél alkalmaznak különleges kialakítású daruval felszerelt forvardert. A gép alvázához rögzített hidraulikus daru végére egy kisebb hidraulikus darut szereltek, így a villanyoszlopok elemei a kellő magasságba emelhetőek.

3. TimberPro TF 820E kihordó betonkeverővel
Sípályák kialakításakor a sífelvonók oszlopsorának kiépítésekor a hegyvidékek extém terepviszonyai miatt szükséges a jó terepjáró-képességű munkagépek alkalmazása. A speciális kialakítású TimerPro forvarder segítségével nemcsak az oszlop, hanem a rögzítéséhez szükséges beton is a beépítés helyére szállítható.

4. Karácsonyfa közelítése konténerben Timberjack 810B forvarderrel
A több 10, ill. 100 ha-os karácsonyfa-telepeken speciális gépeket alkalmaznak a fák kitermelésére és közelítésére. A kitermelt és becsomagolt több ezer fenyő szállítójárművekhez történő közelítése cserekonténeres rakfelületű forvarderrel is megvalósítható.

5. Szalmabála közelítése John Deere 1110E kihordóval
A fakitermelés szempontjából holtszezonnak minősülő nyári időszakban a faanyag kiszállítására kialakított kihordók esetenként a mezőgazdasági munkálatokba is bevonhatók. A kihordók kiválóan alkalmasak például szalmabála összegyűjtésére, ezzel is növelve a gépek kihasználtságát.

6. Dingo 8×8 forvarder tűzoltó berendezéssel
Erdőtüzekkel fokozottan fenyegettet országokban a nagyterületű, nehezen megközelíthető, feltáratlan erdők esetében jelentős szerepe van az erdőkben dolgozó gépeknek az oltásában. Többek között a kihordók is felszerelhetőek a speciális kialakítású tűzoltó készülékkel.

7. Timberjack 1110C mentés közben – vörös iszap katasztrófa
A természet vagy az ember által előidézett, okozott katasztrófák során a emberi élet és az ingóságok mentésében, kárelhárítási, szerencsésebb esetben kármegelőzési munkálatokban a speciális erdészeti gépek is bevethetőek.

forwarder6

Következtetések

A fentiek alapján belátható, hogy napjaink forvarderei (kihordói), a hagyományosan értelmezett faanyagmozgatáson túl, lényegesen szélesebb körben alkalmazhatóak, elsősorban a különböző adapterek által. Ennek következtében a többcélú gépek közé sorolható kihordók kihasználtsága jelentősen növelhető, amely gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé.

Felhasznált irodalom
Horváth B. (2003): Erdészeti gépek. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest. 296. p.
Von Bodelschwingh E. (2004): Das System VALMETrailer. Forst and Technik, 6/2004, 14-18 pp.
http://batelumes.mundoforo.com/image-vt360.html
http://info.banum.se/jdnyhetsbrev/0912/alst.html
http://timberpro.com/
www.brackeforest.com
www.cyclofor.com
www.deere.com
www.directindustry.de/prod/forus/holzschredder-23552-58659.html
www.fecon.com
www.fixteri.fi
www.forestline.se
www.hsm-forest.net
www.komatsuforest.com
www.lesni-technika.cz
www.moisioforest.com
www.ponsse.com
www.qtsgroup.com
www.timbear.se

———————-

A következő napokban az alábbi előadás-anyagokat is olvashatja portálunkon az Alföldi Erdőkért Egyesület Kutatói Napjáról:
– A lakitelki erdők leírása, különös tekintettel az őshonosság tükrében – ELOLVASOM >>>
– Az őshonosság fogalmával kapcsolatos elvárások és kétségek – ELOLVASOM >>>
– A Két Víz közének védett és Natura 2000 erdei a változó környezeti viszonyok mellett – ELOLVASOM >>>
– A Szatmár-Beregi kocsányos tölgyesek erdőgazdálkodási tapasztalatai – ELOLVASOM >>>
– Fehérnyár klónok teljesítményvizsgálata alföldi száraz, homoki termőhelyen – ELOLVASOM >>>
– Őshonos nyárfajok genetikai változatossága a Dunántúlon – ELOLVASOM >>>
– Szolnoki árapasztó csatornában végzett beavatkozások árvízre gyakorolt hatásai – ELOLVASOM >>>
– Új hazai, ERTI szelekciójú fűz klón teljesítmény vizsgálata szabadalmi bejelentés megalapozására – ELOLVASOM >>>
– Szelektált akác származások virágzásbiológiai vizsgálata Tiszántúl száraz homoki termőhelyen – ELOLVASOM >>>
– Kocsányos tölgy állomány talajnedvességének változása lékes felújítás során – ELOLVASOM >>>
– Hazai kocsánytalan tölgy állományok faanyag-minőségi kérdései– ELOLVASOM >>>
– Kisalföldi nemesnyár hibridek szárítása – ELOLVASOM >>>
– A magyarországi erdők energetikai célra hasznosítható faanyaga – ELOLVASOM >>>
– Energetikai ültetvények égési jellemzőinek vizsgálata – ELOLVASOM >>>
– A biomassza termesztés és feldolgozás függősége a klímaváltozástól – ELOLVASOM >>>
– Rövid vágásfordulójú energetikai ültetvények lombtömegének vizsgálata, szénkörforgalomban betöltött szerepe – ELOLVASOM >>>
– Forvarderek alkalmazási lehetőségei napjainkban ——
– Talajművelő szerszám végeselem modellezése ELOLVASOM >>>
– Repceszárból előállított pellet hasznosításának ökoenergetikai kérdései – ELOLVASOM >>>

(Forrás: aee.hu – Engedéllyel közzétéve: Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?