Erdészeti támogatások 2014-től – A Vidékfejlesztési Minisztériumot kérdeztük

erdeszeti_tamogatasAz erdészeti támogatások kapcsán várhatóan sok meglepetés nem lesz a 2014 és 2020 közötti ciklusban, ám változásokat biztosan tapasztalnak majd az erdőgazdálkodók. Az Erdő-Mező Online ezekről kérdezte a Vidékfejlesztési Minisztériumot. Erdészeti géptámogatás várható, az erdőtelepítést továbbra is hangsúlyosan fogják kezelni.

Erdő-Mező Online: Mekkora forrásokra számíthatnak az erdőgazdálkodók, erdőgazdaságok a 2014 és 2020 közötti új ciklusban? Lehet erről már tudni valamit?

Vidékfejlesztési Minisztérium: A forrásokat egyelőre pontosan nem tudjuk meghatározni, ami már látszik az az, hogy az erdészeti tárgyú vidékfejlesztési alapból finanszírozott támogatások a 2014-2020-as időszakban is nagyjából azonosak lesznek a 2007-2013-as időszakban elérhető forrásokkal. Ugyanakkor relatív növekmény érhető el annak következtében, hogy az első erdősítéssel érintett mezőgazdasági területek nem veszítik el a SAPS támogatást.

Erdő-Mező Online: A már “megszokott” jogcímek mellett – mint például az erdészeti potenciál helyreállítása, az erdőszerkezet-átalakítás vagy éppen az erdőtelepítés támogatása – terveznek újakat?

erdomezolike

Vidékfejlesztési Minisztérium: Az Unió Parlamentjének és Tanácsának 2014-2020-as pénzügyi ciklusra vonatkozó vidékfejlesztési támogatásokról szóló rendelete (EMVA) nagy hangsúlyt helyez a fenntartható erőforrás-használat és gazdálkodási módok ösztönzésére. Az erdőgazdálkodás tekintetében a legfontosabb újdonságok: az erdőpotenciál jogcímben a lehetséges tevékenységek köre kibővült a biotikus károkozásokkal is. Ezen túl nem válik ketté a megelőzés és a helyreállítás, ami jelenős adminisztratív egyszerűsítést tesz lehetővé. Erdőtelepítés címen lehelőség nyílik akár önerdősült területek erdővé alakításának kidolgozására és többletköltségének támogatására is. A gazdálkodáshoz kapcsolódó nem termelő infrastruktúrák körében válik támogathatóvá az utak és vízkormányzás műtárgyainak fejlesztése.

Erdő-Mező Online: Lesz olyan a korábbi jogcímek közül, amelyek nem vagy kevésbé hangsúlyosan fognak megjelenni a következő ciklusban?

Vidékfejlesztési Minisztérium: Az EMVA rendeletben foglalt összes jogcím kidolgozását tervezzük. Ezek belső arányának kialakítása az erdőgazdálkodók szakmai és érdekképviseleti szervezeteinek intenzív bevonásával folyik.

Erdő-Mező Online: Várható a következő években erdészeti géptámogatás?

Vidékfejlesztési Minisztérium: Az erdészeti termelés (fakitermelés), valamint a szállítás (kiközelítés) és az elsődleges feldolgozás gépeinek beszerzésére irányuló támogatás a következő ciklusban is elérhetővé válik.

valtra_erdo

Erdő-Mező Online: Néhány éve konkrétan meghirdetett cél a hazai erdők növelése. Ez a következő ciklus forrásaiban mennyire fog látszani, megjelenni?

Vidékfejlesztési Minisztérium: Az erdőtelepítések támogatására továbbra is nagy hangsúlyt kívánunk fektetni, erre az uniós feltételek alapján lehetőség is lesz. Lényeges különbség a jelenlegi ciklushoz képest, hogy a jövedelempótló támogatás nem a területalapú támogatás kiesése alapján kerül meghatározásra, hanem a termelés felhagyásából adódó jövedelem-kiesés alapján, hiszen a tervek szerint bizonyos ideig a területalapú támogatástól sem esnek el a mezőgazdálkodók, amennyiben erdőt telepítenek. Az energetikai célú faültetvények támogathatósága kizárt, ugyanakkor az ipari célú, rövid vágásfordulójú állományok telepítése támogatásban részesíthető.

Erdő-Mező Online: Az állami erdőgazdaságok előtt lesz-e lehetőség a VM-es pályázati forrásokat illetően?

Vidékfejlesztési Minisztérium: Az állami tulajdonú erdőgazdaságok néhány jogcímben az általános jogosultságtól eltérő megítélés alá esnek. Az erdő-környezetvédelmi jogcímből kizártak, az erdőtelepítésnél csak a telepítési költség támogatható állami területek esetében a fenntartás és a jövedelempótlás nem, NATURA 2000 támogatásban pedig csak kivételes esetekben részesülhetnek támogatásban egyes állami területek. Ugyanakkor az önkormányzatok teljes körű támogatásban részesülhetnek minden jogcímben.

(Gribek Dániel – Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?